Banner Before Header

Pohjois-Korea on ilmeisesti tehnyt jälleen ohjuskokeen – YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui samaan aikaan keskustellakseen edellisestä kokeesta

Pohjois-Korea on laukaissut itärannikoltaan kohti Japaninmerta toistaiseksi tunnistamattoman ammuksen, kertovat Etelä-Korean armeijan lähteet.

Myös Japanin rannikkovartiosto kertoo havaineensa Pohjois-Korean laukaiseman ammuksen, jota Japani arvelee ballistiseksi ohjukseksi.

Etelä-Korean armeija kertoo, että ammus olisi laskeutunut mereen.

Vajaa viikko sitten Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi, että maa teki ohjuskokeen hypersoonisella ohjuksella.

Hypersooninen ohjus voi lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella, mikä tekee niistä vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset.

YK:n turvallisuusneuvosto koolla viime viikon ohjuskokeen vuoksi

Vain hetkeä ennen viimeisintä ohjuskoetta Yhdysvallat, Japani ja neljä muuta maata kehottivat Pohjois-Koreaa lopettamaan epävakautta lisäävät toimensa. Ennen YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen alkua maat pyysivät yhteisessä lausunnossaan Pohjois-Koreaa vuoropuheluun, joka johtaisi ydinaseista luopumiseen.

– Pohjois-Korean toimet lisäävät virhelaskelmien ja kärjistymisen riskiä ja ovat huomattava uhka alueen vakaudelle, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield lukiessaan kuuden maan yhteistä lausuntoa ennen kokousta.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui Yhdysvaltojen aikaa maanantaina keskustelemaan suljettujen ovien takana Pohjois-Korean viime viikolla tekemästä ohjuskokeesta.

Pohjois-Korea on puolustanut ohjuskokeitaan sillä, että se pyrkii puolustautumaan mahdollista Yhdysvaltojen uhkaa vastaan. Yhdysvallat ja Japani ovat tuominneet ohjuskokeet ja sanoneet, että kokeet rikkovat lukuisia turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja uhkaavat globaalia turvallisuutta.

Vuoropuhelu Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä on ollut pysähdyksissä sen jälkeen, kun neuvottelut Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen silloisen presidentin Donald Trumpin välillä tyrehtyivät vuonna 2019.

Trumpin seuraaja Joe Biden on yrittänyt toistuvasti saada Pohjois-Korean edustajia neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa. Toistaiseksi Pohjois-Korea on kieltäytynyt tarjouksista ja syyttänyt Yhdysvaltoja vihamielisyydestä.

Lue myös:

Source Link yle.fi