Pitkään kuolleena ollut nainen löytyi jyväs­kyläläisestä asunnosta syys­kuun alussa – nyt hänen sukulaisensa kertoo, mitä tapahtui

Syyskuun alussa Jyväskylän Kuokkalasta sijainneesta asunnosta löytyi ruumis.

Kyseessä oli 75-vuotias Sirpa. Sukulaisten mukaan Sirpa jäi viikoiksi kuolleena kotiinsa, koska apu ei koskaan tavoittanut häntä.

Salossa asuva sisarenlapsi Terhi Ekström, 72, oli ainoita ihmisiä, jotka pitivät yhteyttä Sirpaan.

Sirpa oli muuttanut Salosta Jyväskylään 25 vuotta sitten, eikä Ekström ollut nähnyt häntä sen jälkeen. Viime vuosina siskontytär piti kuitenkin tiiviisti yhteyttä Sirpa-tätiinsä puhelimitse. Naiset olivat suunnilleen samanikäisiäkin.

– Puolitoista vuotta sitten löysimme toisemme uudelleen. Sen jälkeen soittelimme parin kolmen viikon välein, Ekström kertoo.

Puhelut kestivät helposti yli tunnin, höpötellessä niitä näitä, mitä nyt mieleen sattui pompahtamaan.

– Muistelimme usein nuoruusaikojamme. Tätini kertoi paljon asioita esimerkiksi äitini muista sisaruksista, joista en ollut koskaan aiemmin kuullut.

Viimeisen kerran Ekström soitti tädilleen elokuun alussa. Hän kertoi Sirpalle muutostaan uuteen kotiin Salossa. Sirpa taas pohdiskeli tulevaa parvekeremonttia.

Arkiset asiat vaihtuivat lennosta yhdestä toiseen. Ystävykset nauroivat paljon, kuten yleensäkin toisilleen soitellessaan.

Puhelun päätteeksi Sirpa äänensävy kuitenkin muuttui äkisti ja hän puhkesi kyyneliin.

– Sirpa sanoi itkien, ettei pääse ylös sängystä.

Ekström hätääntyi.

”Hän ei ollut tottunut valittamaan”, sanoo Terhi Ekström tädistään. Kuvituskuva.

Sirpa ei koskaan pyytänyt apua – ei vaikka sisarentytärkin sitä usein pyysi hakemaan etenkin loppuajasta, kun täti alkoi valittaa selkävaivoistaan.

– Sirpa oli sen tapainen ihminen, että hoitoa haetaan vasta pää kainalossa. Hän ei ollut tottunut valittamaan.

Tätinsä tunteenpurkauksesta Terhi Ekström tiesi, että nyt oli tosi kyseessä. Heti seuraavana aamuna hän kertoi ottaneensa yhteyttä Kuokkalan kotihoitoon, jonka kautta hän pääsi esittämään huolensa ”jollekin esihenkilölle”, kuten hän muistelee.

Ekström toteaa tehneensä huoli-ilmoituksen puhelun aikana.

Huoli-ilmoitus on kuntia velvoittava ilmoitus, jonka kuka tahansa suomalainen voi tehdä kokiessaan huolta toisesta aikuisesta ihmisestä. Huoli-ilmoituksen voi tehdä kunnalle esimerkiksi naapurista asuvasta ikäihmisistä, jonka terveydestä on huolissaan.

– Kerroin olevani hirmuisen huolissani tädistäni. Minulle kerrottiin, että he soittavat tädilleni.

Ekström vannotti puhelun aikana, että hänelle soitettaisiin kun täti on tavoitettu.

Seuraavana päivänä Terhi Ekström sai kuulla, että yhteys tätiin oli saatu. Sen enempää hänelle ei kuitenkaan kerrottu salassapitovelvollisuuden vuoksi.

Ekströmin tiedon mukana Sirpa ei ollut ilmoittanut ketään lähiomaisekseen. Niinpä Sirpasta saatuja tietoja ei voitu luovuttaa Ekströmille.

