Banner Before Header

Ranskalaiskomissaarin viesti suomalaisille: ”Euroopassa pitää ymmärtää, että Yhdysvalloista on tullut protektionistinen”

Suomi on itsekin halunnut hyödyntää runsaasti valtiontukia viime aikoina, teollisuuskomissaari Thierry Breton huomautti Helsingin-vierailullaan.

Teollisuuskomissaari Thierry Breton tapasi maanantaina Suomen ministereitä ja yritysjohtajia Business Finlandin järjestämässä tilaisuudessa. Hän sanoo ajavansa sitä, että yritykset pysyvät tulevaisuudessakin Suomessa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Suomen hallituksen ja EU-komission sukset ovat ristissä siitä, millaiset valtiontuet sallitaan kauppakilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. EU:n huippukokous ratkoo asiaa loppuviikolla.

Komissio esitti valtiontukisääntöjen höllentämistä parin vuoden ajaksi viime viikolla. Suomi vastustaa ideaa tiukasti (siirryt toiseen palveluun) muun muassa siksi, että se pelkää isojen maiden kuten Saksan ja Ranskan omivan investointeja itselleen.

EU:n teollisuuskomissaari Thierry Breton matkusti Helsinkiin tapaamaan hallitusta ja liike-elämää maanantaina. Bretonin viesti oli, että elämme ”permakriisissä” eli pitkittyneessä epävarmuuden ja kriisien sarjassa, ja silloin tarvitaan erityistoimia.

– Koronakriisin vastattiin väliaikaisilla valtiontuilla, energiakriisiin samoin. Nyt meillä on vihreän teknologian kriisi, johon tarvitaan rajattuja, tilapäisiä valtiontukia, Breton perusteli Ylen haastattelussa.

Ilmastoteknologian kriisi on syntynyt, kun Kiinan lisäksi myös Yhdysvallat houkuttelee uudella tukipolitiikallaan investointeja Euroopasta.

– Investointien siirtyminen Yhdysvaltoihin voidaan estää rajatulla, vain tietylle toimialalle osoitetuilla tuilla, jotka vastaavat Yhdysvaltojen tukitoimia – ei enempää eikä vähempää.

Myös Suomessa moni suuri yritys harkitsee tuotatonsa siirtämistä Yhdysvaltoihin.

Bretonin mukaan on selvää, että Yhdysvallat ei muuta uutta lainsäädäntöään EU:n toivomalla tavalla. Osa autoteollisuuden tuista on hänen mukaansa WTO-sääntöjen vastaisia, ja enää niistä neuvotellaan. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Bretonin mielestä valtiontukiin voitaisiin luoda EU:ssa joustava järjestelmä. Kun jollain alalla on kriisi, sen tukeminen sallittaisiin väliaikaisesti.

Suomi taas pelkää tämän johtavan valtion roolin kasvamiseen liike-elämässä ja eräänlaiseen suunnitelmatalouteen.

– Yhdysvallat on se, josta on tullut protektionistinen. Euroopan pitää ymmärtää se, Breton sanoo.

Breton huomauttaa, että Suomi on Tanskan rinnalla kuitenkin itse hakenut eniten joustoja valtiontukisääntöihin energiakriisissä, kun tuet suhteutetaan bruttokansantuotteen kokoon.

– En arvostele niitä, energia-alan tuille on ollut tarvetta. Maita ei saa asettaa vastakkain. Jokaisella voi olla jossain vaiheessa ongelmia, Breton painottaa.

Suomalaisten mukaan lukuja vääristävät syksyn suuret lainaohjelmat sähkömarkkinoille. Budjetti oli yhteensä 15 miljardia euroa, mutta lainoja ei ole varsinaisesti myönnetty kuin vajaalla 200 miljoonalla eurolla.

Breton ei selitystä niele:

– Myös muiden maiden kohdalla on kyse haetuista joustoista. Tanska ja Suomi hakivat niitä suhteellisesti eniten, enemmän kuin Ranska, Italia, Espanja tai Kreikka.

Aiheesta lisää:

Euroopan unioni suunnittelee uhkarohkeaa askelta, jossa Suomi voi olla iso häviäjä

Suomi lähetti komissiolle tiukkasävyisen kirjeen: Euroopan unioni ei tarvitse uutta rahoitusvälinettä

A-studiossa keskusteltiin EU:n ja Yhdysvaltain ajautumisesta kauppasodan partaalle keskiviikkona 1.2.

Source Link yle.fi