Banner Before Header

Pohjois-Pohjanmaalla koronan ilmaantuvuusluku nousi maan korkeimmaksi – rokotuskattavuutta ei ole onnistuttu nostamaan

Koko maan vertailussa Pohjois-Pohjanmaan viimeisten 14 vuorokaudenaikainen koronan ilmaantuvuusluku on nyt 417, kun esimerkiksi Uudellamaalla luku on 305.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkärin Terhi Nevalan mukaan tilannetta selittää ainakin osittain Pohjois-Pohjanmaan ikärakenne. Maakunnassa on paljon nuoria ikäluokkia. Pohjois-Pohjanmaalla korona jyllää erityisesti alle 40-vuotiaiden joukossa, jossa myös rokotuskattavuus on vanhempia ikäluokkia heikompi.

– Tartunnoista 77 prosenttia on ilmennyt tässä ikäryhmässä, kertoo Terhi Nevala.

Myös sairaalahoidossa olevien määrä on lisääntynyt viime aikoina. Oulun yliopistollisessa sairaalassa koronapotilaita oli alkuviikon aikana 15 ja maakunnan sairaaloissa kymmenkunta. Luvut ovat aiempaan verrattuna isoja, vaikka vielä ne eivät olekaan suoraan vaikuttaneet muun sairaanhoidon toimintaan.

Terhi Nevalan mukaan tärkein tavoite on nyt parantaa rokotuskattavuutta, koska koronasta on muodostumassa vähitellen influenssan kaltainen pysyvä ilmiö. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että koronaviruksen levitessä sen kohtaa rokotettuna, mikä suojaa koronalta ja varsinkin sen pahimmilta muodoilta.

– Vaikka rokote ei täysin estä tartuntoja niin rokote antaa erinomaisen suojan vakavalle tautimuodolle.

Vaikka rokotuskattavuus on huonoin alle 40-vuotiaiden joukossa, se ei Nevalan mukaan ole täysin kattava myöskään vanhemmissa ikäluokissa.

Pohjois-Pohjanmaalla on otettu käyttöön koronatilanteen pahenemisesta johtuvia rajoituksia ravintoloissa ja yleisissä kokoontumisissa. Niiden lisäksi Terhi Nevala suosittelee jo aiemmin tutuksi tulleita ohjeita eli riittävää turvaväliä sekä maskin käyttöä tiloissa, joissa turvaväliä ei voi pitää.

Koronailmaantuvuuden toinen ääripää on viereisessä maakunnassa Kainuussa, jossa on tällä hetkellä Manner-Suomen alhaisin koronailmaantuvuus. Tilanne voi kuitenkin kääntyä nopeasti, koska Kainuussakin alle 40-vuotiaiden rokotussuoja alle 40-vuotiailla muuta maata alempi.

Lue lisää:

Koronaepidemia kiihtyy Oulussa – jo toinen koronaan liittyvä kuolema vanhusten hoitoyksikössä Sanninkodissa

Kainuun koronatilanne on tällä hetkellä Manner-Suomen paras – epidemia voi kiihtyä täälläkin

Source Link yle.fi