Punkkien levittämän TBE:n tartunnat räjähtivät ennätys­lukemiin Ruotsissa – tästä se johtuu

Punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n tartuntamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti Ruotsissa. Ruotsin kansanterveydenlaitoksen julkaisemien tilastojen mukaan uusia tartuntoja todettiin vuonna 2021 533 kappaletta. Tämä on tuplasti enemmän kuin edeltävän vuonna, jolloin tartunta havaittiin 268.

Ruotsin kansanterveydenlaitoksen mukaan syynä ovat ilmastonmuutoksen myötä lämpimämmäksi ja kosteammaksi muuttunut ilmasto sekä osin myös koronapandemia, jonka seurauksena moni on viettänyt aiempaa enemmän aikaa luonnossa.

Uutta onkin myös se, että tartuntoja ei aiemmin havaittu tavallisesti enää elo-syyskuun jälkeen, mutta nyt niitä on tullut ilmi vielä marras-joulukuussa. Tartuntahuippu ajoittuu sen sijaan yhä syyskuulle.

Kolmannes ei välttämättä huomaa lainkaan saaneensa tartuntaa.

TBE-tutkija Peter Nolskog muistuttaa ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa, että punkit voivat olla aktiivisia vain muutaman plusasteen lämpötiloissa.

– Länsi-Götanmaalla meillä on viimeisen kahden viikon aikana todettu jo enemmän tartuntoja kuin tavallisesti viidestä seitsemään viikon aikana.

Lue lisää: Puutiaisaivotulehdusten määrä on noussut huomattavasti – tunnista oireet, jotka voivat ilmaantua kaksivaiheisesti

TBE-virustartunnan saaneelle kehittyy 1–2 viikon kuluttua flunssan kaltaisia oireita kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä.

Vaivat kestävät viikon verran, minkä jälkeen useimmat paranevat ja saavat elinikäisien immuniteetin.

Arviolta kolmannekselle tartunnan saaneista ilmaantuu noin viikon kuluessa uusia oireita, kuten korkeaa kuumetta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä, pahoinvointia ja esimerkiksi sekavuutta tai muita aivotoiminnan häiriöitä. He tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa.

Lue lisää: Punkkien määrä kasvaa loppukesällä – näin tunnistat salakavalan nymfipunkin

Nolskogin mukaan tapaukset, jotka tulevat ilmi, ovat tavallisesti sellaisia, joissa oireet vaativat sairaalahoitoa.

– Mutta noin kolmannes saa lievempiä oireita, ehkä hieman kuumetta. Kolmannes ei välttämättä huomaa lainkaan saaneensa tartuntaa.

Kahdesta ensimmäisestä rokoteannoksesta saa hyvän suojan.

Parantavaa lääkettä tai hoitoa puutiaisaivotulehdukseen ei ole, mutta TBE:ltä voi suojautua ottamalla rokotesarjan.

– Positiivinen asia on, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Kahdesta ensimmäisestä annoksesta saa hyvän suojan. Ja vaikka ei heti muistaisi ottaa täydennysannosta, suoja muodostuu nopeasti, kun sen käy ottamassa, Nolskog sanoo.

Lue lisää: Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat selvästi viime vuonna – kansallinen rokotusohjelma laajenee

THL tiedotti keväällä, että puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat viime vuonna selvästi myös Suomessa. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 150 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä oli myös huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina.

Myös THL:n tutkija Henna Mäkelä nosti esiin koronapandemian myötä lisääntyneen ulkoilun ja mökkeilyn.

– Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan kannata rajoittaa punkkitautien pelossa. Ulkoilulla on paljon suuremmat terveyshyödyt punkkien aiheuttamaan riskiin verrattuna, Mäkelä sanoo.

Fakta

Kuinka suojautua punkkien levittämiltä taudeilta?

  • Punkkikausi voi alkaa Suomessakin jo varhain keväällä. Punkit liikkuvat myös syksyllä.

  • TBE-rokote ei tepsi muihin punkkien välittämiin tauteihin, kuten borrelioosiin.

  • Rokote ei estä punkkeja tarttumasta iholle.

  • Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta. Kun liikut luonnossa riskialueella, muista nämä vinkit:

  1. Käytä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

  2. Laita housunlahkeet sukkien sisään.

  3. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote voi antaa lisäsuojaa.

  4. Muista päivittäinen punkkisyyni. Tarkista iho ja tutki myös päänahka sekä korvantaustat.

Source Link is.fi