Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3baf98b02d92d3636872a9e531503ec4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Painetta UPM:lle eurooppalaiselta ay-liikkeeltä ja työnantajilta – Uutisalue

Painetta UPM:lle eurooppalaiselta ay-liikkeeltä ja työnantajilta

Työnantajajärjestön mukaan paperipula uhkaa koko toimialan elpymistä pandemiasta.

Paperiliiton UPM-lakossa on menossa jo seitsemäs viikko ja sovittelu on aivan alkutekijöissään. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Paperiliitto ja jokainen UPM:n toimiala erikseen keskustelevat vuorotellen tilanteesta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tällä viikolla.

Paperiliiton mukaan sen neuvotteluyritykset UPM:n liiketoimintojen kanssa ovat kariutuneet, joten nyt yritetään valtakunnansovittelijan johdolla.

Painetta UPM:ään tulee alan eurooppalaisilta toimijoilta, sekä ay-liikkeestä että työnantajien taholta.

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUCin pääsihteeri Luca Visentini on huolissaan UPM:n johdon pyrkimyksistä repiä Suomen työehtosopimusjärjestelmä, kertoo SAK.

Visentini on lähettänyt viime perjantaina UPM:n toimitusjohtajalle Jussi Pesoselle kirjeen, jossa hän arvostelee yhtiötä neuvotteluhaluttomuudesta. Hän kehottaa UPM:ää aloittamaan ammattiliittojen kanssa aidot neuvottelut työntekijöiden ja ammattiliittojen oikeuksia kunnioittavasta sopimuksesta.

Visentini myös edellyttää UPM:n sopivan työehdoista kollektiivisesti kaikkien niiden ammattiliittojen kanssa, jotka ovat olleet osapuolina alan työehtosopimuksissa. UPM on kieltäytynyt neuvotteluista Paperiliiton lisäksi paperiteollisuuden toimihenkilöitä edustavan STTK:laisen Ammattiliitto Pron kanssa.

Kirjeessään Visentini kertoo ETUC:n antavan täyden tukensa suomalaisille ammattiliitoille UPM:n työehtoja koskevassa kiistassa.

Paperipula uhkaa koko toimialaa

Jo viikkoa ennen ETUCin kirjettä Pesoseen vetosi työnantajia edustava graafisen teollisuuden eurooppalainen etujärjestö Intergraf. Järjestön mukaan Suomen paperitehtaiden lakko pahentaa nykyistä paperipulaa Euroopan markkinoilla ja sillä on vakavia seurauksia painotuotteiden tarjontaan tulevina viikkoina.

Graafisten tuotteitten kysyntä on lähes palannut pandemiaa edeltävälle tasolle, mutta painoyritykset eivät voi varastojen tyhjentyessä toimittaa kaikkia tilauksia asiakkailleen. Intergrafin mukaan puute vaikuttaa kaikentyyppisiin painotuotteisiin, mutta se on erityisen haitallista aikaherkille painotuotteille, joita ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kirjat sekä mainokset.

Intergraf on lähettänyt UPM:n Pesoselle kirjeen, jossa vaaditaan lakon lopettamista.

Paperiliiton 1. tammikuuta alkanut lakko UPM:n tehtailla jatkuu 12. maaliskuuta saakka, ellei sopimukseen päästä sitä ennen. Lakkoa tukevat saarroilla Sähköliitto, Teollisuusliitto, AKT ja JHL:n Raideammattilaiset.