Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c4601a24f4c2b532a99697b610377984, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rasti ruutuun ja juridinen sukupuoli vaihtuu? Eipä olekaan niin yksinkertaista, sukupuolensa korjaava voi pahimmillaan jäädä jopa jumiin ulkomaille – Uutisalue

Rasti ruutuun ja juridinen sukupuoli vaihtuu? Eipä olekaan niin yksinkertaista, sukupuolensa korjaava voi pahimmillaan jäädä jopa jumiin ulkomaille

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden translain. Kun sukupuolen vahvistaa toiseksi, vaihtuu myös henkilötunnus.

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasekin puheenjohtaja Kasper Kivistö. Kuva: Markku Rantala / Yle

Eduskunnan torstaina hyväksymä uusi translaki helpottaa juridisen sukupuolen korjaamista toiseksi, mutta pelkällä rasti ruutuun -menetelmällä se ei onnistu.

– Se on edelleen hakemusmuotoinen eli ei täysin oma päätös, muistuttaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasekin puheenjohtaja Kasper Kivistö.

Hakemus pannaan vireille Digi- ja väestötietovirastoon (DVV).

– Siinä henkilö esittää oman selvityksensä sukupuolen kokemuksestaan, ja jotta asian käsittelyä voidaan jatkaa, tulee hakijan vahvistaa hakemuksensa aikaisintaan 30 päivän kuluttua vireillepanosta ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa vireille tulosta, kertoo henkikirjoittaja Kaisa Myrsky DVV:stä.

Sen jälkeen DVV käsittelee hakemuksen. Voiko hakemuksen hylätä?

– Hakemus voidaan hylätä, mikäli vahvistamisedellytykset eivät täyty. Oman selvityksen lisäksi edellytetään, että hakija on täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen tai hänellä on Suomessa asuinpaikka. Selvityksen sisällölle ei ole asetettu tarkkoja vaatimuksia. Hakijan oma selvitys siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen riittää, Myrsky kertoo.

DVV:lle on tulossa käyttöön sähköinen verkkolomake niin hakemuksen tekemiseen kuin sen vahvistamiseen samaan aikaan, kun translaki astuu voimaan kevään mittaan.

Henkilötunnus vaihtuu

Samalla hakemuksella vaihtuu myös hakijan henkilötunnus eli hetu. Siinä kohtaa nousee tärkeäksi kysymykseksi päivämäärä, jolloin uusi henkilötunnus astuu voimaan ja kumoaa vanhan. Henkilötunnus kun on käytännössä välttämätön pankki- ja muihin kortteihin, ajokorttiin, passiiin ja moneen muuhun henkilökohtaiseen asiaan.

– Ihmisen täytyy saada tietää, milloin hänen henkilötunnuksensa ja juridinen sukupuolensa muuttuu. Se on melko hirveä tilanne, jos olet vaikka ulkomailla ja henkilötunnuksesi yllättäen vaihtuu ja passisi ei olekaan enää käyttökelpoinen, Kivistö antaa esimerkin.

Kivistön mielestä hakijan tulisi saada tietää uuden henkilötunnuksen tarkka voimaantulopäivä heti, kun tämä vahvistaa hakemuksensa. DVV:n Myrsky ei näin tarkkaa aikaa pysty vielä lupaamaan, koska lakikaan ei ole vielä virallisesti voimassa ja käytössä.

– Kun hakemuksen hyväksymisen edellytyksiä tutkitaan hakijan vahvistettua hakemuksensa, niin hakijalle kerrotaan etukäteen ratkaisupäivä eli minä päivänä hakemus ratkaistaan. Kun henkilö vahvistetaan toiseen sukupuoleen kuuluvaksi, hänen henkilötunnuksensa muuttuu samassa yhteydessä.

– Tavoitteemme on kertoa ratkaisupäivä viikon sisällä hakemuksen vahvistamisesta ja ratkaista asia kahden viikon sisällä hakemuksen vahvistamisesta, Myrsky kertoo.

Ensin hetu, sitten pankkiin

Uusi henkilötunnus tietää melkoisesti byrokratiaa ja työtä haltijalleen.

– Siinä kohtaa pitää hoitaa kaikki pankkitiliasiat, vakuutukset, lainat, työpaikkojen palkkajärjestelmät, koulujen järjestelmät. Kaikki kaupan bonuskorttia myöten menee uusiksi, Kivistö kertoo.

Hetun saamisen jälkeen Kivistö kehottaa hoitamaan ensin kuntoon pankkiasiat.

– Verkkopankkitunnukset ynnä muut kuntoon pankin kanssa, niin sen jälkeen on vahva tunnistautuminen käytössä. Se helpottaa muiden asioiden järjestämistä.

Kivistön mukaan sukupuolen vahvistaminen kannattaa ajoittaa myös oman elämäntilanteen kannalta sopivasti.

– Että ei ole juuri lähdössä puolen vuoden reissuun ulkomaille ja sitten ei pystyisikään hoitamaan tätä loppuun. Kannattaa katsoa myös, että oma budjetti riittää passien ja ajokorttien ja muiden uusimiseen.

Hän kehottaa varautumaan yllätyksiin.

– Jos hyvin menee, niin kaikki on hoidettu reilussa kuukaudessa. Mutta vuosien varrella voi tiputella ylläreitä. Ei se ihan niin mene, että raksi ruutuun ja elämä jatkuu. Ihan niin se ei ole, Kivistö sanoo.

Voit keskustella aiheesta 4.2. klo 23 saakka.

Source Link yle.fi