Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae5d5e9a3595b9307dd48151f8c2ef99, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puolustusministeri Kaikkonen tukee kutsuntojen ulottamista naisiin: ”Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin” – Uutisalue

Puolustusministeri Kaikkonen tukee kutsuntojen ulottamista naisiin: ”Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin”

Asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä selvittänyt parlamentaarinen komitea esittää, että kutsunnat ulotettaisiin tulevaisuudessa myös naisiin.

Koko ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa maanpuolustusvelvollisuuteen kiinnittyvä velvoittava kutsuntapäivä. Tällä pyritään syntyvyyden laskiessa lisäämään asepalvelukseen hakeutuvien määrää.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita asevelvollisuuden ulottamista naisiin.

Komitean mukaan naisten osallisuutta maanpuolustukseen tulee kuitenkin vahvistaa ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien määrää pyrkiä lisäämään.

Naisten määrän lisäämisellä edistettäisiin myös sukupuolten tasa-arvon ja maanpuolustustahdon vahvistamisen tavoitteita.

Komitea katsoo myös, että naisille on syytä avata mahdollisuus vapaaehtoiseen siviilipalvelukseen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tervehti tänään perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ilolla komitean linjauksia.

Kaikkosen mukaan asia käydään läpi hallituksen kesken ja valmistelutyö laitetaan liikkeelle pikimmiten.

Hänen mukaansa puolustushallinto lähtee uudistusten kanssa liikkeelle jo tämän vuoden puolella.

– Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin.

Kaikkonen uskoi, ettei uudistus kuitenkaan ehdi toteutua vielä tämän hallituskauden aikana.

Merkittävä osa uudistuksista voidaan Kaikkosen mukaan käynnistää ilman lainsäädäntömuutoksia.

– Osa asioista vaatii vähän pidempää valmistelua ja lakimuutoksia ja osa voidaan laittaa liikkeelle nopeamminkin, hän sanoi.

Ilman lainsäädäntömuutoksia voidaan muun muassa kasvattaa palveluksensa aloittavien määrää kehittämällä palveluskelpoisuusarviointia ja kartoittamalla uusia palvelustehtäviä.

Palveluksen keskeyttäneiden määrää taas voidaan pienentää kehittämällä palveluksensa aloittaville tehtävää ennakkokyselyä ja valintajärjestelmää niin, että tuetaan henkilöiden valikoitumista hänelle parhaiten soveltuvaan tehtävään.

Reserviläisen asemaa uudistuvassa paikallispuolustuksessa kasvatetaan entistä merkittävämmäksi. Samalla selvitetään mahdollisuudet reservin yläikärajan nostamiseen.

Kaikkonen myös muistuttaa, että osa yhdenvertaisuuden kehittämistoimista on jo puolustusministeriön mukaan vireillä, kuten yhteismajoituskokeilun jatkaminen sekä ajan lyhentäminen, jolloin naisten on mahdollisuus keskeyttää palvelus omalla ilmoituksella.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 14:54

Source Link is.fi