Banner Before Header

Ravintolalautta laski jätevetensä mereen Kotkassa – toimitus­johtajalle ja esimiehelle tuomiot ympäristön turmelemisesta

Kotkassa toimivan ravintolalautan käymäläjätevedet johdettiin 17 viikon ajan puhdistamattomina mereen. Ravintolayhtiön toimitusjohtaja ja lautan esimies on tuomittu Kymenlaakson käräjäoikeudessa ympäristön turmelemisesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kotkalaisella Ocean Bar Oy:llä on ravintolautta Kotkan Kantasatamassa.

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön laatiman haastehakemuksen mukaan yhtiö johti ravintolassa ja paljun sekä poreammeen vuokraustoiminnassa syntyneitä jätevesiä vuosina 2020 ja 2021 oman jätevesipumppaamon 228 litran säiliöön, jonka täytyttyä likavedet laskettiin ylivuotoputken kautta käsittelemättöminä ja puhdistamattomina Suomenlahteen.

IS:n lukijan lähettämä kuva poliiseista ravintolalautalla.

Ravintolan wc-istuimet oli asennettu niin, että niistä jätevedet ja vessapaperit vuotivat suoraan mereen. Ravintolalauttaa ei ollut kytketty kunnalliseen jätevesiviemäriin.

Lautalla oli ravintolatoimintaa heinä-lokakuussa 2020 ja toukokuussa 2021 yhteensä 17 viikon ajan.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen lausunnon mukaan käymäläjätevedet ovat aiheuttaneet satama-altaassa laadun heikkenemistä ja ravinnepitoisuuksien nousemista, mikä on lisännyt leväkasvustoa ja veden samentumista. Terveydelle vaarallisten suolistoperäisten bakteerien määrät ovat olleet vedessä lautan ympärillä ajoittain suuria.

Poliisi eristi ravintolalautan toukokuussa 2021.

Oceanbar on sama ravintolalautta, jonka Helsingin kaupunki ajoi pois Hakaniemen rannasta vuonna 2019. Syynä oli puuttuva rakennuslupa.

Aluesyyttäjä vaati Kymenlaakson käräjäoikeudessa ravintolayhtiön toimitusjohtajalle ja ravintolalautan esimiehelle rangaistusta ympäristön turmelemisesta. Syytteen mukaan miehet ovat tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta menetelleet siten, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista, muuta vastaavaa ympäristön haitallista muuttumista tai roskaantumista taikka vaaraa terveydelle.

Parivaljakko myönsi oikeudessa syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan toimitusjohtajan ja 41-vuotiaan esimiehen perjantaina ympäristön turmelemisesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus velvoitti tuomitut korvaamaan yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä 1 911 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Ravintolalautta on ollut kallistuneena viime kesästä lähtien. Ocean Bar ilmoitti tuolloin, että kahden ponttonin vuotaminen ja yhden irtoaminen aiheutti kallistuminen. Yhtiö aikoo jatkaa toimintaa ravintolalautalla ensi kesäkaudella.

Lue lisää: Helsingistä häädettyä ravintolaa epäillään rikoksesta Kotkassa – yrittäjä: ”En ymmärrä, mitä tässä on enää tutkittavaa”

Source Link is.fi