Banner Before Header

Poroelokuva Lapista lumoaa katsojansa – eräs eläin tuotti kuvaajalle eniten vaikeuksia

– Mikset sinä, isä, ole koskaan kuvannut joulupukin poroa? ranskalaisohjaaja Guillaume Maidatchevskyn tuolloin 4- ja 6-vuotiaat lapset ihmettelivät kerran.

Sanat painuivat luontoelokuvien ohjaajan mieleen. Hän tajusi lastensa tietävän huomattavasti enemmän vaikkapa leijonista, apinoista tai norsuista kuin pohjoisen poroista. Syntyi idea Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuvaan, joka sai Suomen ensi-iltansa joulun alla 2019. Perjantaina menestyselokuva saa tv-ensi-iltansa TV2:lla. Elokuva nähdään myös Yle Areenassa.

Ohjaaja Maidatchevsky ei halunnut tehdä luontodokumenttia vaan luontoseikkailun. Sen pääosassa olisi poronvasa, jonka elämää seurattaisiin vuoden verran Lapissa. Ranskalaiset tuottajat lähtivät etsimään yhteistyökumppaneita ja päätyivät Matila Röhr Productionsiin, jolla on ennestään kokemusta arktisilla alueilla kuvaamisesta. Paikaksi valikoitui Suomen Lappi.

– Olimme alusta lähtien innoissamme ideasta, mutta täysin tietämättömiä Lapista. Mutta pian oli selvää, että Suomi olisi oikea maa tämän elokuvan tekoon, tuottaja Laurent Baudens Borsalino Productionista kertoi elokuvan ensi-illan alla Helsingissä.

Ranskalais-suomalaista Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuvaa kuvattiin muun muassa Utsjoella, Riisitunturilla ja Posiolla sekä Norjan vuonoilla.

Ranskalais-suomalaista elokuvaa kuvattiin Utsjoella, Riisitunturilla ja Posiolla sekä Norjan vuonoilla.

Osatuottaja Marko Röhr kertoi projektin olleen vaativa. Ensinnäkin elokuva tehtiin vuodessa, ja yleensä sen kaltaisia luontodokumentteja on kuvattu jopa neljä vuotta. Omat hankaluutensa toivat eläimet.

– Aikataulun lisäksi meillä oli todella haastava käsikirjoitus ja piti miettiä, miten tämän ja tämän voisi toteuttaa. Me emme lähde tekemään digitaalisia eläimiä, kuten amerikkalaisissa elokuvissa. Meillä ei ollut myöskään niin kutsuttuja elokuvauseläimiä eli eläimiä, joita olisi kasvatettu filmiä varten, Röhr huomautti.

Tärkeänä apuna työryhmälle oli eläintenkouluttaja Tuire Kaimio. Hän vastasi muun muassa siitä, miten eläimet käyttäytyvät, miten noudatetaan lakia ja miten eläimet pysyvät turvassa.

– Mun työtäni oli sen miettiminen, missä mitäkin voidaan kuvata, että saisimme eläinten luontaisen käyttäytymisen esille. Pääsisimme ikään kuin niiden vieraiksi. Tarina kehittyi sen myötä, Kaimio selitti IS:lle.

Vaikka elokuvassa on hurjiakin kohtauksia, hän vakuuttaa kaiken olleen hallinnassa.

– Emme ole todellakaan juoksuttaneet susia porojen perässä Lapissa.

Eläimet eivät noudattaneet juurikaan käsikirjoitusta, joten ohjaaja-käsikirjoittaja loi paljon uusiksi lennossa.

Elokuvan päätähti Ailo on kesy poro Posiolta. Elokuvassa näkyvä Ailon tokka on puolivillitokka. Kuvauksesta vastasivat ranskalainen Daniel Meyer sekä Marko Röhrin luottomies Teemu Liakka, joka ei ole koskaan kuvannut poroja näin tiiviisti.

– Aikaisemmin olen kuvannut poroja vaan maisemallisesti, en näin läheltä. Ne ovat ihan mielettömän fiksuja, ja kaikilla on eri luonne. Ne ovat hirveän herkkiä tuntemaan ihmisten kaikkia fiiliksiä. Kun oppi olemaan tietyllä tavalla, sai nopeasti niiden luottamuksen. Mutta jos hössötti liikaa tai ajatteli jotakin tai stressasi, ne meni vähän kauemmaksi. Oikeita fiilisten lukijoita.

Yksi metkoista kuvattavista tuotti ongelmia Liakalle.

– Se kärppä oli aivan kauhea kuvata. Ei pysynyt frameakaan kuvassa. Yritäpä siinä skarpata valkoiseen eläimeen valkoista vasten. Se menee ihan tuhat lasissa. Ihan järjetöntä se vauhti, Liakka nauroi.

Ailo on kesy poro Posiolta.

Säiden kanssa kuvausryhmällä oli käsittämättömän hyvä onni. Se näkyy upeissa kuvissa. Elokuva näyttää ylistykseltä Suomen monimuotoiselle Lapille ja sen eläimille. Suomessa kertoja on Peter Franzén. Kansainvälisessä levityksessä kertojaääneksi oli saatu veteraaninäyttelijä Donald Sutherland.

Ailo – pienen poron suuri seikkailu perjantaina 26.11. TV2 klo 19.30 sekä Yle Areena

Source Link is.fi