Banner Before Header

Puolustusministeri Kaikkonen USA:n asevoimien komentajan vierailusta: Yhdysvallat tukee vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Mark Milley on vieraillut Suomessa perjantaina.

Milley tapasi vierailua isännöineen Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen lisäksi presidentti Sauli Niinistön sekä puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Kaikkonen kertoo Ylelle käyneensä Milleyn kanssa läpi Suomen Nato-hakemusprosessia, Ukrainan tilannetta sekä Suomen ja Yhdysvaltain välistä puolustusyhteistyötä.

– Yhdysvallat tukee Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä vahvasti. Kävimme läpi ajankohtaista tilannetta ja totesimme, että olisi hyvä, että asiassa päästään ripeästi eteenpäin.

Turkki on asettunut vastahankaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusprosessissa. Myös Turkki-kysymys nousi Milleyn vierailulla esille.

– Suomi ja Ruotsi keskustelevat seuraavassa vaiheessa Naton johdolla Turkin kanssa. Katsotaan, miten pitkälle päästään eteenpäin. Yhdysvallatkin on valmis eri tavoin tukemaan prosessiamme, Kaikkonen sanoo.

Puolustusyhteistyötä tiivistetään edelleen

Suomen ja Yhdysvaltain keskinäinen puolustusyhteistyö jatkuu Kaikkosen mukaan vahvana ja sitä tiivistetään jatkossa edelleen.

– Yhdysvallat on keskeinen kumppanimme, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo pitkään yhä tiivistyvällä tahdilla. Viimeisin osoitus tästä on F-35-hanke, joka etenee suunnitellusti.

Kevään aikana on käyty keskusteluja myös Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisen yhteistyön syventämisestä.

– Nato-jäsenyys avaa edelleen uusia mahdollisuuksia sen syventämiseen, Kaikkonen sanoo.

Niinistö tapaamisesta: ”Vahva tuki Suomen Nato-jäsenyydelle”

Presidentti Sauli Niinistö kertoo tapaamisesta Twitterissä. Hän kertoo keskustelleensa Milleyn kanssa sodan vaiheesta ja näkymistä Ukrainassa.

– Vahva tuki Suomen Nato-jäsenyydelle ja Suomen ja Yhdysvaltain kahdenväliselle puolustusyhteistyölle, Niinistö kuvailee keskusteluita.

* Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä Yhdysvalloilla on keskeinen rooli, arvioivat kansainvälisen politiikan asiantuntijat

Päivittyvä artikkeli Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Source Link yle.fi