Banner Before Header

Pääministeri Marin Ukrainan EU-jäsenehdokkuudesta: Historiallinen päätös ja toivon viesti alueelle

EU-johtajat päättivät torstaina Ukrainalle ja Moldovalle myönnettävästä ehdokasmaan statuksesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kyseessä on merkittävä ja historiallinen päätös.

– Se on toivon viesti näille alueille siitä, että he kuuluvat eurooppalaiseen perheeseen, he tulevat olemaan tulevaisuudessa osa Euroopan unionia. Mutta tietenkin tämä on vasta yhden polun alku ja tässä on vielä paljon työtä tehtävänä.

Harva olisi vielä alkuvuodesta uskonut Ukrainalle myönnettävään ehdokasstatukseen. Ukrainaan kohdistuva hyökkäys on kuitenkin saanut epäilevien maiden kannat muuttumaan.

– Ilman Ukrainan sotaa me emme varmasti tänä keväänä olisi käyneet näitä keskusteluita, Marin myöntää.

– Ilman muuta geopoliittinen tilanne ja sota Euroopassa vaikuttaa.

Neuvottelut Länsi-Balkanin kanssa jumittavat

Pääministerin mukaan jäsenmaat olivat hyvin yhtenäisiä Ukrainan ja Moldovan jäsenhakemuksiin liittyen.

– Sen sijaan Länsi-Balkanin osalta kävimme keskustelua siitä, miksi neuvottelut eivät ole edenneet riittävän ripeästi.

Marin korostaa, että neuvottelut EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanilla ovat jumissa siitä huolimatta, että neljä maata on hyväksytty jäsenehdokkaiksi.

Bulgaria jarruttaa Pohjois-Makedonian ja Albanian hakemusten etenemistä Pohjois-Makedonian historiaan ja kulttuuriin liittyvän kiistan takia.

Ratkaisua kiistaan ei ole EU-maiden toiveista huolimatta syntynyt. Tilanne harmittaa Marinia.

– Pohjois-Makedonian ja Albanian osalta olisi pitänyt päästä eteenpäin jo aiemmin, kun maat ovat näitä reformeja ajoissa tehneet.

Tukea Bosnian jäsenyystoiveille

Päätelmissään Eurooppa-neuvosto kehottaa Bulgariaa ja Pohjois-Makedoniaa ratkaisemaan pikaisestiviimeiset avoinna olevat kysymykset, jotta liittymisneuvottelut voidaan aloittaa viipymättä.

Eurooppa-neuvosto ilmaisee myös olevansa valmis myöntämään Bosnia ja Hertsegovinalle ehdokasmaan aseman, jos maa täyttää komission asettamat kriteerit.

Useat maat esittivät Marinin mukaan, että myös Bosnia ja Hertsegovina pitäisi hyväksyä ehdokasmaaksi.

– Tässä kohtaa siihen ei ollut vielä valmiutta, vaan keskusteluja tullaan vielä tulevaisuudessa käymään. Mutta siitä oltiin yhtä mieltä, että asiaan palataan, Marin sanoo.

Pääministerin mukaan on mahdotonta sanoa, milloin Ukraina voi päästä EU:n varsinaiseksi jäseneksi.

– Sitä on mahdoton ennakoida. Se riippuu maasta itsestänsä, kuinka ripeästi se toteuttaa niitä uudistuksia joita jäsenyyteen vaaditaan.

Ukrainalta vaaditaan uudistuksia

Ennen varsinaisia neuvotteluja Ukrainan on muun muassa sitouduttava oikeuslaitosta vahvistaviin toimiin sekä korruption ja rahanpesun kitkemiseen.

Marinin mukaan Ukraina on sitoutunut uudistusten toteuttamiseen. Marin keskusteli asiasta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa eilen torstaina.

– Ukrainalla on vahva tahto tehdä muutokset nimenomaan itsensä vuoksi, kansalaistensa vuoksi. He näkevät, että tämä tarjoaa heidän kansalaisilleen paremman tulevaisuuden.

EU-johtajat keskustelivat myös EU:n rinnalle perustettavasta eurooppalaisesta poliittisesta yhteisöstä. Ehdotuksen takana on Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

– Sinänsä avausta kiitettiin, mutta yhtäaikaisesti korostettiin, että se ei ole vaihtoehtoinen reitti jäsenyysperspektiiville, sille että osa maista haluaa jäseneksi tulevaisuudessa, Marin sanoo.

Eurooppa-neuvoston kokous jatkuu perjantaina. Johtajien odotetaan muun muassa keskustelevan Euroopan huonontuneista talousnäkymistä ja inflaation vaikutuksista.

EU-johtajat tekivät historiallisen päätöksen: Ukraina ja Moldova hyväksyttiin uusiksi ehdokasmaiksi, Zelenskyi kiitti EU:ta

Kirjeenvaihtajan analyysi: Ukrainan ja EU:n suhteissa saavutettiin virstanpylväs – nämä seikat voivat vesittää toiveet jäsenyydestä

Source Link yle.fi