Banner Before Header

Puolustusministeri Kaikkonen: Venäjän vaatimat turvatakuut eivät vaikuta Suomen liikkumatilaan Naton suuntaan

Suomen turvallisuustilanne ei ole heikentynyt, vaikka Venäjä on lisännyt sotilaallista jännitystä Euroopassa, mutta Euroopan turvallisuuteen Venäjän uhittelulla on ollut vaikutusta, arvioi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Suomen lähialueilla on rauhallista, ei mitään välitöntä uhkaa ole päällä. Mutta kun Euroopassa on jännitteitä, varsinkin Ukrainan ympärillä tällä hetkellä, niin kyllä sillä heijastusvaikutuksensa on koko Eurooppaan, Kaikkonen arvioi.

Puolustusministeri myöntää, että Euroopassa on tällä hetkellä läsnä jonkinlainen sodan uhka.

– Tilanne on sen verran jännitteinen, että myöskään sotatoimia emme tällä hetkellä voi kategorisesti sulkea pois, hän sanoo.

Kaikkosen mukaan Suomen täytyy olla tässä tilanteessa valpas, viisas ja hereillä – sekä käydä aktiivista diplomaattista keskustelua eri suuntiin, kuten Suomi on presidentti Sauli Niinistön johdolla tehnytkin.

– Nyt pitää olla hereillä, mutta ei tilanne kuitenkaan sellainen ole, että suomalaisten pitäisi yöuniaan menettää, Kaikkonen painottaa.

Puolustusministeri Kaikkonen: Venäjän vaatimat turvatakuut eivät vaikuta Suomen liikkumatilaan, Naton ovet pysyvät auki

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta ja Natolta niin sanottuja turvatakuita, eli takeita siitä, että Nato ei laajene itään. Tämä ei Kaikkosen mukaan vaikuta Suomen kuuluisaan “liikkumatilaan” tai valinnan mahdollisuuksiin Naton suuntaan.

– Tämä on yksi aihe, mistä ensi viikolla keskustellaan. En usko, että tätä ovea meiltä suljettaisi. Tästä on saatu tuoreet takeet ja arviot viimeksi Naton suunnasta.

– On tietysti Suomelle tärkeää, että nämä asiat pysyvät meidän omissa käsissämme. Vaikka meillä ei ole välittömiä ajatuksia muuttaa linjaamme tässä suhteessa, niin on tärkeää, että meillä on liikkumatila olemassa nyt ja tulevaisuudessa, Kaikkonen sanoo.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén tyrmäsi vastikään tiukasti Venäjän länneltä vaatimat turvallisuustakuut. Samoin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tiukasti tyrmännyt vaatimukset. Stoltenbergin mukaan valtioilla on itsenäinen päätösvalta siitä, haluavatko ne hakea Naton jäsenyyttä.

Kaikkosen mukaan siihen voidaan luottaa, että Naton ovat pysyvät jatkossakin Suomelle auki. Puolustusministeri ei usko, että asiaan Suomen Nato-optiosta tulee ensi viikolla muutoksia, kun Venäjä, Yhdysvallat ja sotilasliitto Naton edustajat tapaavat.

Nato-keskustelu on aktivoitunut Suomessa viime aikoina Venäjän uhittelun myötä. Aiempaa Nato-myönteisempiä kannanottoja on kuultu ainakin vihreiltä poliitikoilta.

Kaikkosen mukaan tämä on ymmärrettävää. Hänen mukaansa Suomen puolustuspoliittinen linja ei ole kuitenkaan muuttunut mihinkään Nato-keskustelun viriämisen myötä.

– Mutta Suomessa on ollut tässä asiassa vakaa linja. Se linja on koettu meillä Suomessa ja myös Ruotsissa hyväksi. Toisaalta yhtä lailla haluamme alleviivata sitä, että haluamme pitää Naton mahdollisuuden olemassa ja asian omissa käsissämme.

Puolustusministeri Kaikkonen katsoo, että Suomen ei pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä. Hän katsoo nykytilan hyväksi, mutta näkee samalla, että Nato-optio on hyvä pitää käytettävissä.

Kaikkosen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisimmät kumppanimaat maailmassa

Suomen ja Naton kanssa tehdään nyt niin paljon yhteistyötä Nato-kumppanuuden myötä, että yhteistyötä ei pysty enää kehittämään. Seuraava askel olisi liittyä puolustusliittoon, Kaikkonen arvioi.

Samaan hengenvetoon hän toteaa, että Suomi ja Ruotsi ovat yhtä lähellä Natoa. Kaikkonen tyrmää lehtitiedot siitä, että Ruotsi olisi Suomea lähempänä Natoa.

– Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisimpiä kumppaneita, varmasti läheisempiä kuin muut kumppanimaat. Samantapaista yhteistyötä Suomi tekee Naton kanssa kuin Ruotsikin, eikä tähän tietääkseni ole isoja muutoksia näköpiirissä, Kaikkonen arvioi.

Nato-kannattajat ovat perustelleet Nato-jäsenyyshakemuksen tekemistä sillä, että Suomi pääsisi niihin pöytiin missä asioista päätetään. Kaikkonen huomauttaa tähän, että Suomi on varsin usein mukana Naton kokouksissa.

On myös esitetty huolia siitä, että ensi viikon kokouksissa sovittaisi asioita Suomen ja Ruotsin yli, Yhdysvaltojen ja Venäjän toimesta.

Kaikkonen painottaa, että Suomen (tai Ruotsin) tulevaisuudesta ei voida sopia missään tilanteessa niin, että Suomi ei ole mukana. Näin ovat arvioineet Ylelle myös monet muut suomalaispäättäjät.

Lue lisää:

Source Link yle.fi