Ranskan presidentti Macron väläytti mahdollisuutta joukkojen lähettämisestä Ukrainaan

Ranska ei ole aiemmin julkisesti puhunut joukkojen lähettämisestä Ukrainaan.

Eeva Eronen,

Maria Stenroos

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi maanantai-iltana, ettei länsimaiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan voida sulkea pois tulevaisuudessa. Hänen mukaansa asiasta ei ole tässä vaiheessa yhteisymmärrystä.

– Keskustelimme kaikesta vapaasti ja suoraan tänään. Tänään ei ollut yksimielisyyttä lähettää joukkoja maahan virallisesti, Macron sanoi. Hänen mukaansa mitään ei kuitenkaan pitäisi sulkea pois.

– Teemme kaikkemme, jotta Venäjä ei voita tätä sotaa, Macron sanoi.

Hän kommentoi asiaa isännöityään Pariisissa tapaamista, jossa 20 Euroopan maata, Yhdysvallat ja Kanada päättivät vahvistaa tukeaan Ukrainalle.

Macron huomautti, että hän ei ole koskaan sanonut, ettei Ranska kannattaisi joukkojen lähettämistä. Sitä hän ei suostunut kommentoimaan, mitkä maat joukkojen lähettämistä harkitsisivat. Macron perusteli nostoaan sillä, että länsi on ollut Ukrainan tukemisessa usein puoli vuotta tai vuoden myöhässä.

Ranska ei ole aiemmin julkisesti puhunut joukkojen lähettämisestä Ukrainaan.

Ranskan yleisradiolle Macron sanoi, että keskustelun tavoitteena oli osoittaa, että kaikki on mahdollista, jos siitä on hyötyä tavoitteen saavuttamiseksi.

– Moni niistä, jotka sanovat ”ei koskaan” olivat samoja, jotka sanoivat kaksi vuotta sitten, ettei koskaan tankkeja, hävittäjiä eikä pitkän kantaman ohjuksia, Macron sanoi Ranskan yleisradion mukaan.

Slovakian pääministeri Robert Fico väitti maanantaina, että useat EU:n ja Naton jäsenmaat harkitsevat sotilaiden lähettämistä Ukrainaan. Hän painotti, että Slovakia ei osallistuisi tähän.

– En voi sanoa, mitä varten tai mitä ne tekisivät siellä, Fico sanoi verkkolehti Politicon mukaan.

Tšekin pääministeri Petr Fiala kommentoi tätä sanoen, että Tšekki ei valmistele sotilaiden lähettämistä Ukrainaan.

”Joukot tuskin osallistuisivat taisteluihin”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä arvioi Ylen aamun haastattelussa, että jos yksittäiset Nato-maat lähettäisivät joukkoja Ukrainaan, se olisi iso päätös. Joukot tuskin osallistuisivat taisteluihin.

– Tuskin ne joukot mihinkään taistelulinjaan olisivat lähdössä. Siellä voidaan olla ehkä jonkinlaisissa tukitehtävissä, vaikka logistista tukea antamassa kauempana varsinaisista sota-alueista, Särkkä sanoo.

Nato-maat lähettäisivät joukkoja todennäköisesti itsenäisesti, eivät missään nimessä Naton lipun alla, Särkkä huomauttaa.

– Silloin Natosta tulisi tämän konfliktin suora osapuoli, ja sitä on kaikin keinoin haluttu välttää.

Lähteet: Reuters, AP, STT-AFP

Source Link yle.fi