Banner Before Header

”Raskas koitos” Paperiliitto lopetti 112 päivää kestäneen UPM-lakon

Paperiliiton ja UPM:n työehtoriita on ratkennut.

Paperiliiton hallitus on hyväksynyt UPM:n liiketoimintoihin annetun sovintoehdotuskokonaisuuden.

Paperiliitto on tänään perjantaina ilmoittanut sovittelija Leo Suomaalle hyväksyvänsä UPM:n kaikkien viiden liiketoiminnon sovintoehdotukset uusiksi yrityskohtaisiksi työehtosopimuksiksi yksimielisesti. Myös UPM:n liiketoiminnot hyväksyivät sovintokokonaisuuden.

Saavutetut ratkaisut kattavat UPM:n kaikki paperiliittolaiset jäsenet.

Jäsenten rivit pysyivät tiiviinä.

– Lakkorivit pitivät koko 112 päivää kestäneen lakon ajan. Siitä valtavan iso kiitos jäsenille, teidän ansiostanne on nyt saavutettu työehtosopimus UPM:n kaikille toimialoille, kiittää Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala liiton verkkosivuilla

Uudet sopimukset ovat voimassa neljä vuotta eli 21. huhtikuuta 2026 asti. Palkankorotuksista neuvotellaan uudelleen kahden vuoden kuluttua.

Huojentunut olo

Paperiliiton keskeinen tavoite neuvotteluissa oli pitää alan työehdot yhtenevinä myös nykyisessä yrityskohtaisen sopimisen mallissa. UPM:n kanssa tähän tavoitteeseen pääsy oli vaikeinta. Liitossa arvioidaan olennaisen tuloksen olevan se, etteivät työnantajan vaatimat mittavat heikennykset kuten työajanlisäys ilman korvausta eli talkootunnit toteutuneet.

– Paperiliitto on huojentunut, että liitto voi jatkaa pitkästä lakosta huolimatta ehjänä ja vahvana. Työehtosopimusmääräysten kulmakivet eivät murtuneet, vaikka UPM tavoitteet olivat kovat, Vanhala sanoi.

– Jäsenten rivit pysyivät tiiviinä. Kiitoksemme myös kaikille muista ammattiliitoista meitä tukeneille ja liitoille taustatuesta sekä taloudellisesta tuesta Teollisuusliitolle.

Raskas koitos

Liitto painottaa sitä, että työtaistelu koski UPM:n paperiliittolaisia jäsenten lisäksi laajemmin ay-liikettä: paperiliittolaiset puolustivat lakollaan järjestäytynyttä neuvotteluoikeutta.

Liiton tes-neuvottelukunta haluaa palauttaa mieleen neuvottelukierroksen lähtökohdan: neuvotteluissa eivät olleet osapuolina kaksi työmarkkinajärjestöä vaan työnantaja ja työntekijöitä edustavat neuvottelijat. UPM:n kanssa koitos oli raskas ja osoitti, mihin yrityskohtainen sopiminen huonoimmillaan johtaa.