Banner Before Header

Pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maski- ja etä­työ­suositukseen

Pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa palataan laajaan etätyösuositukseen ja maskisuositusta tiukennetaan aiemmasta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kummallakin alueella jatkossa myös rokotetuille.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän mukaan maskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muita ihmisiä. Maskia suositellaan käytettäväksi siten myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

  • Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kertoo yllä olevalla videolla uusista rajoituksista. IS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Tekstimuodossa oleva seuranta on tämän artikkelin lopussa.

Koordinaatioryhmä toivoo, että myös yksityiset toiminnanharjoittajat ottavat maskisuosituksen laajamittaisesti käyttöön. Maskin käyttöä toivotaan sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Lue lisää: Suomessa todettu 1 088 uutta korona­virus­tartuntaa – katso tilanne eri kunnissa

Maskisuositus tulee pääkaupunkiseudulla voimaan heti. Työnantajia kehotetaan puolestaan ryhtymään välittömiin toimiin, jotta etätyösuositus saataisiin voimaan.

Suositukset ovat pääkaupunkiseudulla voimassa tammikuun puoliväliin asti.

Varsinais-Suomessa suu-nenäsuojusta suositellaan käytettäväksi sekä ulko- että sisätiloissa silloin, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään.

Toisin kuin pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa maskisuositus on voimassa kouluissa ja oppilaitoksissa jo peruskoulun 4. luokasta lähtien.

Tiedotteen mukaan myös päiväkotihoidossa ja peruskouluissa henkilökunnan täytyy huolehtia kasvomaskin käytössä.

–  Nyt on paljon tartuntoja lapsilla ja nuorilla, joten varsinkin rokottamattomat lapset täytyy suojata, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Viidennen korona-aallon huippu osuu jouluun – asian­tuntijalta varoitus etenkin yhdelle ryhmälle

Laajan etätyösuosituksen odotetaan sairaanhoitopiirin mukaan vähentävän työpaikkaliikennettä ja muiden kontaktien määrää.

Suosituksia tiukennetaan nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Sairaanhoitopiirin ylilääkäri Mikko Pietilä kertoo tiedotteessa, että koronatilanne on mennyt huonompaan suuntaan useita viikkoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiistaina ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä noin 260. Sairaanhoitopiirin mukaan ilmaantuvuus kasvaa koko ajan. Vertailun vuoksi ilmaantuvuus oli tätä edeltävien 14 vuorokauden aikana noin 153.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut tänään hoidossa kaikkiaan 16 koronapotilasta, joista viisi on tehohoidossa.

Helsingin ja Uudenmaan seudun (HUS) sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on ollut edellisten 14 vuorokauden aikana noin 305. Edellisenä ajanjaksona vastaava luku oli noin 228.

Lue lisää: Maskisuositus palaamassa myös Pirkanmaalle – koronan ilmaantuvuus kaikkien aikojen ennätykseen

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kertoo puoltavansa koronapassin käyttöä ravintoloissa ilman aikarajaa.

–  Koronapassi tulisi olla käytössä ravintoloissa koko aukioloajan, koska virus ei katso kelloa, Rintala sanoo.

Lisäksi koordinaatioryhmä toivoo, että valtioneuvostossa arvioitaisiin mahdollisuutta nykyistä tehokkaampiin keinoihin, joilla voitaisiin estää ravintoloissa tapahtuvia tartuntoja.

Lue lisää: Korona­passi laajasti käyttöön Oulussa

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelisi ravintoloiden edellyttävän koronapassia koko aukioloajan. Lisäksi ryhmä vetoaa edelleen hallitukseen ravintolarajoitusten tuntuvan kiristämisen puolesta.

Heidän mukaansa nykyisessä epidemiatilanteessa ravintoloiden aukioloa tulisi rajata nykyistä enemmän ja anniskelu lopettaa nykyistä aikaisemmin. Myös ruokaravintoloiden rajoituksia tulisi laajentaa näin juhlakauden kynnyksellä.

Varsinais-Suomessa pikkujoulujuhlia suositellaan järjestettävän niin, että koronapassia voitaisiin edellyttää osallistujilta. Tämä onnistuisi esimerkiksi, jos juhlat järjestetään ravintolassa.

Source Link is.fi