Banner Before Header

Penis­veistoksia tuotiin kauppa­keskukseen – SK: Näkö­esteeksi jouduttiin tuomaan pressu

Porilaisen kauppakeskus Ison Karhun tuulikaappiin on jouduttu asentamaan pressuja, jotta paljon huomiota herättäneet puiset penisveistokset eivät hyppäisi heti sisään tullessa ihmisten silmiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Lähellä tuulikaappia seisoo muun muassa suuri jalustalle nostettu puinen fallos, jonka yläpuolella päätön hahmo kohottaa moottorisahaa. Hahmon pää roikkuu hieman kauempana ilmassa.

Kyseessä ovat taiteilija Tapani Kokon puuveistokset ja Pauliina Turakka Purhosen tekstiilitaideteokset, jotka ovat osa kauppakeskuksessa parhaillaan käynnissä olevaa Ars Pori 22 -tapahtumaa.

Teoskokonaisuus seisoo tuulikaapin lähellä. Ikkunat avautuvat keskustaa halkovalle kävelykadulle. Teos näkyy ulkoa kadulle, mutta Ville Kirjasen mukaan heijastuksen takia sitä pitää mennä läheltä katsomaan.

Voimakkaan väriset ja näyttävät muun muassa sukuelimiä kuvaavat veistokset herättivät loppuviikolla paljon huomiota. Näyttely on puhuttanut erityisesti sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

– Emme halunneet tehdä hallaa taiteilijoiden näkemykselle, mutta kauppakeskuksesta tuli tietoomme yrittäjien huolenaihe, johon sitten reagoimme, sanoo Ars Pori 22:n kuraattori Ville Kirjanen ratkaisusta suojata sisääntulo pressuilla.

Tapani Kokon teoksia on esillä tilassa, jossa on ollut aikaisemmin muun muassa kahvila. Näyttelyä vastapäätä toimii ravintola.

Kauppakeskus Iso Karhu sijaitsee aivan Porin ydinkeskustassa kaupunkia halkovan kävelykadun varrella.

Iso Karhu on sijainnistaan huolimatta kärsinyt tyhjenevistä liiketiloista, kun kaupungissa avattiin muutama vuosi sitten sitä suurempi kauppakeskus Puuvilla vajaan kilometrin päähän. Ars Pori 22 hyödyntää juuri näitä tyhjentyneitä tiloja.

Viime lauantaina kaupungissa vietettiin Porin päivää, ja kävelykadulla ja myös Isossa Karhussa teosten ympärillä kävi kuhina.

Kirjasen mukaan järjestävälle taholle tullut palaute on ollut ”99,9-prosenttisesti” positiivista.

– Emme osanneet valmistautua tällaiseen kohuun. Teokset ovat olleet ennenkin julkisilla paikoilla esillä. Suomi on saunakulttuuri, ja teokset ovat naivistisia. Emme osanneet odottaa, että puisista peniksistä tulisi tällaista palautetta, Kirjanen sanoo.

– Totta kai pyrimme ottamaan huomioon palautteen. Ketään emme missään nimessä ole halunneet loukata, Kirjanen korostaa.

Ars Pori jatkuu Isossa Karhussa 30. lokakuuta asti.

Source Link is.fi