Banner Before Header

Päävalmentaja Petter Kukkonen avaa yhdistetyn joukkueen kirjavaa tilannetta – Herola yhä terveenä koronasta huolimatta, Niittykoskelle pieni aivotärähdys

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on saanut viime aikoina huolenaiheen toisensa jälkeen kannettavakseen.

Suomen suurin olympiatoivo Ilkka Herola sai koronatartunnan eikä Eero Hirvosen kulku ole ollut entisellään mäessä tai ladulla. Nuoren Otto Niittykosken kisaviikonloppu Val di Fiemmessä päättyi dramaattisesti kaatumiseen mäessä.

Arttu Mäkiaho jätti lauantaina kisan kesken ja jäi sunnuntainakin yli kolmen minuutin päähän kärjestä sijalle 39. Leevi Mutru on puolestaan potenut flunssaa Suomessa, eikä ollut mukana Italiassa.

– Pikkuisen lisävaikeuksia on tullut vaikean alkukauden jälkeen. Ei näitä olisi tarvittu ennen olympialaisia. Ei voi olla tyytyväinen, jos kaksi miestä pääsee maaliin ja viisi pitäisi olla mukana, Kukkonen harmitteli lauantaina Urheilustudiossa etävieraana.

Niittykoski, 20, kaatui lauantaina hyppynsä ja löi myös päänsä alastulorinteeseen. Hän poistui montusta omin jaloin, mutta tilanne jätti ilmaan kysymysmerkkejä.

– Kyllä siinä ainakin pieni aivotärähdys tuli. Näin sanoi USA:n joukkueen lääkäri, jotka kävi tutkimassa Oton. Vointi on kuitenkin ihan normaali. Ollaan seurattu sitä viime yö ja tämä päivä. Näyttää siltä, että kaikki on kunnossa ja säikähdyksellä selvittiin, Kukkonen sanoo.

Otto Niittykoski sai pienen aivotärähdyksen Val di Fiemmen normaalimäen kaatumisestaan. Hänen vointinsa on kuitenkin ollut hyvä. Kuva: Tomi Hänninen

Kukkonen kertoo, että Niittykoski tapaa alkuviikosta Suomessa vielä maajoukkueen lääkärin ja harjoittelee ensi viikon varotoimenpiteenä kevyemmin. Maailmancupiin Niittykosken on tarkoitus palata kahden viikon päästä.

Herola palaa todennäköisesti jo ensi viikolla maailmancupiin

Herolaan koronakaranteeni lähenee jo loppuaan, eikä tauti ole iskenyt päälle. Kukkonen on ollut Suomen ykköstykkiin yhteydessä päivittäin. Herolan positiivisesta koronatestistä tiedotettiin keskiviikkona.

– Ilkka on ollut käytännössä terve muutamia alkuoireita lukuun ottamatta. Hän on päässyt jo harjoittelemaan. Kotona puntit ja käsipainot ovat olleet käytössä ja lenkkiä pääsee ulos tekemään, Kukkonen kertoo.

Herola vapautuu karanteenista alkuviikosta ja pääsee osallistumaan jo ensi viikonlopun maailmancupin kisoihin.

– Tehoharjoittelua Ilkka ei ole vähään aikaan tehnyt, koska haluttiin ottaa varman päälle. Ensi viikolla kokeillaan tehoharjoittelua myös, ja jos kaikki on kunnossa, Ilkka pääsee kisaamaan, Kukkonen sanoo.

Petter Kukkosta on huolestuttanut yhdistetyn maajoukkueen sairastelu ja ajoittainen alavireisyys. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdistetyn miehet aloittavat urakkansa Pekingin olympiakisoissa tasan kuukauden päästä, 9. helmikuuta.

– Jos sairastumista ei tule, en usko, että tässä mitään kummallisempaa on menetetty. Hän ehkä pystyy nyt jopa vahvistamaan hyppäämistä kotona ja tulee vähän valmiimpana maailmancupiin.

Reposella potentiaalia jopa top-10:een

Val di Fiemmen maailmancupissa nähtiin viikonloppuna uran parasta menoa 19-vuotiaalta Perttu Reposelta. Suomalaislupaus sivusi lauantaina uransa parasta 22. sijallaan ja ylsi sunnuntaina 20:nneksi.

Helmikuussa 20 vuotta täyttävän Reposen suorituksista teki vielä myönteisemmäksi se, että maailmancup-viikonloppu oli hänelle kauden ensimmäinen. Reponen ei päässyt kilpailemaan joulukuussa lainkaan sairastelun takia.

– Pertun suoritukset tänä viikonloppuna olivat mielestäni onnistuneita. Hiihtopuoli näyttäisi menneen eteenpäin. Varmasti antaa itseluottamusta nuorelle urheilijalle. Kymppikärki ei ole kaukana, jos saisi mäkiosaamista vielä petrattua, Kukkonen sanoo.

Reponen starttasi sunnuntaina ladulle sijalta 35, yli puolitoista minuuttia kärjestä. Maalissa eroa oli 1.22 ja sijoituskin noussut 15 pykälää.

Perttu Reposella on päävalmentajan mukaan mahdollisuus venyä jopa kymmenen parhaan joukkoon tällä kaudella. Kuva: Tomi Hänninen

Reponen antaa Kukkosen mukaan vielä tasoitusta hyppytekniikassaan. Päävalmentaja näkee Reposessa kuitenkin potentiaalia tulevaisuuden menestyjäksi.

– Hiihtäjänä Perttu alkaa lähestyä Eeron ja Ilkan tasoa. On tiedetty, että hän on yksi ikäluokkansa parhaista maastohiihtäjistä, joten ei se yllätyksenä tule. Yhdistetyn taso on niin valtavan kova, että molemmissa lajeissa pitää olla Suomessa ihan keulassa, jotta on minkäänlaisia mahdollisuuksia täällä (maailmancupissa), Kukkonen toteaa.

– Uskon, että Perttu voi tällä kaudella nousta vielä kymmenen parhaan joukkoon.

Muu joukkue oli Val di Fiemmessä Kukkosen mukaan alavireinen, mille päävalmentaja ei löytänyt selitystä. Eero Hirvonen oli molempina päivinä parhaana suomalaisena 21:s ja 18:s, mutta maailmancupin huippusijojakin aiempina vuosina kolkutellutta urheilijaa se ei juuri lohduta.

– Eerolta nähtiin muutamia hyviä hyppyjä, mutta kilpailutilanteessa tulee joku ylimääräinen jännitys siihen hommaan. Hiihdosta olen enemmän huolestunut, kun vire ei oikein löydy. Ollaan pari vuotta tuskailtu vähän samantyyppisten ongelmien kanssa, Kukkonen sanoo.

Eero Hirvonen ei ole tällä kaudella löytänyt samanlaista virettä kuin aiemmilla kausilla. Kuva: Tomi Hänninen

Kukkonen arvioi, että Hirvosen harjoittelussa on menty jossain kohtaa kesän ja syksyn aikana vikaan. Sunnuntaina Hirvonen pääsi ladulle sijalta 21 ja sai nostettua sijaansa vain muutamalla. Ero kärkeen kasvoi seitsemän sekuntia.

– Harjoittelu ei ole ihan uomissaan, enkä ole vielä keksinyt, mikä siellä on vikana. Vähän huolestuttaa, miten sen saisi paremmaksi.

Lue myös:

Source Link yle.fi