Perhe­kodin myynnistä komeat tulot Haapa­vedelle – Lapin naiset eivät yllä miljoona­kerhoon

Naisilla ei ole ollut asiaa pohjoisen tulolistojen kärkeen. Kovatuloisimmat ovat sekä Lapissa että Pohjois-Pohjanmaalla miehiä.

Pohjois-Pohjanmaan tulolistauksen sijalla 20 on vasta ensimmäinen nainen. Hän on haapavetinen Tiina Eriksson, joka myi perhekotinsa viime vuonna.

Hänen yhteenlasketut tulonsa olivat 2 227 301 euroa. Pääomatuloja siitä oli 2 169 124 euroa. Veroja hän maksoi 753 860 euroa.

Nevalanmäen Perhekodit Oy kasvoi 20 vuodessa neljän nuoren sijaishuoltopaikasta 35-paikkaiseksi, neljässä eri yksikössä toimivaksi lastensuojelulaitokseksi.

Nevalanmäen vanhaan kyläkouluun perustettu yritys aloitti kahden hengen voimin vuonna 1999. Yrityskaupan aikaan työntekijöitä oli jo lähes 50. Haapaveden lisäksi yrityksellä on toimipiste Juvalla.

Lue lisää: Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta!

Erikssonin mukaan päätös oman toiminnan käynnistämisestä lähti liikkeelle kahden työkaverin ajatuksesta ja halusta kehittää nuorten parissa toimimista ja tuoda toimintaan lisää harrastusmahdollisuuksia.

– Olimme silloisen yhtiökumppanini kanssa töissä Pohjolakodissa Muhoksella. Meitä turhautti se, että taloon tullut raha ei näkynyt perhekodin toiminnassa. Ajattelimme, että jos tätä tehtäisi omiin nimiin, voisimme investoida toimintaan, eikä joka kahvikupin hankintaan tarvitsisi kysellä lupia, muistelee Eriksson yrityksen aloitusta Haapavesi-lehdessä vuonna 2019.

Yritystoiminta lähti laajenemaan nopealla tahdilla. Haapavedelle perustettiin kaksi uutta yksikköä, Pietilä ja Kaunisto. Muutaman vuoden ajan perhekoti toimi myös Iisalmessa. Juvalle perhekotitoiminta laajeni keväällä 2018.

Vuonna 2019 Nevalanmäen Perhekodit sai maakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Toiminnan 20-vuotisjuhlan kunniaksi yritys vei työntekijänsä lomalle Turkkiin.

Eriksson myi koko yrityksen osakekannan syyskuussa 2020 kolmen perhekodin työntekijän muodostamalle yhtiölle, Nevalanmäki Oy:lle.

Lapin verotilastoissa ensimmäinen nainen on päässyt sijalle 11. Hän on Terttu Kaarina Jussila, jonka yhteenlasketut tulot olivat viime vuonna 744 883 euroa. Pääomatuloja tästä oli 656 096 euroa.

Jussila on Kuljetusliike Ilmari Lehtosen hallintojohtaja ja yksi omistajista.

Ilmari Lehtonen Oy on suomalainen kuljetusalan perheyritys, jonka pääkonttori sijaitsee Rovaniemellä. Yritys on perustettu vuonna 1953.

Kuljetuskonsernin muodostavat Lehtonen yhtiöt Oy, Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy ja Lehtonen Trucks Oy. Yhtiö omistaa terminaalit Ylivieskassa, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä sekä pienterminaalit Ivalossa ja Kolarissa. Yhtiö työllistää noin 300 henkilöä, omia autoja on 120.

Sijalla 13 Lapin listauksessa on Liisa Kaarina Vähälassi. Hänellä oli tuloja kaikkiaan 656 855 euroa. Siitä 543 365 euroa oli ansiotuloja. Vähälassi on torniolainen apteekkari.

Source Link is.fi