Banner Before Header

Palkkasotureita, timantteja ja kultaa – nyt Keski-Afrikan tasavalta toivoo Venäjän perustavan maahan myös pysyvän sotilastukikohdan

Keski-Afrikan tasavalta havittelee maahan Venäjän pysyvää sotilastukikohtaa, maan Moskovan suurlähettiläs Leon Dodonu-Punagaza sanoo.

Venäjä kertoi aiemmin tänään lähettävänsä maahan 300 sotilasta koulutustehtäviin.

Keski-Afrikan tasavallassa on jo ennestään 500 venäläissotilasta, joiden tehtävänä on Venäjän viranomaisten mukaan kouluttaa maan armeijaa ja avustaa sitä kapinallisten vastaisessa taistelussa.

Konfliktintutkimusjärjestö International Crisis Groupin mukaan venäläissotilaat ovat suurelta osin Putinia lähellä olevan liikemiehen Jevgeni Prigožinin Wagner-ryhmän palkkasotureita, jotka eivät pelkästään kouluta vaan myös osallistuvat sotatoimiin maassa.

Venäläissotilaiden läsnäolo on järjestön mukaan kasvattanut maan sisäisiä jännitteitä, ja tulehduttanut maan suhteita sen yhteistyökumppaneihin.

Järjestön tutkijan Pauline Baxin mukaan Venäjä on sotilaallista apua tarjoamalla onnistunut saamaan maassa runsaasti poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa.

Venäläiset Putinin hallintoa lähellä olevat yritykset ovat esimerkiksi päässeet käsiksi maan runsaisiin timantti- ja kultavarantoihin.

Hän myös syyttää venäläisen Wagner-ryhmän palkkasotureita hirmuteoista, jotka ovat kärjistäneet Keski-Afrikan tasavallan jo valmiiksi herkkää valtatasapainoa.

Myös paikallisessa mediassa on raportoitu venäläissotilaiden syyllistyneen paikan päällä murhiin ja kidutukseen.

Lue lisää:

Keski-Afrikan tasavalta sanoo Venäjän ja Ruandan lähettäneen joukkojaan maahan vallankaappausyrityksen jälkeen – Venäjä kiistää

Ebola-laboratorio Guinean savannilla, palkkasotureita timanttikaivoksilla ja ydinvoimayhteistyötä Sambiassa – Venäjä ottaa uusia askelia Afrikkaan

Uusi mysteerien vyyhti Venäjällä – Kytkeytyykö Pussy Riotin aktivistin epäilty myrkytys venäläistoimittajien murhiin Keski-Afrikan tasavallassa?

Kolme venäläistä journalistia tapettiin Keski-Afrikan tasavallassa

Source Link yle.fi