Banner Before Header

Pääministeri Marin: Euroopan omavaraisuutta vahvistettava tulevia kriisejä varten – yksi osa-alue erittäin tärkeä

”Synkät pilvet” eli koronapandemia ja Ukrainan sota ovat olleet ympärillämme viime vuodet, totesi pääministeri Sanna Marin (sd.) SDP:n Tulevaisuusfoorumissa. Korona on iskenyt reaalitalouteen ja sulkenut yhteiskuntia.

– Joudumme paikkaamaan näitä jälkiä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Jäljet näkyvät niin lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvuna kuin hoitojonoina, pääministeri sanoi foorumin päätöstilaisuudessa Helsingissä lauantaina.

Ukrainan sota on saatava loppumaan ja Ukrainalle on annettava aseellista, materiaalista ja taloudellista tukea. Seuraukset eivät silti jää sodan loppuun.

– Meidän pitää auttaa Ukrainaa jälleenrakennuksessa. Vastuumme on suurempi kuin Suomen rajojen sisäpuolella olevat asiat. Meillä on sekä eurooppalainen että globaali vastuu, Marin sanoi.

Marin piti erittäin tärkeänä keskustelunaiheena Euroopan strategisen kyvykkyyden vahvistamista. Tällä tarkoitetaan pääministerin mukaan Euroopan kykyä pitää omista kansalaisistaan huolta minkä tahansa kriisin sattuessa.

Korona ja sota ovat osoittaneet Euroopan heikkoudet tässä asiassa. Lääketarvikkeiden ja suojavarusteiden tuotantoa piti alkaa rakentaa nopeasti pandemian alkaessa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan ruoan omavaraisuudesta pitää kantaa laajempaa vastuuta tulevaisuudessa.

Sodan myötä on irrottauduttava Venäjän energiasta ja maataloudelle tärkeistä tuotteista ja alettava rakentaa omavaraisuutta, pääministeri linjasi.

– Ruoan hinta nousee, mikä tulee näkymään ruoan puutteena maailmalla. Ruoan omavaraisuudesta pitää kantaa laajempaa vastuuta, tuotantomme on oltava niin ylhäällä, että voimme auttaa myös muita.

Myös kyky tuottaa tarvittavaa aseellista kalustoa on Marinin mielestä osa omavaraisuutta. Asia, jonka tärkeyttä ei hänen mukaansa ymmärretä, on teknologinen kyvykkyys.

– Kaikki palvelut ja infrastruktuuri tulevat olemaan digitalisoitunutta ja riippuvaisia uusista teknologioista. On äärimmäisen tärkeää, että ymmärrämme panostaa osaamiseen ja ettö teemme kaiken yhdessä, mitä tulee kvanttiteknologiaan tai tekoälyyn, pääministeri sanoi.

Source Link is.fi