Banner Before Header

Paavo Arhinmäki kuittaa kunta-alan sopimuksesta kiukutteleville työnantajille: Laajemmin yhteiskunta huomioitiin tupo-sopimuksissa

Laajoista tulopoliittisista kokonaisratkaisuista luovuttiin työnantajien vaatimuksesta. Nyt palkoista sovitaan liittokohtaisesti.

Työnantajajärjestöt ja Elinkeinoelämän keskusliitto ovat kommentoineet kitkerään sävyyn torstaina syntynyttä kunta-alan palkkaratkaisua. Muut kuin hoitajajärjestöt ovat hyväksyneet kolmivuotisen sopimuksen, joka tuo yleiskorotuksen lisäksi myös viisivuotisen palkkojen kehittämisohjelman. Se nostaa työntekijöiden palkkoja 5,1 prosenttia vientialoja enemmän normaalien vuosikorotusten lisäksi vuosina 2023–2027

Työnantajien kritiikki kohdistuu siihen, että nyt julkinen puoli saa suuremmat korotukset yksityinen. Suomessa on ollut käytäntönä, että teollisuuden työntekijöiden sopimus määrittelee myös muiden alojen palkat.

– Tämä ratkaisu murtaa Suomen mallin, jossa kaikkia muita aloja on pidetty teollisuuden palkankorotusten vankina. Sopimuksen pohjalta voimme nyt ryhtyä täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa. Matkaa on vielä, mutta olemme oikealla tiellä, totesikin JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine torstaina.

Työnantajien mukaan riskinä on nyt Suomen kilpailukyvyn rapautuminen. Työnantajia kohtaan on esitetty kritiikkiä, että juuri ne halusivat luopua keskitetyistä ratkaisuista. Kun nyt käydään liittokohtaisia kierroksia, eivät tulokset enää kelpaakaan.

– Työantajajärjestöt halusivat tupo-sopimusten tilalle liittokohtaiset sopimukset. Nyt tehdään liittokohtaisia sopimuksia ja työnantajajärjestöt huutavat, miten palkkaratkaisuissa pitää huomioida laajemmin koko yhteiskunta. Laajemmin yhteiskunta huomioitiin tupo-sopimuksissa, kommentoi vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki mikroblogipalvelu Twitterissä.

Hoitajien kiista jatkuu

Kunta-alan sovusta jäivät pois hoitajajärjestöt Tehy ja Super, jotka tavoittelevat omille liitoilleen vielä suurempia korotuksia. Torstaina sovitussa sopimuksessa on lauseke, jonka mukaan kaikki työntekijät tulevat saamaan isommat korotukset, jos sellaisia annetaan hoitajille.

Hoitajajärjestöt ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisilla, jos ne eivät saa haluamiaan palkankorotuksia. Tehy ja Super ovat kommentoineet kitkerästi myös muiden kunta-alan ammattiliittojen toimintaa.

– On alkanut ikävästi näyttää siltä, että muiden kunta-alan järjestöjen edunvalvonta rakentuu ennen kaikkea vapaamatkustamiselle hoitajien siivellä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola totesivat yhteisessä tiedotteessaan 24.5.

Lue lisää: Sopu tuo kunta-alalle palkkarahaa yli yleisen linjan – ”Ratkaisu murtaa Suomen mallin”