Ravintola-alan mielestä hallitus ei uskalla puuttua rokottamattomuuteen – aukiolorajoitusten sijaan etujärjestö vaatii tiukennusta koronapassiin

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa vaatii muutoksia koronapassilainsäädäntöön.

MaRa ehdottaa, että koronapassin saisi jatkossa vain kulloinkin voimassaolevalla täydellä rokotussarjalla tai vastikään sairastetulla taudilla. Negatiivinen koronatesti ei enää riittäisi koronapassin saamisen ehdoksi.

Toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo järjestön esittäneen uudistusta valtioneuvostolle jo ennen joulua.

– Omikron-variantti leviää voimakkaasti, mutta rokottamattomat kuormittavat sairaala- ja tehohoitoa. Näin suojeltaisiin rokottamattomia sairastumasta ravintoloissa tai tapahtumissa, mutta toisaalta mahdollistettaisiin se, että ravintola- ja tapahtuma-alan yritykset voisivat edes jollain tapaa harjoittaa liiketoimintaansa, Lappi sanoo.

MaRan ehdotuksessa rokottamattomat henkilöt eivät käytännössä voisi tulla koronapassia vaativiin ravintoloihin tai tapahtumiin, elleivät he olisi vastikään sairastaneet koronatautia. Tällä hetkellä koronapassin käyttö on myös osin keskeytetty (siirryt toiseen palveluun).

Lapin mukaan uudistuksessa olisi erikseen huomioitava henkilöt, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voisi ottaa rokotusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ravintoloille tulossa uusia rajoituksia

Perjantai-iltana kokoontunut hallituksen koronaministerityöryhmä kertoi jälleen uusista rajoituksista ravintoloille.

Ensi viikolla on tarkoitus antaa valtioneuvoston asetus, jonka myötä ravintoloiden on suljettava ovensa kello 18.

Tämänhetkisten rajoitusten mukaan leviämisalueilla anniskelu päättyy kello 17, mutta ruokaravintolat saavat olla auki koronapassilla kello 20 saakka.

Ministerityöryhmä väläytti myös uutta ravintoloiden täyssulkua. Siitä aiotaan tilata vielä lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti mahdollisuuden ravintoloiden täyssulusta Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Lue myös:

”Tilanne on täysin kestämätön”

Lapin mukaan jatkuvat ravintola- ja tapahtuma-alaan kohdistuvat rajoitukset ajavat alan toimijat vielä suurempaan ahdinkoon. Hänen mukaansa hallitus ei uskalla riittävän tehokkaasti puuttua pahenevan koronatilanteen perussyyhyn – rokottamattomuuteen.

– Ratkaisuna uuteen varianttiin tai tilanteen pahenemiseen ei voi aina olla se, että rajoitetaan matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alojen yrittäjien ja työntekijöiden oikeutta toimeentuloon. Tilanne on täysin kestämätön ja henkinen kantokyky todella tiukilla, Lappi sanoo.

Ravintoloiden uusi täyssulku aiheuttaisi Lapin arvion mukaan kymmenien tuhansien ihmisten lomautuksia ja myös työvoimapulan pahenemista alalla.

– Moni työntekijä miettii, onko alalla tulevaisuutta, kun sitä voidaan tällä tavalla jatkuvasti riepotella ja rajoittaa. Meidän täytyisi pystyä elämään viruksen kanssa niin, että suojellaan rokottamattomia, mutta annetaan samalla yrittäjille oikeus toimeentuloon, Lappi sanoo.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 9.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi