Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02d7f371fd7073fdd2bd413677811452, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Päävalmentaja sanoo suoraan, etteivät Lylynperän ja Vuorelan näytöt riittäneet MM-valintaan – tällä matkalla Anttola pääsee irti Planicassa – Uutisalue

Päävalmentaja sanoo suoraan, etteivät Lylynperän ja Vuorelan näytöt riittäneet MM-valintaan – tällä matkalla Anttola pääsee irti Planicassa

Suomen hiihtäjät Planican MM-kisoihin julkaistiin tiistaiaamuna. 17 mukaan nimetyn urheilijan ulkopuolelle jäi muutamia viime vuosina maailmancupia säännöllisesti kiertäneitä hiihtäjiä. Naisten puolella sprintteri Katri Lylynperä ei tullut valituksi joukkueeseen. Miesten puolella MM-kisoista ulos jäi muun muassa Markus Vuorela sekä Lauri Lepistö.

Miesten joukkueeseen nimettiin sen sijaan tuore nuorten maailmanmestari Niko Anttola. Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasen sanoo suoraan, että Anttolalle tulee kisoissa hiihdettäväksi 15 kilometrin vapaan kilpailu.

– Hän on ollut todella hyvässä kunnossa tällä kaudella. Nyt hän pääsee kokeilemaan aikuisten arvokisoissa, Pasanen perustelee nuoren hiihtäjän valintaa Yle Urheilulle.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila oli tyytyväinen Anttolan valintaan. Hänen mukaansa 19-vuotias hiihtäjä on osoittanut tällä kaudella, että vauhtia löytyy.

– Anttolan valinta oli täysin oikea päätös. Hän on superlupaus kaikilla mittareilla. Pitää antaa mahdollisuus nuorelle kasvaa aikuisten arvokisojen kautta aikuisten huipputasolle, Lassila lataa.

Hänen mukaansa Anttola voi käytännössä koska tahansa tehdä todella kovan suorituksen, kun huomioidaan hiihtäjän ikä ja kehityskäyrä. Huolimatta siitä, ettei takana ole vielä useita maailmancup-kilpailuja.

Niko Anttola otti Tampereen SM-hiihdoissa tammikuussa ensimmäisen aikuisten SM-mitalinsa. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hiihtomaajoukkueen johto mietti valittavat urheilijat kilpailumatkat edellä. Valinnat eivät päävalmentajan mukaan tuottaneet lopulta suurta päänvaivaa.

– Aika selkeitä olivat loppujen lopuksi. Katsomme valintoja siten, että jokaiselle matkalle löytyy neljä hiihtäjää, siitä joukkue sitten muotoutuu, Pasanen avaa valintaprosessia.

Vakiohiihtäjien tulokset eivät riittäneet

Miesten joukkueesta ulos jääneellä Vuorelalla sekä naisten joukkueen ulkopuolelle jääneellä Lylynperällä Pasanen kuvailee olevan hyvin samankaltainen tilanne tämän kauden osalta. Kummankaan tulokset eivät oikeuttaneet valintaan.

– Markus on kaikilla normaalimatkoilla hiihtänyt todella tasaisesti tällä kaudella, mutta ei millään matkalla mahdu siihen neljän hiihtävän urheilijan joukkoon.

– Perinteisen sprintissä Katri ei ole saanut sellaisia tuloksia tällä kaudella, että olisi mahtunut sprinttinaisten joukkoon, Pasanen kuvaili.

Vuorelan kisajoukkueesta tippuminen oli yllätys entiselle arvokisahiihtäjä Lassilalle.

– Hän on ollut erittäin tasainen tällä kaudella, mutta yksittäistä huippusuoritusta ei ole tullut, mikä varmasti vaikutti MM-valintaan, Lassila pohtii.

Vuorela kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa ulos jäämistään pettyneenä. Hän nosti itsekin esille yksittäisen huippuhiihdon puuttumisen.

– Harmittaa. Olisi vain pitänyt jossakin kisassa olla vähän parempi. Hyvät ja tasaiset hiihdot 20:n ja 30:n väliin sijoituksissa eivät riitä, vaan olisi pitänyt olla yksi selvästi parempi väläytys, hiihtäjä sanoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Vuosia maailmancupia kiertänyt Markus Vuorela jäi ulos MM-kisoista. Hän on ollut tällä kaudella parhaimmillaan 21:s maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen

Lylynperän kohtalosta Lassila ei ollut yllättynyt, vaikka menneiltä vuosilta naiselta löytyykin hyviä tuloksia. Pasasen mukaan lopullinen päätös Lylynperän osalta tehtiin Ranskassa käydyn viimeisen maailmancupin perinteisen sprintin jälkeen.

– Katsoimme kaikki kauden tulokset läpi, ja Jasmin Kähärä antoi vielä aika kovan näytön nuorten MM-kisoissa, Pasanen sanoo nuorten MM-kultaa sprintissä tammikuun lopussa voittaneesta hiihtäjästä.

Lue lisää: Jasmin Kähärä voitti MM-kultaa näytöstyyliin – helpotus tallentui kisan jälkeen televisiokuviin: ”Vihdoin!”

Asiantuntija peräänkuuluttaa mitaleja

Päävalmentajan mukaan Suomen joukkue hakee Planicasta mitaleja viime kauden olympialaisten tapaan.

– Planicassa on useita hyviä matkoja. Kertulla (Niskanen) on useammalla matkalla mahdollisuus mitaliin, Iivo (Niskanen) on ainakin 50 kilometrin kilpailussa mitaliehdokas ja viesteissä tietenkin lähdetään mitaleista taistelemaan.

Lassila sanoo Suomen joukkueen lähtevän kohtalaisella näkymällä MM-kisoihin, vaikka viimeisimmät maailmancupin viikonloput eivät ole nostaneet odotuksia.

– Fakta kuitenkin on, että Suomi on maastohiihdon suurmaa. Mitaleja pitää tulla, kaikki muut lopputulokset ovat pettymyksiä, asiantuntija sanoo suoraan.

Repaleisen kauden marraskuun koronatartunnasta alkaen hiihtäneen Iivo Niskasen tilanne ei huoleta Pasasta.

– Iivo on aina saanut itsensä kuntoon arvokisoihin, päävalmentaja lopettaa.

Source Link yle.fi