Paperiliitto on päättänyt jatkaa UPM:n työntekijöiden lakkoa kahdella viikolla – uusi yhteinen kokouskutsu maanantaille

Paperiliiton hallitus on päättänyt jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla.

– Paperiliitto jätti viikko sitten UPM:lle esityksen ja yhtiö hylkäsi sen. UPM ei ole pyynnöistä huolimatta antanut meille vastaesityksiä, joten halusimme painostaa yhtiötä neuvotteluihin, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo Ylelle.

Liitto kertoo, että lakkoa jatketaan 5. helmikuuta asti, ellei työehtosopimusta saada sovittua ennen lakon jatkamisajankohtaa. Alun perin lakon oli tarkoitus kestää kolme viikkoa.

Osapuolten väliset neuvottelut ovat olleet jumissa alusta lähtien. UPM haluaisi solmia viidelle eri liiketoiminta-alueelle omat työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto olisi valmis tekemään yhden työehtosopimuksen koko alalle.

– Mikä meidän mielestämme on erikoista, että UPM ei anna mitään esityksiä. Se ei ole antanut yhteen tai saatikka viiteen sopimukseen esitystä. Veikkaan, että jossakin vaiheessa valtakunnansovittelija tulee tähän puuttumaan, Vanhala sanoo.

Osapuolet kävivät valtakunnansovittelijan toimistossa toissa viikolla. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei kuitenkaan nähnyt, että sovittelulle olisi edellytyksiä.

Paperiliiton hallitus kutsuu UPM:n pääluottamusmiehet ja Paperiliiton tes-neuvottelukunnan käsittelemään ajankohtaista tilannetta ensi maanantaina.

Koko paperiteollisuuden työntekijöiden yhteinen työehtosopimus päättyi vuoden vaihtuessa. UPM on ainoa isoista metsäyhtiöistä, joka ei ole saanut neuvoteltua Paperiliiton kanssa uutta, yrityskohtaista työehtosopimusta.

Vastaus käräjäoikeudelle ensi viikolla

UPM jätti viime viikolla käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Yhtiö vaati, että käräjäoikeus määrää Paperiliittoa asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot rajataan mahdollisen lakon ulkopuolelle.

Hakemus koskee UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

– Meidän jäsenet ovat valmiit menemään tehtaisiin töihin lämpövoimaloihin, jos UPM noudattaa sopimusta, joka päättyi joulukuussa. Toki myös rikkureiden pitää poistua työpaikoilta, Vanhala sanoo.

Osapuolet ovat kiistelleet siitä, onko vanha työehtosopimus voimassa niin kauan, kunnes uudesta sopimuksesta päästään sopuun.

Paperiliiton mukaan sopimukset ovat voimassa. UPM:n mukaan taas tilanne on nyt toinen kuin aiemmin. Metsäyhtiön mukaan vanha sopimus ei enää päde, koska nyt sovitaan ensimmäistä kertaa yrityskohtaisesta sopimuksesta. Aiemmat sopimukset koskeneet kaikkia alan yrityksiä.

Käräjäoikeus hylkäsi UPM:n turvaamistoimihakemuksen torstaina siltä osin, ettei se tee päätöstä kuulematta Paperiliittoa.

Paperiliitto kertoo, että se antaa oman vastauksensa käräjäoikeudelle 12. tammikuuta mennessä.

UPM ihmettelee Paperiliiton toimintaa

Metsäyhtiö UPM ihmettelee Paperiliiton toimintaa kiistassa. Yhtiö vakuuttaa, että sillä on neuvotteluhaluja uusista työehtosopimuksista.

– UPM:n tavoitteena on edelleen päästä neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian. Eteenpäin päästään vain neuvottelemalla, UPM.n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yhtiön mukaan se sai Paperiliiton ehdotuksen uudeksi työehtosopimukseksi juuri ennen ilmoitettua lakkoa vuodenvaihteessa. Ja ehdotus oli käytännössä kopio vanhasta työehtosopimuksesta. UPM sanoo, että se tavoittelee ”vuorovaikutteisia neuvotteluita” uusista työehdoista.

Metsäyhtiöllä on myös oma näkemys voimalaitoksien ja vedenkäsittelyn työntekijöiden työtaistelusta. Paperiliitto vaatii siis vanhojen työehtojen noudattamista, ennen kuin uudesta sopimuksesta on päästy yhteisymmärrykseen.

– Poikkeuksellinen menettely osoittaa, että Paperiliitto käyttää suojelutyötä kuin Troijan hevosta, jolla UPM yritetään kaikin keinoin sitoa joulukuun lopussa päättyneeseen työehtosopimukseen, Hollmén sanoo.

Source Link yle.fi