Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8ed8e685f83a8c12bc34120dac895669, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putinin ukaasi voi hidastaa merkittävästi Fortumin vetäytymistä Venäjältä – ”Kiusantekoa”, sanoo asiantuntija – Uutisalue

Putinin ukaasi voi hidastaa merkittävästi Fortumin vetäytymistä Venäjältä – ”Kiusantekoa”, sanoo asiantuntija

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla ukaasin, joka kieltää ”epäystävällisistä maista” tulevien tahojen käydä kauppaa Venäjän finanssi- tai energiasektorilla toimivien yritysten osakkeilla ja osuuksilla.

– Käytännössä ukaasi estää yritysten myynnin väliaikaisesti, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Kaupankäyntikielto on voimassa tämän vuoden loppuun saakka.

– Ukaasi todennäköisesti viivästyttää poistumisprosessia. Isoista yrityskaupoista on vaadittu lupa jo aiemminkin, mutta tämä tuo prosessiin vielä lisää mutkia ja hankaluuksia, Rekolainen sanoo.

Venäjän hallituksen on määrä laatia kymmenen päivän kuluessa tarkempi lista yrityksistä, joita kielto koskee.

Onko Fortum listalla?

– Hyvin todennäköisesti kyllä, Rekolainen sanoo.

Tähän viittaisi sekin, että venäläisen sanomalehden Kommersantin mukaan Venäjän viranomaiset päättivät pistää Fortumin liiketoimintojen myyntiaikeet jäihin jo heinäkuussa. Sama päätös on lehden lähteiden mukaan tehty italialaisen energiayhtiön Enelin liiketoimintojen myynnin suhteen.

Venäläislehti: Fortumin Venäjän-toimintojen myynti on jäissä Putinin käskystä

Henkilö kontrollipöydän ääressä Fortumin tuulivoimalassa Venäjällä.
Fortumilla on Venäjällä tytäryhtiö Uniperin kanssa 12 voimalaitosta lämmön ja sähkön tuotantoa varten.Dmitry Rogulin / TASS /AOP

Fortum kertoo olevansa tietoinen Venäjällä tehdystä lakimuutoksesta ja analysoi sen mahdollisia vaikutuksia Fortumin irtautumiseen Venäjältä.

Fortumilla ja sen tytäryhtiöllä Uniperillä on Venäjällä 12 voimalaa. Myynnissä on myös Uniperin venäläinen tytäryhtiö Unipro.

Tavoitteena aiheuttaa harmia ja hidastaa lähtöä

Uudella ukaasilla Venäjä näyttää siis haluavansa pitää heille tärkeät länsimaiset pankki- ja energia-alan yhtiöt maassa toiminnassa mahdollisimman pitkään.

Mutta voi selityksenä olla myös ilkeily.

– Tässä on kyse kiusanteosta, epävarmuuden luomisesta sekä yritysten vetäytymissuunnitelmien hidastamisesta, sanoo Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Isojen yhtiöiden kiinteät investoinnit ovat myös helppo kohde, koska niitä ei noin vaan maasta pois siirretä.

– Toki on mahdollista, että joidenkin yritysten kohdalla siellä on sellaista osaamista, josta halutaan pitää erityisesti kiinni. Toisaalta kun toimintojen myynti estetään, niin oman maan ostajayrityksen rahat eivät kulu siihen. Lopputulos on siis se, että maasta poislähtöä yrittänyt yritys joutuu pyörittämään tuotantoa niinkuin ennenkin, Solanko sanoo.

Solanko arvioi myös, että Venäjällä ei nyt ole muutenkaan halua tehdä ”epäystävällisten” maiden, kuten Suomen, joukkoon kuuluvien yritysten elämää mitenkään helpommaksi.

– Pikemminkin päinvastoin. Kyllä tämän ukaasin avulla saadaan varmasti aikaiseksi hirveän monta neuvottelukerrosta, joissa kuluu aikaa ja hermoja.

Toisaalta uusilla ohjeilla viranomaiset voivat myös itse varmistua siitä, että ei vaan tule ylempien silmissä tehtyä virheitä.

– Voi toki olla mahdollista, ettei viranomaiset käytä tätä mihinkään ylimääräiseen veivaukseen. Heille voi kiusanteoksi riittää jo pelkän ukaasin aiheuttama hämmennys ja huoli yrityksissä. Samalla he ovat varmistaneet itselle, miten päätökset tällaisissa tilanteissa tulee viimekädessä tehdä ja miten kunkin yrityksen kohdalla toimia, Solanko sanoo.

Lue lisää:

Venäläislehti: Fortumin Venäjän-toimintojen myynti on jäissä Putinin käskystä

Yle kysyi lähes 50 suomalaiselta yritykseltä, mitä ne ovat tehneet liiketoiminnalleen Venäjällä – suurin osa lähtee maasta, mutta osa on jäänyt

Venäjä kansallistaa Renault’n tehtaan ja aikoo valmistaa taas Moskvitšeja – uusissa venäläisautoissa ei ole turvatyynyjä tai päästörajoituksia

Source Link yle.fi