Poliisi paljasti poikkeuksellisen huijauksen – vale­poliisit veivät vanhojen naisten eläke­säästöt

Helsingin poliisi on paljastanut huomattavan laajan rikosvyyhdin.

Viisi epäiltyä ovat esiintyneet poliiseina ja huijanneet satojatuhansia euroja kymmeniltä iäkkäitä henkilöiltä, pääasiassa naisilta.

Epäillyt esiintyivät puhelimessa poliiseina tai pankkivirkailijoina ja saivat haltuunsa huijauksen uhrien pankkitunnuksia. Epäillyt siirsivät suuria summia rahaa tileille bulvaanien kautta. Bulvaaneilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka olivat luovuttaneet pankkitilinsä rikollisten käyttöön.

Pääepäiltyjen rikoskumppanit nostivat anastetut rahat käteisenä eri puolilla Suomea.

Huijauksella uhreilta vietiin yhteensä yli 700 000 euroa.

– Käytännössä heidän epäillään nostaneen asianomistajien eläkesäästöt kokonaan. Osalta vietiin myös luottovaroja. Tekijät pyrkivät selkeästi ja määrätietoisesti kohdistamaan teot juuri iäkkäisiin henkilöihin. Useammassa tapauksessa tekijät onnistuivat siirtämään jopa kymmeniätuhansia euroja ja nostamaan rahat ulos lähes samanaikaisesti useammalta automaatilta. Puheluissa tekijät usein esittivät uhreille, että he ovat juuri estämässä tämän kaltaisia rikoksia, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund sanoo.

Poliisi epäilee useita henkilöitä virkavallan anastuksista, törkeistä petoksista ja törkeiden petosten yrityksistä. Epäillyt rikokset tapahtuivat lokakuun 2021 ja heinäkuun 2022 välillä. Helsingin poliisi on tutkinut poikkeuksellista rikosvyyhtiä huhtikuusta 2022 alkaen.

Poikkeuksellisessa petoskokonaisuudessa on viisi pääepäiltyä, jotka ovat edelleen vangittuina. He ovat syntyneet vuosina 1996, 1982, 1984, 1984 ja 1956.

Huijarit käyttivät joka kerta samaa kaavaa. Yleensä henkilöt matkustivat Ruotsiin, jossa he etsivät numeropalvelusta iäkkäiltä vaikuttavien suomalaisten yhteystietoja. Puheluvalinta tehtiin etunimien perusteella.

Asianomistajia on yli 60 eri puolella Suomea. Esitutkinnan mukaan kyse on 16 rikosaallosta koostuvasta tapauksesta.

Esitutkinnan aikana poliisi onnistui pankkien kanssa palauttamaan yhteensä noin 200 000 euroa.

Poliisi sai kiinni ensimmäiset pääepäillyt toukokuussa 2022. Kolme epäillyistä napattiin henkilöautosta hieman myöhemmin heinäkuussa. Kolmikolta takavarikoitiin muun muassa matkapuhelin, jolla oli soitettu kolmelle ikäihmisille. Autosta löytyi myös yhteystietojen etsimiseen käytetty päätelaite ja rikosvahinkoa vastaava määrä käteistä.

– Pääsimme tekijöiden jäljille omien tutkimustemme avulla. Salaisia pakkokeinoja hyödyntämällä saimme lopulta selville keskeisimmät henkilöt ja pystyimme keskeyttämään pitkään jatkuneen toiminnan. Kyseessä oli löyhä järjestelmä, johon kuului myös väliportaita. Osa epäillyistä hieman vaihteli eri rikosaalloissa, tutkinnanjohtaja Matias Björklund summaa.

Rikosketjuun liittyy huima määrä epäiltyjä epäiltyjä. Poliisi epäilee, että pääepäillyt suorittivat huijaussoitot ja siirsivät rahat eteenpäin. Muut epäilyt hoitivat rahaliikennettä Suomessa sekä esimerkiksi huijausten tekovälineiden hankkimisen.

– Epäiltyjen rikollinen toiminta on ollut hyvin järjestelmällistä ja ammattimaista. Rikosten toteuttamisessa on ollut mukana yli sata ihmistä. Vangittuina on ollut yli 20 ihmistä. Tutkinta on vaatinut meiltä paljon aikaa ja kansainvälistä yhteistyötä sekä sitonut useita työntekijöitä, toinen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki sanoo.

Ensimmäisen selvitetyn petosaallon syytteen nostamisen määräpäivä on 12. lokakuuta. Suurin osa tapauksista lähtee syyttäjälle lokakuun alkupuolella. Syytteen noston takaraja on 17. marraskuuta.

Poliisi kertoo vastaavia ikäihmisten huijauksia tapahtuvan jatkuvasti.

Esimerkiksi Helsingin poliisille on tullut syksyllä uusia ilmoituksia ikäihmisten epäillyistä huijauksista. Epäillyt ovat esiintyneet esimerkiksi pankkivirkailijoina tai vakuutustarkastajina.

Iäkkäiden ihmisten huijauksissa rikolliset käyttävät hyväkseen esimerkiksi ihmisten sairauksia tai mahdollisia puutteellisia tietotekniikkataitoja. Luotettavuutta haetaan esiintymällä viranomaisina.

Poliisin mukaan huijauksissa ihmisille voidaan kertoa vaikkapa arpajaisvoitoista tai hänelle yritetään myydä eri tuotteita. Väitetty rahan kerääminen hyvään tarkoitukseen on myös tyypillistä.

Poliisin neuvot ikäihmisille ja läheisille

• Anna vinkkejä huijausten tunnusmerkeistä.

• Muistuta, ettei mitään pankkitunnuksia saa luovuttaa kenellekään.

• Kerro, mistä oikean poliisin tunnistaa.

• Muistuta, että kotiovea ei tarvitse kenellekään tuntemattomalle.

• Kerro, että poliisi, muu viranomainen tai pankin henkilökunta ei koskaan kysy kenenkään pankkitunnuksia puhelimitse, sähköpostitse tai kotiovella.

• Ohjeista, mistä apua tarvittaessa löytyy.

• Muistuta hätänumerosta 112.

• Tee rikosilmoitus, jos epäilet rikosta.

• Pidä yhteyttä. Ole kiinnostunut läheisen asioista ja kysy kuulumisia.

Lähde: Poliisi

Source Link is.fi