Banner Before Header

Pikkuhuuhkajat joutui nöyrtymään kovassa paikassa – Juha Malisen mukaan suomalaiset jäävät vielä jälkeen kovien pelien puutteen vuoksi

Suomen alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkueen haaveet EM-jatkokarsintapaikasta haihtuivat karsintalohkon viimeisessä ottelussa Turussa.

Norja voitti perjantaina Suomen 2–0 Emil Ceiden ja Fredrik Oppegaardin tekemillä maaleilla ja pudotti Pikkuhuuhkajat lohkonsa kolmannelle sijalle.

Tappio tiesi sitä, ettei Suomi voi yltää enää EM-jatkokarsintoihin. Pettymys oli Pikkuhuuhkajille suuri, sillä joukkue kampesi itsensä vahvasti taisteluun jatkokarsintapaikasta tärkeiden Itävalta- ja Azerbaidzhan-voittojen myötä.

Päävalmentaja Juha Malisen mukaan Suomelle tyrkytettiin Turussakin pariin otteeseen etsikkoaikaa ottelun voittamiseksi. Tiukka kamppailu kääntyi kuitenkin taitavalle ja kypsälle Norjalle.

– Pystyimme puolen tunnin taistelemisen jälkeen pelaamaan meidän peliämme. Löysimme pelaajia syöttötaskuista, uskalsimme pelata hyökkäyksiä maata pitkin, löysimme toisemme ja pelasimme palloja selustaan, Malinen kertasi.

– Rohkaisimme sitä puoliajalla ja se jatkuikin. Ensimmäisen Norjan maalin jälkeen raskas vaihde iski.

Suomi väsyi hakiessaan ratkaisumaalia kovalla tempolla ja Norja viimeisteli paikoistaan.

– Mielestäni suurin ero näkyi tänään yksilötasolla siinä, että norjalaiset olivat ja ovat fyysisesti meitä valmiimpia. He ovat valmiimpia tällaiseen kamppailupeliin, mikä nähtiin, Malinen arvioi.

Malinen piti Norjan pidempää valmistautumisaikaa erittäin ratkaisevana pelin lopputuloksen suhteen. Suomella oli kaksi välipäivää ennen Turun Kupittaan stadionilla käytyä kohtaamista.

Pelitapa luotiin pelaajien ominaisuuksien mukaan

Pikkuhuuhkajien pelaajien antama palaute päävalmentajastaan on ollut haastatteluissa positiivista. Erityisesti Suomen hyökkäävät pelaajat ovat kiittäneet Malista siitä, että he ovat saaneet tukea pelata rohkeasti ja yksilötaitojensa kautta joukkueelle.

Pikkuhuuhkajat juhli 3-2-voittoa Itävallasta 3.6.2022.
Suomi pääsi juhlimaan kuutta voittoa. Itävalta kaatui tärkeässä vieraspelissä.Getty Images

– Joukkueemme teki tässä lohkossa erittäin hyvän työn. Pelasimme kovassa seurassa, kovia maita ja pelaajia vastaan. Pistemäärämme (19 pistettä kymmenestä ottelusta) oli lohduttava, mutta jäimme ikävään sijaan, Malinen kiitti pelaajiaan.

Suomi voitti karsinnoissa kuusi ottelua. Itävalta ja Viro kaatuivat kahdesti, Kroatia ja Azerbaidzhan kerran. Lohkovoitosta yhä taisteleva Norja oli lohkon ainoa maa, joka voitti Pikkuhuuhkajat kaksi kertaa.

Pikkuhuuhkajat pelasi karsinnoissa laajalla materiaalilla ja onnistujia oli paljon. Esimerkiksi saksalaisessa HSV:ssä läpimurtoaan aloittanut Anssi Suhonen säkenöi U21-maajoukkueessa ennen loukkaantumistaan. Ranskan Toulouse FC:n Naatan Skyttä oli Suomelle korvaamaton.

Malista on kritisoitu päävalmentaja-aikanaan yksipuoliseksi taktisen osaamisen suhteen. Norja-ottelu on hänen mukaansa analysoitava tarkemmin pidemmän ajan saatossa.

