Rakennusyritykset uskovat hankkeiden siirtyvän tai peruuntuvan Ukrainan sodan vuoksi – rakennusurakoitsija: Yrittäjän ei pidä koskaan olla pessimisti

Ukrainan sota on iskenyt suomalaiseen rakentamiseen. Materiaalien tuonti Venäjältä on EU:n asettamien pakotteiden vuoksi loppunut ja joistakin rakennustarvikkeista alkaa olla jo pulaa.

– Isoimpia haasteita on tällä hetkellä teräsraaka-ainepohjaisissa materiaaleissa. Kyllä niitä vielä saa, mutta toimitusajat ovat venyneet, kuvaa tilannetta kuopiolaisen K-Rauta Naumasen kauppias Olli Naumanen.

Kauppias muistuttaa, mitä markkinataloudessa tapahtuu, kun tarjonta supistuu: hinnat nousevat.

Osa rakennusmateriaaleista on Naumasen mukaan myös sellaisia, ettei niiden hintaa pysty lukitsemaan missään vaiheessa toimitusketjua.

– Muuttujia on niin paljon.

K-rauta kauppias Olli Naumanen kuvattuna Kuopion K-raudassa.
Olli Naumasen mukaan rakennusmateriaalien saatavuusongelmat näkyvät niiden hinnoissa. Timo Turpeinen / Yle

Vain nopeat elävät

Tilanne on johtanut siihen, että rakennusurakoitsijat pyrkivät hankkimaan tavaroita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Silloin se, joka ehtii ensin, saattaa myös onnistua. Ennakkohinta on puolestaan lukittava heti paikoilleen.

Menettely on tuttua liperiläiselle perheyhtiölle Rakennustoimisto Eero Reijoselle, joka parhaillaan rakentaa parinkymmenen miljoonan euron Karsikon koulua Joensuuhun.

– Pyrimme siihen, että teemme heti välittömästi kaupat tavarantoimittajien kanssa, emmekä jää odottamaan, että kauppoja tehtäisiin vasta sitten, kun esimerkiksi kalusteita aletaan tarvita, selittää yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Eero Reijonen.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että rakennusurakoissa ei usein ole minkäänlaista indeksiehtoa. Materiaalihintojen ja energian hinnannousu osuu sen vuoksi erityisen kipeästi pitkäkestoisiin urakoihin, joiden urakkahinta on laskettu aivan eri tilanteessa.

– Silloin on hyvin haasteellista pysyä kustannusarviossa.

Reijonen tunnustaa, ettei indeksiehtoa ole myöskään hänen yrityksensä urakoissa.

Eero Reijola kuvattuna Aurinko arsikon koulun työmaalla Joensuussa.
Eero Reijosen mukaan indeksiehdon puuttuminen tuntuu erityisesti pitkäkestoisissa rakennusurakoissa. Timo Turpeinen / Yle

Edessä epävarmuutta

Alan epävarmuus näkyy Rakennusteollisuus RT:n tuoreessa jäsenkyselyssä. Huhtikuun alussa tehtyyn kyselyyn vastasi 435 rakennusyritystä, jotka edustavat kattavasti RT:n kaikkia toimialoja.

– Yli 90 prosenttia yrityksistä pitää vähintään melko todennäköisenä sitä, että tilaajat siirtävät hankkeitaan. Lähes yhtä iso joukko pitää vähintään melko todennäköisenä, että hankkeita voi peruuntua, kiteyttää RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo kyselyn tulokset.

Yritykset arvioivat, että sodan vaikutukset alkavat purra kunnolla kuitenkin vasta kuluvan vuoden loppupuoliskolla. Näkymät jatkuvat synkkinä pitkään, sillä tilanteen ei uskota helpottuvan ensi vuonna.

Alalla pitkään toimineen Eero Reijosen mukaan yrittäjän ei pidä kuitenkaan koskaan olla pessimisti.

– Yrittäjällä pitää olla usko siihen, että me pärjäämme. Tästäkin varmaan nousemme, ja tulemme alana varmasti pärjäämään, Reijonen vakuuttaa.

Aurinko heijastuu ikkunasta Karsikon koulun työmaalla Joensuussa.
Rakennusalan synkkien näkymien ei uskota kirkastuvan ensi vuonna.Timo Turpeinen / Yle

Lue myös:

Rakennusalalla käsillä ennennäkemättömät vaikeudet – teräs uhkaa loppua, edessä voi olla lomautuksia ja konkursseja

Terassien ja saunojen rakentamisessa suosituista puutavaralajeista tulossa pulaa – Venäjän hyökkäys tuntuu puutavaraliikkeissä

Source Link yle.fi