Banner Before Header

Pääministeri Marinin Bilderberg-matkan kustannukset 16 690 euroa

Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui viime viikolla Washingtonissa järjestettyyn yksityiseen Bilderberg-konferenssiin.

Bilderberg-tapaamisten ympärillä on ollut salamyhkäisyyttä, sillä kyse on suljetusta konferenssista, johon osallistuu vaikutusvaltaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Lue lisää: Bilderberg-kävijät kertovat: Tällaista salamyhkäisissä kokouksissa on – yksi muisto sai Mikael Pentikäisen ratkeamaan nauruun

Tällä kertaa paikalla oli noin 120 henkilöä 21 maasta ja teemoina olivat tiedotteen mukaan muun muassa Nato, Kiina, Venäjä, disinformaatio ja Ukraina.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan IS:lle, että Marinin 1–5. kesäkuuta tehdyn virkamatkan kulut olivat alustavan laskelman mukaan 16 690 euroa.

Summa pitää sisällään sekä Marinin että hänen erityisavustajansa Tuulia Pitkäsen lennot, majoitukset, kyydit ja päivärahat.

Marinin osuus kustannuksista oli 8422 euroa ja Pitkäsen osuus 8268 euroa.

Suurin osa kuluista kertyi lennoista: edestakainen lentolippu bisnesluokassa maksoi molemmilta 6626 euroa. Majoitukset maksoivat 1288 euroa henkilöä kohti.

Virkamatkan kulut katetaan valtioneuvoston kanslian toimintamenoista.

Päättäjien Bilderberg-kustannuksista heräsi keskustelua vuonna 2012, kun Yle uutisoi silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd) osallistuneen Bilderberg-kokoukseen julkisilla varoilla, vaikka hän oli linjannut eduskunnassa, että Bilderberg-kokouksiin osallistutaan yksityishenkilön ominaisuudessa.

Silloinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoi 2017 Iltalehdelle maksavansa Bilderberg-kulunsa itse, koska kokouskutsu oli henkilökohtainen.

Silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) matkusti 2015 Bilderberg-kokoukseen valtion piikkiin.

Valtio maksoi myös Jyrki Kataisen (kok) Bilderberg-matkat Kataisen toimiessa valtiovarainministerinä.

Katainen perusteli veronmaksajien piikkiin matkustamista sillä, että Bilderberg-kokouksiin osallistutaan ministerin asemassa.

Koska Bilderberg-konferenssissa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, tapahtuman antia on vaikeaa arvioida.

Urpilainen sanoi 2012, että epäviralliset seminaarit antavat hyvän mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen.

– Ymmärrän, jos tapaaminen huokuu erilaista mystiikkaa, minusta se on hyvä keskustelufoorumi, Bilderberg-kokouksiin päätoimittajan roolissa osallistunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen luonnehti IS:lle.

– Havaintojeni mukaan se on seminaari muiden joukossa ja korkeintaan sen erottaa muista se, että se on hyvälaatuinen, Bilderberg-kokouksiin osallistunut Evan entinen johtaja Matti Apunen kommentoi Helsingin Sanomille.

Lue lisää: Nämä suomalaiset osallistuvat sala­peräiseen Bilderberg-tapaamiseen – voimassa ”Chatham House” -sääntö

Suomesta Bilderberg-kokoukseen osallistuivat Marinin lisäksi tällä kertaa Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen sekä Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Valtioneuvosto tiedotti perjantaina, että Marinin Yhdysvaltojen-matkan ohjelmaan kuului myös tapaaminen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin kanssa.

Marin kertoi alun perin Washingtonin-matkastaan Instagramissa, muttei paljastanut matkansa tarkoitusta.

Source Link is.fi