Banner Before Header

Pellolle syntyi Suomen suurin lumi­piirros – 220-metristä meri­tähteä varten käveltiin yli 80 kilometriä

60 000 lumikengän jälkeä ja yli 80 kilometriä. Niin paljon tarvittiin Suomen suurimman lumipiirroksen tekemiseen, kun halkaisijaltaan 220-metrisestä meritähdestä ja muista merieläimistä koostuva valtava ympäristötaideteos valmistui Hämeenlinnassa sijaitsevalle pellolle viime viikonloppuna.

Teoksen suunnitellut it-konsultti Janne Pyykkö kertoo, että teoksen toteutukseen osallistui 13 lumikenkäilijää ja se valmistui noin seitsemässä tunnissa.

Janne Pyykkö arvioi, että teoksen suunnitteluun kului aikaa noin seitsemän työpäivän verran.

– Puoli tuntia pidempään siinä meni kuin alun perin arvioin. Viimeisissä merieläimissä jouduttiin vähän oikomaan, koska liian lähelle auringonlaskua ei kuvausta tohdi viivyttää mahdollisten pilvien vuoksi, kertoo Pyykkö, joka ehti taltioida teostaan ihanteellisissa olosuhteissa 25 minuutin ajan dronella.

Pyykön ilmakuvat teoksesta jäivät ainokaisiksi.

– Heti sen jälkeen tuli huono yö ja pilvinen sää. Pyysin myös muita drone-lennättäjiä paikalle. Nyt he vain voivottelevat, että eivät ehtineet.

Meritähden lisäksi Hämeenlinnassa sijaitsevalle pellolle tehtyyn teokseen kuului myös muita merieläimiä.

Espoolainen Pyykkö kertoo harrastavansa vapaa-ajalla muun muassa melomista ja retkiluistelua. Myöskään valtaisa lumipiirros ei ollut ensimmäinen laatuaan: viime vuonna Espoossa sijaitsevalle Löfkullan golfkentälle syntyi edellinen taideteos, joka sai myös kansainvälistä näkyvyyttä. Sen halkaisija oli 160 metriä ja kuvat teoksesta päätyivät muun muassa BBC:lle ja kansainvälisten uutistoimistojen AP:n ja AFP:n kautta myös ympäri maailmaa.

Lue lisää: Golfkentälle ilmestyi valtavia geometrisiä kuvioita Espoossa – Asialla oli IT-konsultti ja joukko lumikenkäilijöitä

Suomen suurinta lumipiirrosta oli toteuttamassa kaikkiaan 13 lumikenkäilijää.

Uutta, entistäkin suurempaa lumipiirrosta yritettiin tehdä viikkoa aiemmin Espoonlahdella, mutta silloin olosuhteet eivät olleet lumikenkäilijöiden puolella. Pyykön mukaan lumikenkäteos vaatii 30 senttiä pehmeää lunta onnistuakseen. Espoossa lunta piisasi, mutta 15 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kasasi lumen jäällä dyyneiksi.

– Idea piilee siinä, että lumikengistä painautuu kuoppia lumeen, ja kun aurinko paistaa, tulee varjoja. Kun lumi oli dyyneinä, jouduin toteamaan, ettei tämä onnistu, hän kertoo.

Koska paikalla oli jo lumikenkäilijöitä, porukka käytti ajan hyödyksi ja harjoitteli Pyykön suunnittelemaa piirrosta. Kun seurue ilmoitti tämän jälkeen olevansa valmis yrittämään uudestaan, alkoi pian uuden paikan etsintä.

Tekijöillä oli hyvää onnea, sillä olosuhteet lumipiirroksen tekemiseen olisivat olleet huonot jo seuraavana päivänä.

Paikaksi valikoitui Löfkullan golfkentän sijaan lopulta Hämeenlinna, koska Espoossa lämpötila sahasi plussan ja miinuksen välillä, mikä on myrkkyä hankkeelle.

– Silloin lumi menee kasaan ja tulee hankikanto, eivätkä lumikengät enää uppoa. Muutamalla puhelinsoitolla saatiin Hämeenlinnasta maanomistajalta lupa.

Source Link is.fi