Presidentti Niinistö Turkki-diiliiä edeltäneestä ajasta: ”Olen käynyt keskusteluja, aikooko Yhdysvallat olla yhteydessä vai ei”

Presidentti Sauli Niinistö on käynyt Yhdysvaltoihin keskustelua Turkki-solmun aikana siitä, aikooko maa eli käytännössä presidentti Joe Biden olla yhteyksissä Recep Tayyip Erdoganiin asian tiimoilta. Niinistön mukaan hän ei kuitenkaan esittänyt mitään pyyntöä eilisen läpimurron alla.

– En minä aikanaan ole nimenomaista pyyntöä esittänyt, mutta saman tien totean, että on siitä puhetta ollut, onko Yhdysvallat yhteydessä Turkkiin, Niinistö vastasi IS:n kysymykseen.

Uutistoimisto Reuters kertoi eilen lähteisiinsä vedoten, että Biden olisi soittanut Erdoganille tiistaina Suomen ja Ruotsin pyydettyä sitä yhdessä.

– Tästä tulin nyt kuulleeksi vasta jälkeenpäin.

Niinistö alleviivasi, että on luonnollista kysyä asiasta, koska Yhdysvallat on Naton keskeinen toimija.

– Täytyy ymmärtää, että viime kädessä eilisessä tilanteessa saattoi olla oikeastaan niin, että suurin paine kohdistui nimenomaan Natoon, siis suurempi kuin Suomeen ja Ruotsiin.

Julkisuudessa on puitu useasti sitä, että Suomen ja Ruotsin asia on ratkaistava, jotta Nato ja sen avoimien ovien politiikka säilyttävät uskottavuutensa.

– Paine liittyi siihen, että asia pitää saada pois päiväjärjestyksestä. Kun katsotaan Natoa niin Yhdysvallat on keskeinen toimija. Kyllä hekin ovat tämän paineen tunteneet. Juuri sen vuoksi minäkin olen joskus käynyt keskusteluja siitä, että aikooko Yhdysvallat olla yhteydessä vai ei.

Yhdysvallat kertoi keskiviikkona vain päivää Suomen ja Ruotsin Nato-jumin laukeamisen jälkeen tuestaan F-16-hävittäjien myymiselle Turkkiin. Erdoganin on toistuvasti katsottu yrittävän kiristää Yhdysvaltoja kääntämään kelkkansa asiassa.

Yhdysvallat ei ole aiemmin vastannut Turkin lokakuiseen pyyntöön ostaa hävittäjiä. Pelitaktisesti on mahdollista, että Yhdysvallat säästi tätä korttia loppuun asti.

– Tiedän, että presidentit Biden ja Erdogan ennättivät puhua kertaalleen ennen eilistä tapaamista. Siitä ei ole tullut diplomaattilähteen tietoa edes tänne asti, Niinistö kuittasi erilaiset asialla spekuloineiden lähteiden tiedot.

Bidenin ja Erdoganin on määrä tavata kahdenvälisesti Madridissa. Niinistö oletti, että keskustelussa olisi laaja aihekirjo.

– Ukrainan tilanne, jossa Turkki on ollut eräänlaisessa välittäjän roolissa, erityisesti kiinnostaa.

Presidentti Niinistön mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen välinen yhteydenpito on ollut viime päivinä kevättä vähän tiiviimpää, mutta ei mitenkään poikkeuksellista. Maiden välillä on ollut Ukrainan sodan alettua tiivistä yhteydenpitoa pääasiassa presidenttien kabinettien kesken. Mahdollisuus tähän aukeni, kun Niinistö kävi Bidenin kanssa puhelinkeskusteluja vuodenvaihteen molemmin puolin.

Naton kokoussalissa näytti videokuvien perusteella vallinneen iloinen ja helpottunut tunnelma heti sen jälkeen, kun pääsihteeri Jens Stoltenberg oli kertonut sotilasliiton kutsuneen Suomen ja Ruotsin jäseniksi. Protokollan mukaisesti tämä tehtiin julkilausumalla.

– Kaiken lisäksi päätettiin näköjään yhdessä siitä, että liittymispöytäkirja allekirjoitetaan. Ei tienkään siinä tilanteessa. Tämän hetken tieto on, että se allekirjoitetaan viimeistään ensi tiistaina. Sen verran uskallan sanoa.

Niinistö ei tiistaina tai keskiviikkona ollut Bidenin kanssa käytäväkeskusteluja käynyt.

– Sanotaan nyt näin, että hänellä on tainnut olla aika paljon täällä kiireitä, enkä halunnut lähteä tungeksimaan. Siihen riittää vielä tilaisuuksia.

Niinistö tapasi Madridissa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa Britannian pääministeri Boris Johnsonin ja kahdenvälisesti Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Kroatian presidentin Zoran Milanovićin. Muutamia sanoja tuli vaihdettua lukuisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin.

Päivän aluksi presidentti tapasi Espanjan kuningas Felipen tämän luona kuninkaanlinnassa. Presidentti kuvasi tapaamista hyvin mielenkiintoiseksi.

– Hän seuraa maailman asioita tarkkaan ja selkeästi keskustelee laajasti.

Jälleen yhden historiallisen päivän jälkeen tiedotustilaisuus päättyi, kun Niinistölle ilmoitettiin kyydin lähtevän.

– Se on hyvä, että ei tarvitse kävellä, Niinistö murjaisi.

Source Link is.fi