Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cc37b273f3e343ed2306a509bca8e4b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Presidentti Niinistö sanoo HS:lle pitävänsä tilannetta Puolan rajalla ongelmallisena: ”Olemme menettäneet kyvyn olla kova kovaa vastaan” – Uutisalue

Presidentti Niinistö sanoo HS:lle pitävänsä tilannetta Puolan rajalla ongelmallisena: ”Olemme menettäneet kyvyn olla kova kovaa vastaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä kuumentunutta tilannetta Valko-Venäjän ja Puolan rajalla ongelmallisena.

– Olen miettinyt sitä dilemmaa, jonka liberaali demokratia tällä hetkellä kohtaa. Se on se, että olemme tavallaan menettäneet kyvyn olla kova – mikä on tietysti hyvä – mutta olemme menettäneet myös kyvyn olla kova kovaa vastaan. Silloin juuri tämän tapainen toiminta, mitä Puolan rajalla tapahtuu, oikein kulminoituu, hän sanoi HS:lle.

Hän pohtii haastattelussa, haluaako Valko-Venäjä ravistella EU:ta ja lyödä kiilaa, koska Puolan toimet ovat vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Hän viittaa velvoitteeseen, jonka mukaan turvapaikkaa rajalla pyytävä pitää päästää maahan.

– Minusta meillä on Euroopassa kyllä aika kaksoisstandardi käytössä.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto EU:n rajakriisistä IS:lle: Valko-Venäjälle tulee charter-lentoja Irakista, Turkista ja muista arabimaista

Lue lisää: Puolan teksti­viestit siirtolaisille itä­rajalla varoittavat Valko-Venäjän valheista ja ”myrkky­pillereistä”

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle on kerääntynyt satoja siirtolaisia, jotka pyrkivät raja-aidan yli Euroopan unioniin. Syyskuussa Puola julisti alueelle hätätilan. Maan sisäministeri Maciej Wasikin mukaan rajalle on lähetetty poliiseja ja 12 000 Puolan armeijan sotilasta.

EU-maiden mukaan kyse on Valko-Venäjän hybridivaikuttamisesta ja Valko-Venäjä ohjaa siirtolaisia rajalle kostona EU:n asettamista pakotteista.

Puolan puolustusministeriön mukaan maahan pyrkivät ihmiset ovat pystyttäneet leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa.

Lue lisää: Kuvat: Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arviolta jopa tuhansia ihmisiä – raja-aidan tuntumaan pystytettiin leiri

Lue lisää: Puola: Sadat siirtolaiset tulossa Valko-Venäjällä EU:n rajalle

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi IS:lle, että EU:lla on tilanteessa erilaisia toimintamahdollisuuksia.

– Valko-Venäjään on kohdistettu jo tähän mennessä painostusta, eli on tehty sanktioita sekä yksityisille henkilöille että yrityksille, jotka tukevat (presidentti Aleksandr) Lukashenkon hallintoa. Näitä sanktioita varmaan tullaan koventamaan nyt seuraavissa EU:n kokouksissa, Haavisto ennakoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi eilen Twitterissä aikovansa ehdottaa EU:lle lisäpakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Haavisto sanoi IS:lle, että EU pystyy vaikuttamaan siihen, mitä lentoja Valko-Venäjälle tulee.

– Sinne näyttää tulevan charter-lentoja Irakista, Turkista ja muista arabimaista. EU on aika kovalla kädellä ruvennut puuttumaan tähän ja painostamaan muun muassa Irakia siihen, että tällaisia lentoja Valko-Venäjälle ei sallittaisi.

Source Link is.fi