Banner Before Header

Poistettu uutinen kuolleista venäläis­sotilaista alkoi elää omaa elämäänsä netissä – ”Meneillään jonkin­laista hämärä­bisnestä”

Perjantaina venäläisen uutissivusto Readovkan somekanavalle tupsahti julkaisu, jossa väitettiin 13  414 venäläissotilaan kaatuneen Ukrainan sodassa, ja noin 7 000 venäläissotilaan olevan kateissa.

”Venäjän Facebookissa”, VKontaktessa julkaistu teksti katosi pian, mutta siitä jäi jälki sivustohistoriaa arkistoivaan Waybackmachine-palveluun.

Kuvankaappaus arkistoidusta julkaisusta Readovkan VKontakte-palvelussa.

Väitetyt luvut ovat lähellä Ukrainan väitteitä, joiden mukaan yli 21 000 venäläissotilasta olisi kaatunut taisteluissa. Asiantuntijat ovat pitäneet Ukrainan julkaisemia lukuja jokseenkin ”uskottavina”.

Readovkan Telegram-kanavalla tapahtuneeseen reagoitiin nopeasti. Perjantaina aamupäivällä julkaistussa viestissä kerrottiin, että uutissivun VK-sometilin hakkeroitiin. Syy vieritettiin ”ukrainalaisten propagandistien” niskaan.

Julkaisun mukaan tiedot olisi saatu suljettujen ovien takan tapahtuneen Venäjän puolustusministeriön briiffauksen aikana. Ministeriö oli julkaisun mukaan kertonut myös, että Moskva-aluksen uppoamisessa kuoli tai olisi kateissa yli 200 miehistön jäsentä.

Kuvankaappaus julkaisusta on levinnyt nopeasti. Muun muassa oppositiomielisen venäläisen Meduza-uutistoimiston päätoimittaja Kevin Rothbrock jakoi kuvankaappauksen Twitter-tilillään.

Tarkkasilmäiset kuitenkin huomasivat, että kuvassa käytetty Readovka-logon vesileima poikkeaa Readovkan tavallisesta asettelusta ja koosta. Puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkovin päälle liimattu vesileima on huomattavasti isompi ja eri paikassa kuin yleensä.

Julkaisun väittämät Moskva-aluksen uhreista eivät myöskään täsmää miehistön läheisten kautta kuultuihin huhuihin, joiden mukaan puhutaan ”noin 40 kuolleesta”.

Venäjä tosin tuskin julkaisee virallisia lukuja lähiaikoina. Puolustusministeriön mukaan aluksella syttyi tulipalo. Yhdysvaltain puolustusministeriön tietojen mukaan Ukraina upotti laivan ohjusiskulla.

Lue lisää: Yhdysvaltain puolustus­ministeriö: Ukrainan ohjukset upottivat Moskva-laivan

Tuoreista väitteistä tai puolustusministeriön niin sanotusta ”salaisesta briiffauksesta” ei löytynyt tietoa muista Readovkan julkaisukanavista, saati muista uutismedioista. Myös Meduzan Rothbrock huomasi tämän.

– Tieto ”ovien takana tapahtuneesta puolustusministeriön briiffauksesta” ei koskaan ilmestynyt Readovkan Telegram-kanavalle (jossa on kaksinverroin seuraajia). Voi päätellä, että meneillään on jonkinlaista hämäräbisnestä.

Source Link is.fi