Siitä alkoi kolmen viikon hiljaisuus, jonka aikana sisarentytär ei kuullut mitään tädistään.

Ekström ei uskaltanut tehdä mitään. Hän pelkäsi suututtaneensa Sirpan hakemalla apua hänelle.

Lopulta odotus kävi liian raskaaksi. Ekström päätti soittaa Sirpalle.

Numero tuuttasi kuitenkin varattua. Ekström epäili, ettei Sirpa halua vastata, joten hän laittoi puolisonsa asialle, mutta lopputulos oli sama.

Ekström pyysi myös serkkuaan soittamaan tädilleen. Siinä vaiheessa Sirpan numeroon ei saanut enää lainkaan yhteyttä.

Terhi Ekström yritti vielä itsekin soittaa Sirpalle lähes kymmenen kertaa, tuloksetta.

Lopulta hän etsi käsiinsä Sirpan pojan numeron. Hän oli ainoa elossa oleva Sirpan lähiomainen.

Ilta-Sanomat on saanut jutun julkaisuun luvan myös Sirpan pojalta. Poika kertoi Ilta-Sanomille, että hänen välit äitiinsä katkesivat vuosia sitten eivätkä he olleet pitäneet sen jälkeen yhteyttä.

Terhi Ekströmin soitettua Sirpan poika otti heti yhteyttä Jyväskylässä asuviin äitinsä kolmeen lapsenlapseen, joista yksi soitti poliisin paikalle isoäitinsä asunnolle Kuokkalaan.

Jo tunnin kuluttua Ekströmin puhelin soi. Sirpan poika soitti takaisin ja kertoi sen, mitä Ekström oli jo osannut odottaa.

– Siellä hän oli kuolleena, kuului puhelimesta.

Ilta-Sanomat on saanut vahvistuksen ruumiin löytymisestä poliisilta.

Viranomaisten tullessa paikalle Sirpan ruumis oli Ekströmin mukaan jo hajoamispisteessä. Poliisi joutui Ekströmin mukaan ottamaan dna-näytteen hammasharjasta ja hiusharjasta.

– Kuollessaan Sirpalla oli ollut puhelin kädessään.

Sirpa löytyi kuolleena kotoaan Jyväskylän Kuokkalasta.

Jyväskylän ikäihmisten palveluiden palvelujohtaja Maarit Raappana toteaa, ettei kaupunki voi kertoa yksittäistapauksia salassapitovelvollisuuteen vedoten.

Raappana kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hän muistuttaa, ettei kunnan kotihoito voi tulla käymään henkilön kotona, ellei hän ole kotihoidon asiakas.

– Ihmisillä on myös itsemääräämisoikeus. Iäkkäät ihmiset kieltäytyvät välillä hoidosta tai kodissaan vierailusta. Emme voi väkisin mennä kenenkään luo. Osa voi kokea huoli-ilmoituksen myös loukkaavana.

Sukulaiset eivät tienneet, että Sirpa olisi ollut hoitosuhteessa kotihoitoon – tai mihinkään muuhunkaan tahoon.

Raappana toteaa tilanteen olevan välillä vaikea myös hoitopalveluille. Yksinäisten ikäihmisten kohdalla tilannetta voi mutkistaa esimerkiksi se, jos henkilö ei ole ilmoittanut itselleen lähiomaista.

Raappana korostaa huoli-ilmoituksen tärkeyttä, jos joku on huolissaan esimerkiksi yksinäisen ikäihmisen terveydestä. Kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen verkossa, myös anonyymisti.

Sähköisiin huoli-ilmoituksiin reagoidaan Raappanan mukaan välittömästi. Sen jälkeen kunta katsoo, mikä sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkö on sopiva ottamaan tapauksen hoitaakseen.