– En voisi olla ylpeämpi koko joukkueesta. Kaikki joukkueessa tapahtuva tehdään korkealla tasolla ja pelaajat ovat erittäin sitoutuneita tekemiseensä. Pelitapamme, millä pelasimme, olikin pelaajien ominaisuuksia palvellen tehty. Olemme yrittäneet saada heidät pelaamaan omaa parasta jalkapalloaan, Malinen kertoi.

Missä Suomi on vielä jäljessä?

Malisen urakka Pikkuhuuhkajien peräsimessä alkoi vuonna 2017. Hänen sopimuksensa päättyy kuluvan vuoden loppuun.

– Niin kauan kun minulla on intohimoa, haluan valmentaa (Pikkuhuuhkajia), enkä ole vielä nähnyt päätepistettä, Malinen toteaa jatkosuunnitelmistaan.

EM-jatkokarsinta ja itse kisat jäivät niukasti nurkan taakse. Missä Pikkuhuuhkajat ovat sitten vielä perässä muita, kuten esimerkiksi Norjaa?

Juha Malinen jakaa ohjeita vaihtopenkille.
Juha Malinen haluaa jatkaa Pikkuhuuhkajien peräsimessä.NurPhoto via Getty Images

Malisen mukaan norjalaisten kamppailuvoima ja pelikovuus kumpuaa jo aikuisemmasta habituksesta, mutta myös kovempien pelien määrästä.

– Jos Norjan pelaajistoa ajatellaan, heistä noin puolet pelaa Norjan liigaa viikottain. Se olisi kova sana suomalaisille pelaajille, jos he pelaisivat sillä sarjatasolla. Toinen osa norjalaisista pelaa Hollannissa, Belgiassa, Tanskassa ja Venäjälläkin käsittääkseni, Malinen sanoo.

– Pelkkää fyysistä olemusta ei kannata liikaa korostaa. Tällä hetkellä se tuo eron, mutta ehkä jatkossa nämä meidän pelaajatkin vielä kasvavat koon puolesta, päävalmentaja jatkaa.

Norjan kohdanneesta Suomen U21-maajoukkueesta suurin osa edustaa Veikkausliigan seuroja. Muut pelaavat pääasiassa Italian, Englannin, Saksan ja Ranskan seurojen akatemia- ja kakkosjoukkueissa.

Malinen kertoo, että Turun Interin Noah Nurmi ja Italissa SPAL:ia edustava Adam Marhiev avasivat keskikentän keskellä juuri kamppailukykyjensä vuoksi.

Suomen päävalmentaja korosti, että juuri kovien pelien lisääntyminen oli ydinasia Pikkuhuuhkajien neljän ottelun voittoputkessakin. Joukkue kaatoi ennen Norjaa karsintaotteluissa Viron, Kroatian, Itävallan ja Azerbaidzhanin peräkkäin.

– Keväällä ulkomailla pelaavat nuoremme saivat vastuuta vaihtopenkillä olemisen sijaan ja Veikkausliiga käynnistyi. Olemme olleet siis valmiimpia nyt, hän perustelee.

Malinen näkee tämän U21-ikäluokan tulevaisuuden kuitenkin valoisana.

– Nyt mukana olleet nuoremmat ikäluokat ovat iso pääoma Suomelle, kun 2002-ikäluokan viimeiset karsinnat alkavat.

Lue myös:

Pikkuhuuhkajat jäi ilman paikkaa EM-jatkokarsinnassa – Norja lopulta vahvempi 2–0-lukemin Turussa

Mitä Pikkuhuuhkajat voi oppia edellisestä ihmeestä? Timo Furuholm muistaa elävästi paineen, joka purkautui karjaisuun: ”V*u mä oon hyvä!”

Pikkuhuuhkajat jyräsi voittoon Azerbaidzhanista – Suomi pelaa perjantaina paikasta EM-jatkokarsinnassa

Maajoukkueiden tiivis ottelutahti liikaa jo monille huippupelaajille – Huuhkajat-kärki Joel Pohjanpalo: ”Ei tuossa mitään järkeä ole”

Source Link yle.fi