Banner Before Header

Porvarihallitus? ”Mitään muuta ei takana ole EK:n masinoimassa Pro markkinatalous-yhdistyksessä”

Teollisuusliitossa ei katsota sivusta EK:n aikeita.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen arvosteli kovin sanoin EK:n suunnitelmaa rahoittaa vaaleja. Hän totesi kierrosten olevan nousemassa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja nosti esiin Pro markkinatalous -yhdistyksen, jonka takana EK on. Yhdistyksen tavoite on kerätä vaalirahaa 1,5 miljoonaa euroa.

Lehtonen arvioi, että Etelärannassa halutaan saada maahan porvarihallitus. Hän puhui asiasta Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä torstaina.

– Mitään muuta ei takana ole EK:n masinoimassa uudessa Pro markkinatalous-yhdistyksessä. Työnantajapuolella on koko ajan näkynyt vastenmielisyys niin Antti Rinteen kuin Sanna Marinin hallituksia kohtaan, Lehtonen sanoi.

”Puheenvuorosta kaikui se, ettei asiaa ja taustoja tunneta”.

– Emme luonnollisestikaan jää sivusta katsomaan EK:n toimintaa missään tulevissa vaaleissa, vaan olemme osaltamme mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja toiminnassa.

Hankala syksy

Työmarkkinoilla käynnissä olevia neuvotteluja Lehtonen arvioi hankaliksi.

– Mekaanisen metsäteollisuuden osalta näyttää siltä, että kierroksesta tuli juuri niin hankala, kuin osasimme odottaa. Onneksi olemme hyvin kierrokseen valmistutuneet., hän sanoi

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Teknologiateollisuudessa suuri osa työnantajista halusi valita yleissitovuuden ja aidot neuvottelut Teollisuusliiton kanssa.

– Toki tilannetta olisi suuresti helpottanut, jos uuden työnantajaliiton kattavuus olisi ollut jo aiemmin ollut riittävä neuvottelujen aloittamiseksi., hän sanoi.

Vääriä syytöksiä

Lehtonen otti kantaa myös SAK:n edustajiston kokouksessa esille tulleisiin syytöksiin, joiden mukaan Teollisuusliitto harrastaa työehtosopimus-shoppailua.

– Näistä puheenvuorosta kaikui se, ettei asiaa ja taustoja tunneta. Haluankin jälleen kerran kertoa, että me emme ole TES-shoppailleet, hän vakuutti.

Kyseessä oli jakelualan sopimus.

– Tuon alan TES on tullut meille liittojen yhdistymisen kautta ja mainittu sopimus ollut olemassa kymmeniä vuosia ja sen historia ajassa, jolloin lehtitaloilla oli omia jakajia ja heillä oma sopimus.

Mitä on TES-shoppailu?

Lehtonen selvensi sitä, mitä TES-shoppailu on esimerkeillä muiden ammattiliittojen toiminnasta.

Hän muistutti PAM-liiton tekemästä kilpailevasta sopimuksesta SEL-liiton sopimuksen rinnalle konditoriotyöntekijöiden osalta.

– Kyseinen TES oli tasoltaan noin 20 prosenttia heikompi kuin SEL:n solmima sopimus, hän huomautti..

Toinen esimerkki koski muuttomiehiä.

– AKT:lla oli sopimus jonka piirissä olivat myös muuttofirmat. PAM teki rinnakkaisen ja halvemman TES:n samoihin töihin. Sopimus tehtiin muuttofirma Niemelle joka sittemmin ei ay-liikettä hyväksynyt.

Lehtonen totesi, että ay-liikkeen sisällä ei keskinäiseen kyräilyyn ja sopimuksilla kikkailuun olisi varaa.