Banner Before Header

Paperiliiton rivit pysyvät vahvana, vaikka toimihenkilöt osin lipesivät UPM:n lakosta – ay-johtaja: ”Olemme edenneet hyvin”

On loppiaisen jälkeinen perjantai ja ay-väkeä kokoontuu soppatykin äärelle Valkeakoskella. Odotuksissa on leppoisa iltapäivä, sillä lakkorivit ovat paperiliittolaisten mukaan vahvat.

– Henki on korkealla, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

UPM:ää koskeva lakko on kestänyt noin viikon. Lakkorivit ovat todellisuudessa jo rakoilleet mukana olevan Ammattiliitto Pro:n osalta.

UPM:n Tervasaaren tehtaalla Valkeakoskella toimihenkilöt eivät lakkoile. Ylen tietojen mukaan kaikki ovat töissä. Myös esimerkiksi Pietarsaaressa rivit rakoilevat, kun ainakin osa toimihenkilöistä on mennyt töihin. Aamulehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan Valkeakoskella osa on myös lakon takia eronnut Pro:sta.

Pääluottamusmies Tomi Eerolan mukaan paperiliittolaisten rivit ovat suorana ja porukka on valmis pysymään lakossa. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Vanhalan mielestä toimihenkilöiden tekemiset eivät vaikuta tilanteeseen, sillä se on toimihenkilöiden oma asia. Pääasia on itse paperiliittolaisten lakkotahto. Samalla linjalla on pääluottamusmies Tomi Eerola, kun häneltä kysyy, onko toimihenkilöiden töihin menolla vaikutusta lakon tehoon.

– Ei ole mitään vaikutusta.

Toimihenkilöihin lukeutuvat työntekijät eivät halunneet kommentoida tilannetta tarkemmin Ylelle.

Pääluottamusmies: Lopputuloksella on merkitystä muillekin aloille

Puheita ay-liikkeen menneisyyteen jämähtämisestä paperiliittolaiset eivät allekirjoita. Vanhala muistuttaa, että nyt valtakunnallinen sopimus uupuu vain yhdeltä yhtiöltä eli UPM:ltä.

Eerola jatkaa ajatusta tulevaisuuteen, sillä lopputuloksella on muillekin merkitystä.

– Jos UPM:n tavoitteet menevät läpi, on sillä vaikutusta muillekin aloille.

UPM haluaisi solmia viidelle eri liiketoiminta-alueelle omat työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto olisi valmis tekemään yhden työehtosopimuksen koko alalle.

Tervasaaren tehtaanjohtaja Tomi Hytönen kehuu toimihenkilöitä, jotka ovat olleet pitämässä esimerkiksi lämpölaitosta käynnissä. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Neuvottelut ovat toiveena UPM:llä

Osapuolten väliset neuvottelut ovat olleet jumissa alusta lähtien. Tervasaaren tehtaanjohtaja Tomi Hytönen on UPM:n erikoispapereiden neuvottelutiimin vetäjä ja toivoo neuvotteluja.

– Lakko ei vie asioita eteenpäin, neuvottelut veisivät.

Tavoitteita Hytönen ei halua avata muualla kuin neuvotteluissa.

UPM:n työntekijöiden lakko alkoi 1. tammikuuta ja se jatkuu Paperiliiton ja Sähköliiton osalta 5. helmikuuta saakka, ellei työehtosopimusta saada tehtyä. Pro puolestaan käsittelee jatkoa vielä.

Alun perin lakon ilmoitettiin jatkuvan 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 8.1. klo 23 asti.

Lue lisää:

Source Link yle.fi