Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b986994f5bc9904731042e911841fc6b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putinilta hyytävä puhe – vertasi itseään Pietari Suureen: ”Hän palautti ja vahvisti näitä maita” – Uutisalue

Putinilta hyytävä puhe – vertasi itseään Pietari Suureen: ”Hän palautti ja vahvisti näitä maita”

Venäjällä juhlistettiin eilen torstaina 1700-luvulla maata hallinneen tsaarin Pietari Suuren 350-vuotispäivää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin muisteli tsaarin kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa vuosina 1700–1721 käytyä Suurta Pohjan sotaa ja vertasi itseään Pietari Suureen. Asiasta kertoivat muun muassa New York Times, The Guardian ja Business Insider.

Suuressa Pohjan sodassa Ruotsi taisteli vihollisliittoumaa vastaan, johon kuului Tanskan ja Saksan ohella myös Venäjä, jonka joukkoja Pietari Suuri komensi. Sotaa käytiin myös nykyisen Suomen alueella.

Televisioiduissa kommenteissa Putin Guardianin mukaan yritti rinnastaa Venäjän tämänhetkiset sotatoimet Ukrainassa Pietari Suuren tekoihin.

Tsaarin johtama Venäjä valtasi sodassa useita alueita ympäri Baltiaa, kuten Inkerin alueen, Tallinnan ja Riian.

Paitsi että Putinin mielestä ei valloittanut, vaan Putinin väitteen mukaan ”palautti”.

– Hän palautti ja vahvisti näitä maita, Putinin kerrotaan väittäneen.

– Näyttää siltä, että myös meidän vastuullemme on langennut tämä palauttaminen ja vahvistaminen, hän jatkoi ja rinnasti näin Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa tsaarin 1700-luvun valloituksiin.

Venäjä aloitti 24. helmikuuta hyökkäyssodan Ukrainassa.

Reuters kertoo, että Putin on toistuvasti pyrkinyt perustelemaan Venäjän sotatoimia Ukrainassa muun muassa väitteellä, jonka mukaan Ukrainalla ei olisi historian perusteella todellista kansallista identiteettiä.

Putin on puhunut usein historiallisesta Venäjästä ja käyttänyt historiaa hyväkseen perustellessaan Venäjän ulkopolitiikkaa.

Putinin tiedetään ihailevan avoimesti Venäjän uudistajaa ja pelättyä johtajaa Pietari Suurta. Ilta-Sanomat kirjoitti toukokuussa, kuinka Putinin esiintymisiin on asiantuntijan mukaan tullut tsaarillisia piirteitä ja niissä kuuluu tsaarinaikainen sointi, ja myös Putinin verbaliikka on koventunut.

Putin on aiemmin ylistänyt johtajia, jotka jakavat hänen omat konservatiiviset näkemyksensä.

– Putin pitää johtajista, joita hän pitää kovina, vahvoina johtajina, sanoi Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon vanhempi jäsen Andrei Kolesnikov Reutersille.

– Hän haluaa tulla nähdyksi Pietarin (Suuren) tyylisenä modernisaattorina, vaikka hän jää historiaan enemmänkin julmana hallitsijana, Kolesnikov arvioi.

Source Link is.fi