Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e0a8b597b57fbcd93e3085a5420a76f1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – kannatusmittauksessa Macronin kannattajat ja vasemmistopuolueet liki rinta rinnan – Uutisalue

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – kannatusmittauksessa Macronin kannattajat ja vasemmistopuolueet liki rinta rinnan

Ranskassa äänestetään tänään sunnuntaina parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Kaksivaiheisissa vaaleissa valitaan 577 edustajaa parlamentin alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen.

Käytännössä vaaleissa on kyse siitä, miten suuren joukon omia liittolaisiaan toiselle kaudelle huhtikuussa valittu presidentti Emmanuel Macron saa parlamenttiin.

Vuoden 2017 vaaleissa Macron sai selvän enemmistön taakseen. Presidentin olisikin saatava jälleen kansalliskokoukseen enemmistö, mikäli hän mielii tehdä haluamaansa politiikkaa.

Elisabeth Borne keskustelemassa ihmisten kanssa kadulla.
Macron nimitti Elisabeth Bornen hallituksensa johtoon toukokuussa. Borne kampanjoimassa 9. kesäkuuta. Damien Meyer / AFP

Toissa päivänä perjantaina julkaistu kannatusmittauskysely povaa Macronin keskusta-liberaalipuolueelle ja sen liittoumalle suurinta äänimäärää ensimmäisellä kierroksella. Kyselyn mukaan se saisi 28 prosenttia äänistä. Erityisesti vasemmistopuolueiden ja vihreiden muodostama liitto kuitenkin haastaa Macronin liittoumaa. Huhtikuun presidentinvaalien jälkeen Ranskan vasemmistopuolueet muodostivat historiallisen vaaliliiton. Uusi liittouma on kerännyt kannatusta etenkin nuorempien ranskalaisten keskuudessa. Perjantaina julkaistun kannatusmittauskyselyn tulosten perusteella 27 prosenttia vastanneista kertoi äänestävänsä liittoa.

Marine Le Pen ihmisten ympäröimänä.
Marine Le Pen poseeraasi vaaliehdokas Aurelien Lopez-Liguorin kanssa Agden kaupungissa 9. kesäkuuta. Pascal Guyot / AFP

Mielipidemittausten mukaan kolmanneksi suosituin on äärioikeistolainen Kansallinen liittouma 19 prosentin kannatuksella. Sen entinen puheenjohtaja Marine Le Pen jäi huhtikuun presidentinvaaleissa toiseksi. Vaikka Macronin puolue ja vasemmisto ovat kannatusmittausten perusteella lähes rinta rinnan kaksivaiheinen vaalijärjestelmä on yleensä suosinut presidentin puoluetta. Äänestysprosentin on myös ennakoitu jäävän matalaksi, kirjoittaa uutiskanava France24.

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä sunnuntaina.

Lue myös:

Ranskan vasemmisto järjesti rivinsä uusiksi ja on nyt suosittu nuorten keskuudessa – kannattaja: ”Haluan vaikuttaa, en murehtia yksinäni” (9.6.)

Kirjeenvaihtajan analyysi: Macron ja EU huokaisivat helpotuksesta sunnuntaina – tyytymättömät äänestäjät voivat vielä sotkea presidentin suunnitelmat (26.4.)

Miljoonat ranskalaiset äänestivät äärioikeiston ehdokasta – tutkijat listaavat neljä syytä, ja yksi niistä on Le Penin ”hybridipopulismi” (25.4.)

Source Link yle.fi