Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_34aaddf8ce68872398dfd4f4112148a2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pohjoismaiset hiihtokollegat tyrmistyivät, kun menestysvalmentaja Juri Borodavko kommentoi suojattinsa painoa – venäläisluotsi puolustautuu Ylelle: ”Näen tekopyhyyttä” – Uutisalue

Pohjoismaiset hiihtokollegat tyrmistyivät, kun menestysvalmentaja Juri Borodavko kommentoi suojattinsa painoa – venäläisluotsi puolustautuu Ylelle: ”Näen tekopyhyyttä”

RUKA. Lukuisia Venäjän hiihtotähtiä valmentava Juri Borodavko kommentoi muutama viikko sitten naisten maajoukkueen kärkinimen Natalia Neprjajevan haasteita ennen kauden päätavoitetta, helmikuussa järjestettäviä Pekingin olympialaisia.

Borodavko sanoi venäläiskanava Match TV:lle (siirryt toiseen palveluun), että nelinkertaisen arvokisamitalistin Neprjajevan, 26, on taisteltava painonsa kanssa. Pekingissä hiihdetään korkeassa ilmanalasssa noin 1700 metrin korkeudessa, joten urheilijoiden painonhallinta nousee isoon osaan.

– Pärjätäkseen olympialaisissa hänen pitäisi painaa 62–63 kiloa. Hänellä on ylimääräistä, joka häiritsee häntä, mutta korostan, ettei kyse ole läskistä vaan lihasmassasta, jota on todella vaikeaa vähentää, valmentaja kommentoi.

– On vaikeaa tehdä harjoitussuorituksia ja poistaa samalla lihasmassaa. Laskemme sen varaan, että kisavauhdissa lihasmassa häviää, Borodavko sanoi Match TV:lle.

Kokeneen valmentajavelhon kommentit noteerattiin laajasti pohjoismaisessa mediassa. Lausunto herätti pahennusta muun muassa Norjassa, jossa on puhuttu viime aikoina paljon urheilijoiden syömishäiriöistä.

Norjan TV2:n hiihtoasiantuntija Petter Skinstad tuomitsi Borodavkon puheet. Lajiekspertin mukaan norjalainen valmentaja ei voisi koskaan sanoa vastaavaa julkisesti.

– Tuollainen kommunikointitapa kuuluu menneisyyteen. Sillä tarkoitetaan varmasti hyvää, mutta tuollaista ei pitäisi tietenkään tuoda julkisuuteen. Sellainen dialogi pitää käydä yksityisesti ja täysin eri tavalla, Skinstad sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Juri Borodavko valmentaa Natalia Neprjajevan lisäksi lukuisia huippuhiihtäjiä kuten Aleksandr Bolshunovia, Aleksei Tshervotkinia ja Denis Spitsovia. Kuva: Sergei Bobylev/Getty Images

Yle Urheilun Rukan maailmancupissa tapaama Borodavko, 61, on tietoinen saamastaan kritiikistä. Hän sanoo yllättyneensä pohjoismaisten kollegoidensa reaktioista.

– Ihmettelen, miksi tästä puhutaan niin negatiiviseen sävyyn. Tässä ei ole kyse mistään henkilökohtaisesta.

– Jos katsomme maailman johtavia hiihtäjiä – ruotsalaisia, norjalaisia, keitä vain – he ovat kaikki ruumiinrakenteeltaan hoikkia. Urheilutieteellisesti on selvää, että urheilijan suorituskyky riippuu vahvasti hänen painostaan. Asioita pitää voida kutsua oikeilla nimillään. On toki eri asia, miten urheilija siihen suhtautuu, mutta Natalia osaa suhtautua asiaan järkevästi.

Aihe on herkkä. Norjalaislehti Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) julkaisi kuun vaihteessa tutkimuksia liittyen huippuhiihtäjien syömishäiriöihin. Lehti teki kyselyn 40 naishiihtäjälle, jotka edustivat Norjaa juniori- ja aikuistasolla vuosina 1978–1986. Kyselyyn vastasi 31 henkilöä, joista 35 prosenttia kertoi kärsineensä hiihtouransa aikana syömishäiriöistä. 42 prosenttia vastanneista koki laihdutuspaineita maajoukkuejohdon taholta.

Hiihtäjien kehonkuvasta on käyty viime aikoina paljon keskustelua. Kuva: Stanislav Krasilnikov/Getty Images

Dagbladet julkaisi teemaan liittyen myös toisen, nuoriin urheilijoihin kohdistuvan selvityksen (siirryt toiseen palveluun). Kysely suunnattiin 300 nuorelle hiihtoon ja ampumahiihtoon erikoistuneissa lukioissa. 29 prosenttia kyselyyn vastanneista 16–19-vuotiaista naisurheilijoista kertoi suhteensa ruokaan olevan vääristynyt.

