Banner Before Header

Poliisit palasivat koululle 60 vuoden jälkeen – entisen opettajan sanat hykerryttivät poliisi­mestaria

Uusimuotoinen poliisin peruskoulutus aloitettiin tammikuussa 1962 juuri valmistuneessa Poliisiopistossa Espoon Otaniemessä 90 kokelaan voimin.

Vielä tuolloin naiset olivat harvinaisuuksia poliisikoulutuksessa. Kesken kurssin otettiin 40 oppilasta lisää, kun odotettiin mellakoita kesällä 1962 kansainvälisillä Nuorisofestivaaleilla Helsingissä.

Niin myös tapahtui, sillä mellakat olivat suurimpia yleislakkojen jälkeen. Mitään suurempia loukkaantumisia ei kuitenkaan tapahtunut. Tosin silloin ei ollut myöskään tapana joka kolhusta valittaa puolin ja toisin.

Torstaina tämän 60 vuotta sitten päättyneen kokelaskurssi 1/62 entiset oppilaat kokoontuivat kurssijuhlaan Poliisiammatti­korkeakoululle Tampereelle. Joukot olivat harventuneet, mutta paikalla oli kuitenkin vajaat 20 kurssin poliisimiestä. Tosin nuorinkin oli jo yli 80-vuotias.

Kyösti Vehmaskoski laski seppeleen virkatehtävissä kuolleiden poliiseiden muistolaattojen luona.

Hiljaisimmat hetket koettiin virantoimituksessa surmansa saaneitten muistolaatoilla. Laatoista löytyi runsaasti nyt kokoontuneitten entisten poliisimiesten virkaveljiä.

Kevyempiä muistoja tuotiin esille puheissa.

– Meidän mielestä koulutus oli kovinkin monipuolista, mutta kyllä koulutusaika oli lyhyt, mutta sillä päästiin alkuun. Saimme kuulla poliisineuvos Olavi Jotunin jyhkeitä luentoja ja taas vähän kevyempään sävyyn esitettyä opettaja Kauko Katilan sanomaa. Katila muun muassa totesi, että Suomen poliisin autot ovat niin hitaita, että ne jäävät kilometrin takaa-ajomatkalla rosvosta jälkeen puolitoista kilometriä, muisteli poliisimestari Kari Myllyniemi 60 vuoden takaisia luentoja.

Source Link is.fi