Banner Before Header

Perjantaina paistatellaan vielä lämpimässä, sitten tulee käänne – tällainen on vapun sää­ennuste

Kuluvan viikon sää on ollut tavanomaista lämpimämpi.

Vappuviikosta on kuitenkin tulossa kylmempi ja epävakaisempi, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

– Kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta koko Suomeen viikonlopun aikana. Ensi viikko alkaa alkaa sateisissa merkeissä, sadealue nousee maan eteläisimpään osaan, hän sanoo.

Eilen torstaina oli vielä lämmintä ja aurinkoista ja lämpötila nousi korkeimmillaan yli 17 asteeseen maan länsiosassa, kerrotaan säälaitos Forecan verkkosivuilla.

Perjantaina aurinkoisinta on etelässä. Pilvisyys vaihtelee maan keskivaiheilla. Lämpötilat ovat etelässä ja lännessä 16–17 asteen välillä. Lapissa on pilvisempää ja lämpötila jää 5–10 asteeseen.

Lapissa voidaan nähdä vesi-, räntä- ja lumisateita viikonlopun aikana, mahdollisesti muuallakin Suomessa, Forecan sivuilla kerrotaan.

Viikonloppuna lämpötilat putoavat etelässä 10–15 asteen haarukkaan, muualla Suomessa ollaan 5–10 asteessa. Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden keskimääräisiä. Lämpötilat putoavat vielä sunnuntaina, jolloin päästään paikoin enää vähän yli 10 asteeseen.

Vappuviikolla lämpötila näyttäisi Viljamaan mukaan jäävän 5–8 plusasteeseen suurimmassa osassa maata. Lämpimintä on Lounais-Suomessa. Pohjois-Lapissa voi olla pikkupakkasta.

Forecan mukaan yöpakkasia nähdään viikon aikana ainakin maan keskiosissa ja Lapissa. Keski-Suomen ja Suomenselän alueella voidaan käydä 10–15 pakkasasteessa, Lapissa paikallisesti 15–20 asteessa. Myös etelässä vähätuulisilla ja pilvettömillä alueilla voi esiintyä yöpakkasia.

Vappupäivän vastaisena yönä on odotettavissa räntä- ja lumikuuroja maan keski- ja pohjoisosissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin akselilla jäädään hieman alle viiden lämpöasteen, Pohjois-Lapissa mennään pakkasen puolelle.

– Etelässä voi tulla sadetta vappupäivänä, Viljamaa sanoo.

Source Link is.fi