Banner Before Header

Poliisi tyhjensi ravintolan Pieksämäellä – nyt puhuu korona­­rajoituksia uhmaava ravintoloitsija

Itä-Suomen poliisi kertoi sunnuntaina sulkeneensa viikonloppuna anniskeluravintolan Pieksämäen keskustasta.

Poliisin mukaan se oli käynyt lauantaina yleisövihjeen perusteella tarkistamassa ravintolan hieman ennen puolta yötä ja todennut, ettei ravintola noudattanut koronamääräyksiä.

Poliisi tyhjensi ravintolasta muutaman asiakkaan ja määräsi ravintolan suljettavaksi.

Lue lisää: Poliisi tyhjensi ravintolan Pieksä­mäellä – korona­määräyksiä ei noudatettu

Ilta-Sanomat tavoitti ravintolan pitäjän. Hän sanoo, ettei hänelle ole tarkkaan kerrottu, mitä sääntöjä hän on rikkonut.

Ravintolan pitäjä on kirjoittanut tarkemmin blogissaan, miksi hän lähti uhmaamaan koronarajoituksia.

Hän kertoo jouluna päättäneensä pitää paikan kiinni, mutta sitten tulivat uudet rajoitukset.

– Liian myöhään monelle alan toimijalle, jos on varauduttu yhteen vuoden vilkkaimmista päivistä, palkattu henkilökuntaa ostettu varastot täyteen ja niin edelleen.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ravintolat määrättiin aluksi sulkemaan ovensa yhdeksältä illalla.

Viikko sitten tiistaina rajoitukset kiristyivät entisestään, ja anniskelu on lopetettava jo kello 17. Rajoitukset eivät koske huoltoasemia eivätkä henkilöstöravintoloita.

Pieksämäen ravintoloitsija mietti, että ravintola on virallisesti kioski ja se voi olla myös huoltoasema ja henkilöstöravintola.

– Bensiskylttikin löytyy tien vierestä, koska tässä on aiemmin ollut huoltoasema, tankit tosin on poistettu ja puita istutettu tilalle. Joten pikaratkaisuna laitoin vesikanisterin tuulikaappiin, josta joku toinen kylähullu voi tankata vaikka vetyautoa.

Yrittäjä myöntää, että ajatus kuulostaa älyttömältä, mutta niin kuulostavat rajoituksetkin.

– Syrjäkylän pikkukuppilan kaksi kanta-asiakasta pitää laittaa kotiin kuudelta, mutta Prismaan ei mitään rajoituksia, vaikka kävijämäärät ovat eksponentiaaliset.

Yrittäjä sanoo, että hänellä alkaa mitta olla täysi. Tilillä on alle tuhat euroa, sähkölaskut ja palkat ovat pian maksussa, pitäisi maksaa veroja ja lainan lyhennykset. Lainan panttina on äidin asunto.

– Mitä pitäisi tehdä, luovuttaa ja uskoa avia, tehdä konkka vai lähteä saappaat jalassa. Valitsin viimeisen, siinähän vievät anniskeluluvat.

Yrittäjä kertoo, että paikka avautui joulun jälkeen ja oli siitä lähtien auki joka päivä. Asiakkailta ravintola ei kysynyt koronapasseja.

Yrittäjä kertoo, että lauantaina hän oli laittamassa illalla anniskeluravintolan ovia kiinni, kun poliisi tuli käymään. Poliisi ilmoitti, että hän rikkoo koronamääräyksiä.

Sunnuntaina poliisi tuli illalla kysymään, onko paikka kiinni. Yrittäjä oli juuri sulkenut paikan ja ilmoitti, että aamulla yhdeksältä taas avataan.

Itä-Suomen poliisista kerrottiin Ilta-Sanomille, että ravintoloitsijan päätöksessä pitää ravintola auki sulkemisajan jälkeen ”ei ollut kyse ohjeistuksen epäselvyydestä vaan enemmänkin periaatteellisesta asiasta”.

Alkoholin anniskelun on päätyttävä kaikissa ravintoloissa kello 17, ja ravintola saa pitää ovet avoinna kello 18:aan asti, ruokaravintolat, hampurilais- ja pikaruokapaikat, pitseriat sekä kahvilat kello 20:een.

Poliisi pohtii parhaillaan, kirjaako se tapauksesta rikosilmoituksen terveydensuojelurikkomuksesta.

Poliisin ohella tapauksen selvittelyä jatkaa Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Ylitarkastaja Tuomo Wallén Itä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että aluehallintovirastoilla on tartuntatautilain mukainen valvontavastuu.

Pieksämäen ravintolan tapaus on avilla vielä käsittelyssä, mutta päätös pyritään tekemään pikaisesti.

Avi voi antaa asiassa ”varoituksen”, toisin sanoen määrätä virheellisen toiminnan lopetettavaksi. Skaalan toisessa ääripäässä tartuntatautilain pykälä 58 b antaa valtuudet ravintolan toiminnan keskeyttämiseen enintään yhden kuukauden ajaksi.

Anniskeluoikeuksia ravintola ei ensisijaisesti menetä, sillä tapausta käsitellään Wallénin mukaan tartuntatautilain mukaisena. Ei tällä hetkellä alkoholilain piiriin kuuluvana rikkomuksena.

Source Link is.fi