Borodavkon mukaan skandinaavikollegat eivät ole aiheessa niin suvaitsevia kuin antavat ymmärtää. Venäläisluotsi nostaa esiin tähtihiihtäjien sulkemisen maajoukkueiden harjoituksista heidän terveystilanteensa vuoksi.

– Olen tottunut katsomaan tekoja, en sanoja. Norjassa ja Ruotsissa (Ingvild Flugstad) Östbergiä ja (Frida) Karlssonia ei päästetty treeneihin. Valmentajakollegat esittävät olevansa suvaitsevaisia, kun eivät puhu tästä aiheesta. Samalla he suhtautuvat tähän asiaan selvästi jyrkemmin kuin me. Itse näen tuossa tekopyhyyttä.

Borodavko korostaa, että hänen ja Neprjajevan välit ovat kunnossa. Valmentajan mukaan kaksikko on puhunut asioista avoimesti, eikä huippuhiihtäjän tilanteessa ole mitään salattavaa.

Natalia Neprjajeva (vas.), Tatjana Sorina, Julia Stupak ja Jana Kirpitshenko juhlivat viestin MM-hopeaa Oberstdorfissa keväällä 2021. Kuva: CHRISTOF STACHE/Getty Images

– Välillämme ei ole mitään kaunaa. On vain ymmärrys, että pudottamalla painoa hän voi parantaa suorituksiaan tuntuvasti.

Borodavkon mukaan painonpudotuksessa edetään äärimmäisen varovasti.

– Kyseessä on vaikea ja hidas prosessi. On ymmärrettävä tarkkaan, mitä tehdään ja miksi. Monet pudottavat painoaan liian nopeasti, mikä on vaaraksi koko keholle. Painon pudottaminen oikein harjoittelun ohella vaatii erityistä osaamista ja fysiologian tuntemusta. Natalia on koko ajan lähempänä tavoitetta.

Neprjajeva ei halunnut kommentoida Ylelle aihetta, mutta totesi valmistautumisensa kauteen menneen Borodavkon alaisuudessa hyvin.

– Harjoituskausi sujui ilman isompia ongelmia, ja oloni on nyt vahva. Uskon, että kausi menee hyvin. Tavoitteena on ensisijaisesti olympiamitali, perjantain sprintissä välieriin hiihtänyt Neprjajeva sanoi kisan jälkeen.

Menestyksekäs valmennussuhde

Juri Borodavkon valmennusryhmä vilisee Venäjän maajoukkueen tähtinimiä. Tiimiin kuuluvat muun muassa viime kauden hiihtokuningas Aleksandr Bolshunov sekä arvokisamitalistit Aleksei Tshervotkin ja Denis Spitsov.

Neprjajeva liittyi Borodavkon valmennusryhmään vuonna 2017 Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajan Jelena Välben aloitteesta. Neprjajevan tulokset olivat Markus Cramerin alaisuudessa vaisuja, joten Välbe antoi hiihtäjälle kaksi vaihtoehtoa: siirtyä armottomasta harjoitusrääkistä tunnettuun Borodavkon ryhmään tai lähteä maajoukkueesta.

Temperamenttinen urheilija ei ottanut muutosta ilolla vastaan.

– Alku oli todella vaikea. Meillä oli paljon kovasanaisia keskusteluja, paljon kyyneleitä, sitten vielä kovempia keskusteluja. Sen jälkeen löysimme yhteisen sävelen, Borodavko muistelee.

Muutos toi tulosta. Neprjajeva on taistellut viime vuosina kansainvälisistä kärkisijoista lajia dominoivan Therese Johaugin takana. Valmentajanvaihdoksen jälkeen palkintokaappiin on tullut viestin olympiapronssia (2018), maailmancupin kokonaiskilpailun kakkossija (kaudella 2018–2019) ja kolme MM-mitalia vuosilta 2019 ja 2021.

Kesällä 2020 kuvatussa, Borodavkon valmennusryhmää käsittelevässä dokumentissa (siirryt toiseen palveluun) Neprjajeva puhui valmentajastaan erityisen lämpimään sävyyn.

– Juri Viktorovitsh on ainoa valmentaja, joka on saanut päähäni järkeä. Hän onnistui motivoimaan minua ja muuttamaan suhtautumistani harjoitteluun. Hän loi minuun aidon yhteyden näkemyksillään, Neprjajeva kuvaili.

Nykyään Neprjajeva tunnetaan armottomana harjoittelijana, jolta Borodavko odottaa suuria.

– Natalialla on valtava potentiaali, josta hän on hyödyntänyt vasta murto-osan. Toivon, että tällä kaudella hän voittaa itsensä ja saa itsestään täydet sata prosenttia irti.

Lue myös:

Source Link yle.fi