Ranskan ympäriajo alkaa ensimmäisen kerran Pohjoismaasta – kotiyleisön lemmikki yrittää suistaa hurjan Pogacarin vallasta

Ranskan ympäriajon avausetappi Grand Départ on usein poljettu Ranskan rajojen ulkopuolella. Nyt maailman suurin pyöräilykilpailu käynnistyy ensimmäistä kertaa Tanskasta.

Maineikas ympäriajo ajetaan tänä kesänä 109:nnen kerran. Kilpailu alkaa perjantaina 1. heinäkuuta illansuussa Kööpenhaminasta.

Ympäriajon kolmen ensimmäisen etapin saaminen pyöräilykulttuuristaan tunnettuun maahan on herättänyt paikallisissa innostusta.

– Ilmassa on paljon jännitystä. Valmistaudumme suureen keltaiseen juhlaan, johon kaikki on kutsuttu, Kööpenhaminan pormestari Sophie Hæstorp Andersen sanoi Guardianille.

Maassa on yli 12 000 kilometriä pyöräteitä ja -reittejä. Puolet kööpenhaminalaisista pyöräilee työmatkansa.

Tanskalaiset odottavat kilpailua jo vesi kielellä, sillä ympäriajon piti alkaa Tanskasta jo viime vuonna. Kisaa siirrettiin vuodella eteenpäin, jotta tapahtuma ei osuisi päällekkäin vuodelle 2021 siirtyneiden miesten jalkapallon EM-kisojen kanssa. Kööpenhaminassa pelattiin EM-kisojen otteluita.

Avausetappina poljetaan 13,2 kilometrin mittainen aika-ajo Kööpenhaminassa. Seuraavina päivinä vuorossa on kaksi tasamaaetappia. Ensin Roskildesta 202,5 kilometriä Nyborgiin ja sitten 182 kilometrin pätkä Vejlestä Sønderborgiin. Tämän jälkeen siirrytään Ranskan Dunkerqueen.

Ranskan ympäriajon reittikartta vuodelle 2022
Ranskan ympäriajon 2022 etapit.Jaakko Torvi / Yle

Kokonaisuudessaan Tourilla poljetaan 21 etappia ja 3328 kilometriä.

Tanskan Vingegaardin nälkä on kasvanut

Tanskan pyöräilybuumia on lietsonut 25-vuotias Jumbo-Visman Jonas Vingegaard, joka sijoittui ensimmäisessä Ranskan ympäriajossaan kokonaiskilpailun toiseksi viime vuonna.

– Sijoituttuani toiseksi uskallan nyt ajatella voittoa. Viime vuonna olisin ollut tyytyväinen vaikka viidenteen sijaan. Nyt sellainen sijoitus ei enää riitä minulle, Vingegaard sanoi kilpailun alla.

Maan kuuluisin pyöräilijä on kuitenkin Bjarne Riis, joka voitti Ranskan ympäriajon vuonna 1996. Riisiä epäiltiin monesti kiellettyjen aineiden käytöstä, mutta hän ei jäänyt uransa aikana kiinni.

Uransa jälkeen vuonna 2007 hän kuitenkin myönsi käyttäneensä EPO-hormonia ja menetti hetkellisesti ympäriajon voittonsa. Se kuitenkin palautettiin hänelle seuraavana vuonna, koska Kansainvälisen pyöräilyliiton ja Kansainvälisen antidopingtoimiston WADAn mukaan sääntörikkeestä oli kulunut liikaa aikaa, jotta siitä voisi rangaista.

Ennakkosuosikki Pogacar hakee kolmatta perättäistä voittoa

Tourin ennakkosuosikki on kaksi edellistä kokonaiskilpailua nimiinsä vienyt Slovenian ja UAE Emirates-tallin Tadej Pogacar. Pogacar juhli vuosi sitten voittoa Pariisissa ylivoimaisella viiden minuutin ja 20 sekunnin erolla Vingegaardiin.

Jumbo-Visman kärkiajajat Vingegaard ja kolme edellistä Espanjan ympäriajoa voittanut slovenialainen Primoz Roglic voivat uhata Pogacarin menestystä.

– Jos teemme töitä yhdessä, uskomme, että voimme voittaa hänet. Teemme toisistamme vahvempia, Roglic sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kaksikko miehitti kesäkuun alkupuolella arvostetun kahdeksanetappisen Criterium du Dauphine -kilpailun kärkitilat. Roglic voitti ja Vingegaard oli toinen.

Italian ympäriajossa toiseksi tänä keväänä ja viime vuonna kolmanneksi Ranskassa yltänyt ecuadorilainen INEOS Grenadiersin Richard Carapaz on päättänyt jättää Tourin väliin ja tähdätä syksyllä käytävään Espanjan ympäriajoon. Carapaz haluaa viettää aikaa perheensä kanssa ja harjoitella kotioloissa.

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar ja Richard Carapaz kuvassa.
Viime vuoden kärkikolmikko. Tadej Pogacar juhli voittoa. Jonas Vingegaard toisena ja Richard Carapaz kolmantena.Getty Images

Kovista nimistä lähtöviivalta puuttuu myös esimerkiksi toinen INEOS-kuski, kolumbialainen Egan Bernal, joka törmäsi tammikuussa linja-autoon Bogotan lähistöllä ja loukkaantui vakavasti. Bernal voitti Ranskan ympäriajon ensimmäisenä eteläamerikkalaisena vuonna 2019.

– Olisi unelma kisata tänä vuonna, mutta en uskalla puhua vielä päivämääristä. Se olisi vastuutonta, Bernal sanoi huhtikuussa.

Maantiepyöräilyn hallitseva maailmanmestari Julian Alaphilippe ei mahtunut joukkueensa Quick-Step Alpha Vinylin kokoonpanoon. Hän oli mukana rajussa kolarissa huhtikuun Liege-Bastogne-Liege -kevätklassikossa. Alaphilippe mursi luitaan ja sai ilmarinnan eikä ehtinyt ajoissa huippukuntoon.

Toukokuussa Italian ympäriajossa kilpaillut Jaakko Hänninen ei ole joukkueensa AG2R Citroen teamin Tour-kokoonpanossa

Ranskan ympäriajon voittaja saapuu maaliin Pariisissa 24. heinäkuuta.

Lue lisää:

Tadej Pogacar hallitsi Touria loppuun asti – ”Tämä kilpailu ei ole koskaan ohi ennen kuin viimeisen lenkin maalissa”

Kovia kokenut Suomen pyöräilijä Jaakko Hänninen luo uraa ranskalaistallissa ja elää unelmaansa – ”Ilman kypärää en olisi tässä”

Source Link yle.fi