Huoli-ilmoituksen tultua henkilölle soitetaan yleensä mahdollisimman pian ja kerrotaan, että hänestä on tehty huoli-ilmoitus, Raappana toteaa.

– Kysytään terveydentilasta, mahdollisesta lääkityksestä ja miten arki sujuu. Aina tarjotaan kotikäyntiä ja tarvittaessa lähdetään heti paikalle. Asiakkaan pitää siihen kuitenkin suostua , Raappana summaa.

– Jos ihmistä ei tavoiteta, ja huoli-ilmoituksessa korostuu hätä, olemme tarvittaessa yhteydessä poliisiin, joka voi mennä käymään asunnolla, hän jatkaa.

Se, kuinka paljon Jyväskylässä tehdään huoli-ilmoituksia yksinäisistä ikäihmisistä, Raappana ei osaa sanoa.

– Kaiken kaikkiaan ilmoituksia tulee kiitettävästi, viikoittain.

Sirpa löytyi asunnostaan menehtyneenä 7. syyskuuta.

Kuolema oli lopulta helpotus Terhi Ekströmille. Sirpa oli viimein löytynyt.

– Kun yritimme soittaa Sirpalle, minulla oli jo koko ajan mielessä, että hän on kuollut.

Sirpa ja Terhi Ekström olivat tunteneet toisensa lapsuudesta lähtien. Sirpa teki työuransa asiakaspalvelijana kaupassa, sosiaalinen kun oli.

– Sirpa oli kauhean hauska ja iloinen ihminen, joka ei pienistä hätkähtänyt, Ekström kuvaa tätiään.

Kolme viikkoa Sirpan löytymisen jälkeen Terhi Ekström ei ole saanut uutta tietoa tädistään. Sirpan kuolinsyytä tutkittaan hänen mukaansa parhaillaan.

Ekström haluaa kertoa tätinsä kohtalosta, koska toivoo sen ”herättelevän ihmisiä”.

– Olen niin kiukkuinen, että tällaista tapahtuu. Tällaiset tapaukset pitäisi pystyä estämään.

Sirpan kohtalosta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Toimi näin, jos olet huolissasi ikäihmisen terveydestä

Ikääntyvien ihmisten määrä kasvaa Suomessa. Samaan aikaan entistä useampi ikäihminen asuu yksin kotonaan.

Jos olet huolissasi iäkkään ihmisen terveydentilasta, hänestä voi tehdä huoli-ilmoituksen. Huoli-ilmoitus on oman kunnan sosiaalihuoltoon ilmoitus, jonka kuka tahansa täysi-ikäinen voi tehdä tutusta tai tuntemattomasta henkilöstä. Huoli-ilmoituksen voi jättää myös nimettömänä. Pelkästään jo huoli ihmisestä riittää ilmoituksen tekemisen perusteeksi.

Sairaanhoidon asiantuntijoiden ylläpitämän Terveyskylä-sivuston mukaan iäkkään terveydestä on aihetta huolestua, jos henkilö ei kykene huolehtimaan itsestään, terveydestään tai turvallisuudestaan. Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös silloin, jos ikääntynyt ei saa riittävää hoitoa, asuinolot eivät ole kunnossa tai hän on kohdannut kaltoinkohtelua.

Huoli-ilmoituksen (voidaan kutsua myös vanhustensuojeluilmoitukseksi) voi tehdä puhelimitse tai tapaamalla kunnan sosiaalitoimen työntekijän.

Osassa kunnissa ilmoituksen voi tehdä myös kunnan sivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Työntekijöillä on velvollisuus tutkia jokainen ilmoitus.

Kiireellisissä tilanteissa avuntarve on arvioitava viipymättä. Siinä tapauksessa voit ottaa yhteyttä oman alueesi sosiaalipäivystykseen.

Todellisissa hätätilanteissa, esimerkiksi hengen tai terveyden ollessa vaarassa, on soitettava hätänumeroon 112.

Source Link is.fi