Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_989bdc1ec2dc25aa65f645a073794b72, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pörssiyhtiöt ostavat nyt sadoilla miljardeilla omia osakkeitaan – taustalla kovat tulokset ja toisaalta epävarmuus tulevasta – Uutisalue

Pörssiyhtiöt ostavat nyt sadoilla miljardeilla omia osakkeitaan – taustalla kovat tulokset ja toisaalta epävarmuus tulevasta

Yhdysvaltalaiset suuryhtiöt ostavat nyt omia osakkeitaan enemmän kuin koskaan. Handelsblatt-lehden mukaan S&P 500 -listan yritykset ovat vuoden kuluessa takaisinostaneet omia osakkeitaan lähes tuhannella miljardilla dollarilla.

Esimerkiksi Apple osti omia osakkeitaan yli 90 miljardilla dollarilla. Kymmenillä miljardeilla ovat osakkeitaan ostaneet myös Microsoft, Facebookin emoyhtiö Meta sekä Googlen emoyhtiö Alphabet.

Toinen suuri omien osakkeidensa ostajaryhmä ovat Exxonin ja Chevronin kaltaiset kansainväliset öljy-yhtiöt, jotka ovat hyötyneet Ukrainan sodan aiheuttamasta öljyn hinnan noususta – ja jakavat nyt voittojaan sijoittajille.

Ilmiö näkyy myös Suomessa. Nokialla on käynnissä 600 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelma. Sammolla on käynnissä peräti miljardin euron ohjelma, johon se käyttää Nordea-osakkeiden myynnistä saamiaan pääomia.

Mainittu Nordea on viime vuoden lokakuun jälkeen käynnistänyt jo kolme miljardiluokan takaisinosto-ohjelmaa.

Yle kysyi asiantuntijoilta, miksi yhtiöt käyttävät tällä tavoin rahojaan omiin osakkeisiinsa?

Professori Timo Rothovius
– Yritykset jakavat omien osakkeiden ostojen kautta ylimääräisiä pääomia. Maailmantaloudessa riskit ovat niin suuret, että ei ole paras hetki investoida niitä, Vaasan yliopiston Timo Rothovius sanoo.Antti Haavisto / Yle

Se on toisenlainen osinko

Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius ja OP:n pääanalyytikko Antti Saari sanovat, että omien osakkeiden ostaminen on tapa jakaa voittoja sijoittajille – siinä missä osingotkin.

– Omien osakkeiden ostojen lisääntyminen kertoo siitä, että yritykset ovat tehneet hyviä tuloksia. Nyt niitä halutaan palauttaa osakkeenomistajille, Rothovius sanoo.

Koronakriisin puhjettua yritykset ryhtyivät keräämään varakassaa. Nyt niiden olo on Antti Saaren mukaan luottavaisempi.

– Yritykset elpyivät koronasta odotuksia nopeammin ja monen yhtiön taloudellinen tilanne on vakaampi kuin pari vuotta sitten osattiin toivoa. Yritykset jakavat ylimääräistä takaisin sijoittajille, hän sanoo.

Suomalaiset piensijoittajat ovat tottuneet siihen, että yritykset jakavat voittojaan osinkoina. Omien osakkeiden ostaminen ja niiden mitätöinti on kuitenkin toinen tapa, joilla yhtiöt siirtävät kassaan kertyneitä varoja sijoittajille.

Tämä perustuu siihen, että ostetut osakkeet mitätöidään. Sen jälkeen jokainen omistaa hieman suuremman osuuden yhtiöstä.

Omien osakkeiden ostaminen synnyttää osakkeelle kysyntää pörssissä – sekin on omiaan tukemaan osakkeen arvon kehitystä.

Tämä Yhdysvalloissa yleinen käytäntö on yleistymässä myös Suomessa. Ainakin osin syynä on kansainvälisten sijoittajien toive. Heitä viehättää ainakin se, ettei tästä toimenpiteestä yleensä synny veroseuraamuksia kuten osingoista.

Pörssiyritysten kannalta omien osakkeiden ostaminen on joustava tapa jakaa kertaluonteisia summia. Osingoista kun syntyy helposti sellainen odotus, että vähintään yhtä paljon on jaossa myös ensi vuonna.

Onko tämä käänteen merkki?

Osakkeiden hinnat ovat laskeneet tänä vuonna voimakkaasti. Voidaanko omien osakkeiden ostoista päätellä, että yritysten johto uskoo kurssien nousuun?

– Yritysjohdon tehtävä ei ole spekuloida osakekurssilla, mutta toki osto-ohjelmia pyritään lähtökohtaisesti tekemään silloin, kun osakekurssi on mielekkäällä tasolla, OP:n Saari sanoo.

– Mutta mikään ei ole varmaa. Maailmalla on nähty myös täysin pieleen menneitä omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmia.

Kännykkä-Nokia osti vuosituhannen alussa kuuden vuoden kuluessa omia osakkeitaan lähes parillakymmenellä miljardilla eurolla. Muutamaa vuotta myöhemmin summalla olisi saanut lähes kolme Nokiaa. Jälkeenpäin on helppo arvioida, että nuo voitot olisi kannattanut jakaa sijoittajille osinkoina.

Myös IBM:n sanotaan ostaneen vuosien kuluessa omia osakkeitaan markkina-arvoaan suuremmalla summalla.

Antti Saari, Helsinki, 30.07.2019
– Omien osakkeiden osto on osingon vaihtoehto, OP:n Antti Saari sanoo.Antti Haanpää / Yle

Ostetaan omia, kun ei uskalleta investoida

Vaikka useimpien arvioiden mukaan taantuma kolkuttelee jo ovella, suuryhtiöt keventävät kassaansa ostamalla omia osakkeitaan. Tämän voi tulkita siten, että ne eivät pelkää oman liiketoimintansa kannattavuuden puolesta.

Todellista rohkeutta olisi kuitenkin tehdä aitoja investointeja – uusiin teknologioihin, tuotantolaitoksiin tai vaikka yrityskauppoihin.

– Ei omien osakkeiden osto sinällään vielä kovin vahvasta tulevaisuudenuskosta viesti, toteaa professori Timo Rothoviuskin.

– Parhaassa tapauksessa yrityksillä olisi hyviä investointikohteita, joista ne saisivat hyvää tuottoa. Maailmalla ilmeisesti nähdään, että riskit ovat niin suuret, että nyt ei ole oikea hetki.

Saman huomion tekee OP:n Antti Saari.

– Voi tietysti olla myös niin, että talousnäkymien viilentyessä yhtiöt ovat varovaisia investointipäätöksissään. Ja siksi vahvoja taseita on käytetty enemmän tällaiseen ylimääräiseen voitonjakoon.

Voit keskustella aiheesta 15.8. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi