Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c07338bf414e5ab12e98cda8bd9040c2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Haavisto: Näin nopeasti Suomesta ja Ruotsista voisi tulla Naton jäseniä – Uutisalue

Pekka Haavisto: Näin nopeasti Suomesta ja Ruotsista voisi tulla Naton jäseniä

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan nopeimmillaan vuoden lopulla voitaisiin olla tilanteessa, jossa kaikki jäsenmaat ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa Nato-maissa.

Haavisto kertoo havainneensa maiden kesken myös pienoista kilpailua siinä, kuka ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ensimmäisenä.

– Kilpailuun on osa jo ilmoittautunut. Ainakin Norja, Saksa ja Kanada. USA:n senaatti on kovassa vauhdissa. Kyllä tässä etujoukko nähdään lähimpien viikkojen aikana.

– Monet sanovat, että ennen kesälomia eli elokuuta vielä ja seuraava aalto tulee alkusyksystä heti lomien jälkeen, Haavisto sanoi tänään tiistaina Brysselissä Suomen Nato-edustustossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen muistutti kuitenkin, että matkaan voi vielä tulla mutkia, jota myöhästyttävät prosessia.

– Henkisesti on varauduttava siihen, että menee ensi vuoden puolelle, Kaikkonen lisäsi.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat tänään tiistaina Naton liittymispöytäkirjan puolustusliiton päämajassa Brysselissä. Samalla Suomesta ja Ruotsista tuli puolustusliiton tarkkailijajäseniä.

– Oli aika juhlallista, kun Naton jäsenmaat kävivät aakkosjärjestyksessä allekirjoittamassa asiakirjan. Lopuksi saimme vielä isot aplodit suurlähettiläiden joukolta, Haavisto kuvaili.

Suomi saa siis nyt osallistua suurimpaan osaan Naton kokouksista, joissa sillä on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Tänään tapaavat ensimmäiset Naton työryhmät, joissa Suomi ja Ruotsi ovat mukana.

Liittymispöytäkirjan allekirjoittamista edelsivät eilen maanantaina käydyt liittymiskeskustelut, joissa käytiin läpi Nato-jäsenyyden velvoitteita ja Pohjois-Atlantin sopimusta, johon Suomi sitoutuu.

Keskusteluille oli varattu neljä tuntia, mutta valmista tuli jo noin kahden tunnin jälkeen.

Suomea keskusteluissa edusti neuvotteluvaltuuskunta, jota johti ulkoministeri Haavisto.

– Keskusteluiden idea on se, että Suomi sitoutuu jäsenyyden tuomiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin, Haavisto muotoili.

Juttu päivittyy

Source Link is.fi