Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fd89a4467957981255fd4a589a66f12d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Toverin karu arvio Venäjän nuorten upseerien suurista tappiosta: ”Iso suonenisku, mutta ihan tyypillistä” – Uutisalue

Pekka Toverin karu arvio Venäjän nuorten upseerien suurista tappiosta: ”Iso suonenisku, mutta ihan tyypillistä”

Se on kova isku, sillä joukkueen suorituskyky heikkenee siinä vaiheessa, kun johtajat poistuvat, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo.

– Varsinkaan venäläisessä järjestelmässä ei miehistöstä nouse uusia johtajia vetämään joukkoa taisteluun, koska ne on koulutettu tottelemaan ja olla tekemättä mitään itsenäisesti.

  • Artikkelin videolla pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kommentoi Venäjän upseerien tappiota.

Brittitiedustelu on – uskottavina pitämiensä lähteiden mukaan – saanut useita raportteja Venäjän hyökkäysarmeijan järkyttävän suurista alemman ja keskitason upseerien tappioluvuista.

He ovat joutuneet johtamaan taktista toimintaa etulinjassa, jossa kaatumisprosentti on korkea.

Brittiraporttien mukaan luotettavien joukkueenjohtajien ja komppanianpäälliköiden kato johtaa moraalin ja kurin heikentymiseen. Venäjä on joutunut kokoamaan uusia taisteluosastoja hajalle lyötyjen rippeistä, eikä niiden taistelukyky upseeripulan takia ole entisten veroinen.

– Kyllähän se on iso suonenisku, mutta tämä on ihan tyypillistä. Se, että venäläisiä nuoria upseeria kaatuu siellä paljon, ei ole mikään ihme, Pekka Toveri toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomen talvi- ja jatkosodassa joukkueenjohtajat ja komppanianpäälliköt olivat niitä avainupseereita, jotka johtivat taistelua etulinjasta ja jakoivat kaikki riskit miestensä kanssa ja vetivät joukot taisteluun.

– Heidän tappionsa olivat suhteessa muuhun miehistöön paljon isommat. Aika usein he olivat reserviupseereita.

Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainan rintamalla jo 15 000, jos luottaa Yhdysvaltain arvioon. Ukraina kertoo 30 000 venäläisen kaatuneen. Kenraalien tappioluku on kymmenen, everstien ja everstiluutnanttien monta kymmentä, alempien upseerien satoja ellei tuhansia.

Niin miehistön kuin upseeristonkin menetykset ovat pahimmat jalkaväessä.

– Perinteisesti sodassa jalkaväki kärsii suurimmat tappiot. Jalkaväki ja panssarijoukot. Venäläisessä sodankäyntityylissä myös erikoisjoukot ja maahanlaskujoukot, joita käytetään perinteisen jalkaväen tapaan.

Hyökkäysarmeija tarvitsee kipeästi lisää alemman ja keskitason upseereita, sillä taistelut pauhaavat järkyttävällä tempolla varsinkin Donbasissa. Kiirettä pitää, jos moraali ja kuri heikkenevät ja kapinoistakin huhutaan.

– Kentällä olevat nuoret upseerit saavat taistelukokemusta ja varmasti oppivat toimimaan vähän paremmin. Mutta sitä mukaan, kun niitä kaatuu pois, ne kaverit, jotka tulevat sotakouluista korvaamaan tappioita, ovat saaneet sen perinteisen venäläisen opin.

– Eivät ne ole mitään tehtävätaktiikan jumalia, jotka osaavat toimia itsenäisesti. Heidän täytyy oppia se homma kantapään kautta.

Toverin mukaan Venäjältä löytyy kyvykkäitäkin upseereita, mutta se ei vielä riitä pätevöitymiseen.

– Kysymys on siitä, kun järjestelmä ei tue, eikä anna mahdollisuutta siihen kyvykkyyteen, niin että siellä voitaisiin toimia länsimaisen tapaan omaehtoisesti ja itsenäisesti. Että siihen kannustettaisiin ja jopa palkittaisiin.

Ex-tiedustelukenraalin mukaan Venäjän rauhanajan prikaateista ja rykmenteistä on vaadittu kerättäväksi 50–60 uutta pataljoonan taisteluosastoa lähetettäväksi Ukrainaan.

Näissä kotirintaman varuskunnissa on paljon alemman- ja keskitason upseereita tärkeissä kouluttajan tehtävissä. Mutta sitä on mahdoton toteuttaa, jos komennus käy rintamalle aukkoja paikkaamaan.

– Se on lyhytaikainen ratkaisu, Toveri sanoo ja vertaa sitä tuttuun juttuun, kun talvella kylmissään päättää pissata housuihinsa, niin hetken aikaa on lämpimämpi.

– Tässä on sama juttu. Jos viet kouluttajat sinne linjaan, niin millä luot sitä uutta reserviä? Millä koulutat varusmiehiä? Se on aika erikoinen ratkaisu, eikä kauhean järkevä.

Yllä olevalla videolla Pekka Toverin Ukraina-studio kokonaisuudessaan 31.5. (48 min).

Lue lisää: Himars-raketinheitin kääntää Venäjän ylivoiman päälaelleen – Pekka Toveri: ”Saa mittavasti tuhoa aikaan”

Lue lisää: Tällainen on venäläisten Ukrainassa käyttämä termo­baarinen pommi – Pekka Toveri: Kyseessä on ”läpimurto­ase”

Lue lisää: Pekka Toverin synkkä arvio: Tämä on Putinin todellinen tavoite Ukrainassa

Source Link is.fi