Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae2a181daf527714862e7acdf2b9afcd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pitääkö aurinkoa ottaa, jotta saa riittävästi D-vitamiinia? Näin nopeasti se tapahtuu – Uutisalue

Pitääkö aurinkoa ottaa, jotta saa riittävästi D-vitamiinia? Näin nopeasti se tapahtuu

Keho tuottaa ihmiselle tärkeää D-vitamiinia, kun iholle tulee auringon säteilyä. Mutta pitääkö aurinkoa ottamalla ottaa, jotta D-vitamiinia saa tarpeeksi?

No ei: auringossa ei pidä eikä ole tarpeen makoilla tuntitolkulla D-vitamiinin muodostamiseksi.

Riittää, että kasvoilleen/käsivarsilleen saa 10-15 minuutin ajan valoa muutaman kerran viikossa, huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Silloin D-vitamiinia riittää joksikin aikaa myös talven varalle.

Terveyskirjaston mukaan auringon UVB-säteily tuottaa kesällä jo noin 15 minuutin kokovartaloaltistuksessa runsaasti D-vitamiinia.

Kahdesta kolmeen kertaa viikossa saatu UVB-annos koko vartalolle kohottaa D-vitamiinin varastomuodon eli kalsidiolin noin kahdessa viikossa tasolle yli 100 nmol/l.

Kalsidiolin veripitoisuus kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. Omaa terveyttään turvaavan on hyvä pyrkiä kalsidiolin tasoon yli 75 nmol/l. Se on tarpeellista luuston terveyden kannalta.

Vaikuttaako aurinkovoide?

Tutkimukset antavat osviittaa siitä, että hyvin runsaskaan aurinkovoiteen käyttö ei estä ihoa muodostamasta D-vitamiinia.

– Tavallisen ihmisen käyttämänä aurinkosuoja ei todella estä D-vitamiinin muodostumista. D-vitamiinia saa yllättävän vähästä auringon määrästä, sanoi ihotautien erikoislääkäri Me Naisten jutussa.

Ammattilaiset puhuvat säännönmukaisesti aurinkotuotteiden korkeimman suojakertoimen 50 puolesta. UV-säteily on tärkein ihosyövän riskitekijä. Jos iho palaa toistuvasti tai on jatkuvasti auringolle alttiina, vaara sairastua ihosyöpään kasvaa.

D-vitamiini ei vaikuta ihon ruskettumiseen eikä se suojaa ihoa palamiselta.

Lue lisää: 7 tapaa, joilla aurinko vahingoittaa ihoa – tällaisia UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita lääkärit hoitavat

Haitallisen paljon D-vitamiinia auringosta ei voi saada, eikä auringon tuottaman D-vitamiinin aiheuttamaa myrkytystä ole tiedossa.

Vitamiinilisä tarpeen kesän jälkeen

Iho tuottaa D-vitamiinia auringon UVB-säteilystä, kun UV-indeksi ylittää tason kolme. Etelä-Suomen UV-indeksin vaihtelu on noin 0–6. Alle kolmen taso kestää syyskuusta huhtikuun puoleenväliin.

Suomalainen saa siis riittävästi D-vitamiinia auringosta käytännössä vain kesäkuukausien ajan.

Valoisana vuodenaikana kertynyt D-vitamiinivarasto hupenee joissakin viikoissa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen aiemmin jutussamme.

Veren D-vitamiinin eli kalsidiolin pitoisuus puolittuu noin 3–6 viikossa.

– Lokakuusta lähtien työikäisten on hyvä aloittaa D-vitamiinilisän käyttö siinä tapauksessa, jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin D-vitaminoitu maito, rasvalevite tai muutaman kerran viikossa kala, Virtanen suositteli.

D-vitamiinin saantisuositus 18–74-vuotiaille: 10 mikrogrammaa / päivä lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jos ei käytä D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä päivittäin ja/tai kalaa 2–3 kertaa viikossa.

Ympäri vuoden D-vitamiinivalmisteita suositellaan lapsille, odottaville ja imettäville naisille, ikääntyneille sekä hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille.

Lue lisää: Milloin D-vitamiinia pitää alkaa syödä kesän jälkeen? On myös määrä, jota ei saisi koskaan ylittää – ”Voi olla yhteydessä joidenkin syöpien riskin kohoamiseen”

Keho tarvitsee D-vitamiinia muun muassa luuston terveyteen ja immuunipuolustukseen. D-vitamiinin puutoksen on myös todettu olevan yhteydessä useisiin sairauksiin.

Lähteitä: Potilaan lääkärilehti, Mehiläinen, Terveyskirjasto, Aikakauskirja Duodecim

Source Link is.fi