Banner Before Header

Poliisin mukaan Cannonball-presidentti halusi varustella ”erikois­miehensä” konetuli­aseilla – katso kuvat koti­etsinnästä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkoi keskiviikkona käsitellä valtavaa rikollisjengi Cannonball MC:hen kytkeytyvää huumerikosjuttua. Syytettyjen penkillä on peräti 22 jengiin tavalla tai toisella kytkeytyvää ihmistä.

Vaikka rikosvyyhdin polttopisteet sijoittuvat kotoperäisesti Hämeenlinnaan ja Heinolaan, syytteiden taustalla on Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n käynnistämä operaatio Greenlight.

Operaatiossa eri maissa toimivia rikollisia huijattiin käyttämään FBI:n itse kehittämää Anom-viestintäalustaa, jonka palvelimelle tallentui kaikki salattujen puhelinten viestiliikenne.

Yksi vyyhdin pääsyytetyistä on Cannonball MC:n presidentti Esko ”Sakke” Eklund, 45. Hän on johtanut jengiä elokuusta 2017 saakka. Eklund itse ei ole johtajuuttaan kommentoinut julkisuudessa. Marraskuussa 2020 käräjäoikeudelle lakkautuskanneasiassa jättämässään lausunnossa hän kiisti edustavansa Cannonballia.

Lue lisää: Näin KRP sai tietää FBI:n jätti­operaatiosta – ”Ymmärrettiin, että on isosta asiasta kyse”

Cannonballin huumekäräjät käynnistettiin suuren väkimäärän vuoksi poikkeuksellisesti Lahden Messuhallin tiloissa.

Nyt Eklundia syytetään muun muassa törkeistä huume- ja ampuma-aserikoksista. Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että huumeet ovat olleet Eklundin itsevaltaisesti johtamalle jengille pääasiallinen tulonlähde, ja kaikki laiton kauppatavara on otettu sisään hänen määräysvaltansa kautta.

Tuhansia sivuja käsittävässä esitutkinta-aineistossa poliisi pyrkii osoittamaan, miten ammattimaista ja järjestäytynyttä Cannonballin huumekauppa on viime vuosina ollut.

Esitutkinnan mukaan Cannonballin huumekaupassa on Eklundin johdolla pyörinyt muun muassa yli 80 kiloa amfetamiinia, 32 kiloa kokaiinia, yli 30 000 ekstaasipilleriä ja 10 kiloa hasista.

Huumausaineiden arvo katukaupassa on ollut poliisin laskujen mukaan yli seitsemän miljoonaa euroa. Lisäksi rikollisjärjestön hallusta takavarikoitiin huumeiden lisäksi käteisenä 473 000 euroa ja 17 ampuma-asetta.

Heinäkuun alussa poliisi teki kotietsinnän jengipresidentin Heinolassa sijaitsevaan omakotitaloon.

Kotietsinnän yhteydessä löytyi merkittäviä määriä käteistä rahaa, aseita ja huumeita.

Jengipomon hallusta takavarikoitiin niin sanottu Anom-puhelin. Eklund oli käyttänyt viestinnässään nimimerkkejä ”the human animal” ja ”metal”.

Eklundin hallusta takavarikoitiin niin sanottu Anom-puhelin. Poliisin mukaan hän oli lähettänyt puhelimella viestejä, jotka liittyivät huumekauppaan kytkeytyviin tapaamisiin ja järjestelyihin.

Kevättalvella Eklund viestitteli kauppakumppanilleen kiristyvästä tilanteesta ja miehitysongelmista. Hän tiesi, että kerhoa tarkkaillaan.

– Voin sanoo että tilanne on todella tukala. Jos ei olis näin hyviä äijiä töissä oltaisiin jo kaikki kiinni. Possut teki tosi pätevän ansan jo meille, jengipomo kirjoitti.

Possuilla viitataan poliiseihin.

– On possuilla käytössä niin hyvät dronet ja niitä on paljon. Lentävät talojen ihan kattojen ja ikkunoiden tuntumassa pystyvät kuuntelee kaiken, samoin kävellessä ulkona pystyvät lentää niin lähellä huomaamatta ettei meinaa millään huomaa

Jengipomon kotitalon pakkasesta löytyi marihuanapusseja.

Poliisin mukaan jengipomolla oli paineita järjestää rikollisryhmälle huumausaineita. Eklund oli valmis ostamaan 10 kilon kokaiinierän nopealla aikataululla. Vakuudeksi hän lähetti kauppakumppanille kokaiinia varten varatusta rahasummasta.

Poliisin esitutkinnan mukaan Anom-viestittelyssä tulee selkeästi esille Eklundin halukkuus ostaa aseita jengilleen. Viestien perusteella sarjatuliaseet on tarkoitettu Cannonball MC:n ja erityisesti sen ”erikoismiesten” käyttöön.

Eklund halusi varustaa omat ”erikoismiehensä” konepistooleilla. Poliisin mukaan jengiorganisaatiossa toimi ympärivuorokautisessa valmiudessa oleva ”turvaryhmä”, jotka tarvittaessa ratkovat konflikteja aseistettuina.

Presidentti varusti ”erikoismiehensä” konetuliaseilla, joista löytyy kuvia esitutkinnasta. Tällaisista aseista Eklund kävi kauppaneuvotteluita.

Syyttäjän mukaan jengipomo onkin viime vuosina hankkinut selvittämättä jääneen lukumäärän konepistooleja ja luovuttanut ne jengiläisten käyttöön.

Poliisin mukaan rikollisryhmän jäsenet ovat harjoitelleet erilaisten ampuma-aseiden käyttöä. Tästä esimerkkinä oli esitutkintaan sisällytetty kuva Cannonballin Hämeenlinnan osaston ”tyky-päivältä”. Hämeenlinnan Cannonball on julkaissut kuvan Facebook-tilillään syksyllä 2020.

Hämeenlinnan Cannonballin julkaisu ”tyky-päivältään” Facebookissa. Poliisin mukaan jengiläiset harjoittelivat tuolloin laittomien aseiden käsittelyä ja niillä ampumista.

Toinen pääsyytetty on Cannonball MC:n turvaryhmän jäsenenä tai vetäjänä toiminut 37-vuotias hämeenlinnalaismies, joka on poliisin mukaan toiminut presidentin luottomiehenä ja viestinviejänä huumekauppoihin liittyen.

Myös hän on ollut vangittuna kesästä saakka.

Cannonball-presidentin ja hänen oikean kätensä kuulustelukertomuksista ilmenee, että vaikenemisen laki oli vahvasti läsnä. Kuulustelijat joutuivat lähes poikkeuksetta tyytymään hiljaisuuteen tai mitäänsanomattomiin vastauksiin:

– En osaa sanoa mitään.

– Käytän oikeuttani olla vastaamatta.

Cannonballin huumevyyhdin käräjäkäsittelyyn on varattu yli 10 istuntopäivää.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Jengipomon kotitalosta löytyi muun muassa ysimillinen pistooli.

Source Link is.fi