Banner Before Header

Poronhoitajat valittivat kaivoshankkeesta YK:n ihmisoikeuskomitealle

Hollantilaisyhtiö valmistelee malminetsintälupaa Helsingin kokoiselle alueelle, joka kattaa 70 prosenttia Käsivarren paliskunnan Erkunan siidan kesä- ja syyslaidunalueista.

YK:n ihmisoikeuskomitea on rekisteröinyt Enontekiön Käsivarren alueelle myönnettyä Hietakeron aluevarausta koskevan ihmisoikeusvalituksen. Valituksessa saamelaiset poronhoitajat vaativat lopettamaan saamelaista poronhoitoa estävän kaivostoiminnan, koska poronhoito on jo ilmastonmuutoksenkin takia uhattuna.

Suomen hallitukselta on pyydetty pikaista vastausta 10.1.2022 mennessä.

– YK:n ihmisoikeuskomitea on ainoa keinomme hakea oikeutta olemassaolollemme alkuperäiskansana Suomessa, sanoo Minna Näkkäläjärvi, joka on yksi ihmisoikeuskomiteaan valittaneista Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikkeen tiedotteessa.

Näkkäläjärven mukaan Suomessa saamelaisten oikeudet maahan ja veteen sekä perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kehittämiseen tehdään tyhjäksi alkuperäiskansaoikeudet mitätöivällä laintulkinnalla.

– Pahimmassa tapauksessa saamelaisten oikeuksia ei edes tunnusteta. Olemme tilanteessa, jossa meidän pitää testauttaa jokainen oikeutemme kansainvälisen oikeusjärjestelmän kautta, ja se tuntuu omituiselta ja pahalta. Meidän valituksemme ei varmasti tule olemaan viimeinen.

Tukes myönsi hollantilaiselle malminetsintäfirma Akkerman Finland Oy:lle 16.4.2020 etuoikeuden valmistella malminetsintälupaa Enontekiön Tarvantovaaran erämaa-alueella sijaitsevalle Hietakeron alueelle. Hietakeron varausalue on pinta-alaltaan Helsingin kaupungin suuruinen ja peittää alleen 70 prosenttia Käsivarren paliskunnan Erkunan siidan kesä- ja syyslaidunalueista.

Kyseessä on jo toinen nykyisen kaivoslain aikana Enontekiöllä sijaitsevan Käsivarren paliskunnan alueelle myönnetty varaus.

Käsivarren paliskunnan saamelaiset poronhoitajat, itse paliskunta ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet aiemmista varauksista. Saamelaiskäräjät sekä Minna Näkkäläjärvi puolestaan valittivat Hietakeron varausalueesta. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi yhden valituksen, eikä ole antanut valituslupaa muista valituksista.