Banner Before Header

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksille tulossa jatkoa, perusteluna sairaalakuormituksen kova kasvu

Perjantain jälkeen Suomessa on todettu 17 047 uutta koronavirustapausta.

Koronatartuntojen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti ja tartuntoja on enemmän kuin koskaan epidemian aikaisemmissa vaiheissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ilmoitti iltapäivällä, että alueella käytössä olevien rajoitustoimien jatkaminen on heikkenevän epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun myötä välttämätöntä myös tammikuun alkupuolen jälkeen.

Nykyiset rajoitukset ovat päättymässä 10. tammikuuta, yleisötilaisuuksia koskevat 17.1. Nyt koronakoordinaatioryhmä suosittaa niille kahden viikon jatkoa.

Koronatilanne pääkaupunkiseudulla on nyt se, että positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille.

Myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi. HUSissa joulunalusviikolla sairaalassa oli noin 60 potilasta – tällä hetkellä jo 110 potilasta. Myös perusterveydenhuollossa potilasmäärät ovat lisääntyneet kaikissa kunnissa merkittävästi.

Kunnissa ja HUSissa valmistaudutaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

Samalla suuret tartuntamäärät merkitsevät sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään sairastamisen ajaksi tai altistumisen myötä pois työstään. Näin ollen suuret tartuntamäärät muodostavat myös selkeän riskin yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiselle, kun henkilöstöä on samanaikaisesti poissa huomattavia määriä. Esimerkiksi hoitohenkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi herättävät kasvavaa huolta.

Koko Suomessa raportoitiin tänään 17 047 uutta koronavirustapausta viime perjantain jälkeen. Tapausmäärät ovat viime viikkoina olleet rajussa kasvussa.